Po tomto legendárním retro moučníku se naše babičky mohly utlouct. Nejlepší je s černým čajem. Vyzkoušejte to
Nadýchaný, bohatě pocukrovaný moučník, vonící svěže po citronech, se kdysi prodával snad ve všech samoobsluhách. V měkkých vaničkách a zabalený ve folii byl připravený k nakrojení. Vzpomenete si ještě, jak se tato sladká retro záležitost k černému čaji nebo klasickému „turkovi“ s lógrem jmenovala?
Možná jste už tento oblíbený socialistický moučník z dětství dávno vymazali z paměti. Byl ale tak lahodný, že jakmile si jej vybavíte, budete mít nejspíš chuť okamžitě umíchat těsto a pustit se do pečení. Jednoduchá rychlovka, kterou nám naše babičky a maminky nosily v 70. a 80. letech minulého století většinou již upečenou z místních koloniálů, se dá totiž podle jednoduché receptu připravit i doma. Navíc krásně voní po citronech a moučkovém cukru, a díky šťávě z citrusů je velmi příjemná a vláčná.
Citronová vůně dětství
Bonusem je také to, že vydrží ve formě i několik dní. A protože z tohoto dezertu neteče žádný krém, hodí se klidně jako svačinka nejen v mrazivém dni, ale i k letnímu výletování do přírody s dětmi. Už víte, po kterém moučníku se naše babičky mohly utlouct? Řeč je o citronové babetě, staré dobré klasice, kterou byste pro její vláčnost a jemnou citronovou chuť měli rozhodně zařadit do svého cukrářského repertoáru. Postačí k tomu jen pár ingrediencí. Lité třené těsto zjemní a nadzvedne našlehaný sníh z bílků. A pokud chcete tento retro dezert povýšit k dokonalosti, polijte jej ve finále příjemně kyselkavou citronovou polevou.

Co budete potřebovat?
- 250 g polohrubé mouky
- 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
- 220 g krupicového cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- Šťávu ze 2 citronů
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 ml vody
- Citronovou kůru z 1 citronu
- Tuk na vymazání formy
- Polohrubou nebo hrubou mouku na vysypání formy
Na citronovou polevu si připravte:
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžíci horké převařené vody
- 2 lžíce citronové šťávy
Sníh babetu krásně nadzvedne
Nejprve si nachystejte formu na pečení a vymažte ji tukem, například máslem, tukem na pečení nebo sádlem. Použít můžete i rostlinný olej. Poté formu vysypte moukou a její přebytky vyklepejte. Troubu si nechte předehřát na 170 °C. Začněte s přípravou babety. Oddělte si žloutky a bílky. Žloutky ušlehejte do pěny s krupicovým a vanilkovým cukrem, dokud nebude cukr pořádně rozpuštěný. Přidejte všechny další suroviny kromě bílků, tedy olej, vodu i šťávu z citronů a citronovou kůru a při mírných otáčkách ručního šlehače vše promíchejte. Poté po částech vsypte mouku, v které jste rozmíchali prášek do pečiva. Použijte k promíchání buď ruční šlehač, nebo mouku vmíchejte už jen ručně vařečkou. Z bílků nejprve ušlehejte tuhý sníh. Aby pořádně držel, přidejte špetku soli. Poté hladkou směs vylijte do vymazané a vysypané formy.

Kulatou, hranatou nebo raději chlebíčkovou?
Výhodou tohoto retro moučníku je, že se dá péct v nejrůznějších formách, od kulatých, hranatých, chlebíčkových až po vyšší plechy menších rozměrů. Podle velikosti formy si vždy jen upravte poměr surovin, aby babeta nebyla příliš nízká. Pokud je tedy forma větší, zvolte například 1,5násobek množství surovin. Vložte těsto do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je již buchta upečená. Pokud je moučník hotový a těsto se již na špejli nelepí, můžete jej ještě za tepla polít citronovou polevou nebo po vychladnutí pořádně posypat moučkovým cukrem.
Citronová poleva dodá příjemnou svěžest
Pokud se rozhodnete pro citronovou polevu, je velmi svěží a dodá moučníku kyselkavou chuť. Hodí se také k makovým a perníkovým buchtám. Při přípravě citronové polevy si navíc vystačíte jen se třemi surovinami, tedy citronovou šťávou, moučkovým cukrem a převařenou vodou. Do přesátého cukru přilijte vodu a šťávu z citronu, kterou přelijte přes cedník. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká hustá poleva. Polevu nalijte na moučník a rozetřete. Nahoru můžete k dozdobení nastrouhat čerstvou citronovou kůru pro vůni nebo použít kůru kandovanou. Moučník krájejte až po zaschnutí polevy. Variant babety je více, naše babičky sice babetu pekly klasicky nejčastěji suchou, dá se ale také prokrojit a promazat pikantní marmeládou, například rybízovou, mirabelkovou nebo višňovou.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.ireceptar.cz, fresh.iprima.cz