Legendární retro dezert je zpátky na scéně. Mizí z pultů rychlostí blesku
Zatímco na některé dezerty, které milovaly už naše babičky, se v průběhu času úplně zapomnělo, jiné opět zažívají chvíle velké slávy. Obzvláště pak jeden z nich, který chutná božsky a je naprosto jednoduchý na přípravu.
Řada retro pokrmů se opět vrací na scénu a společně s nimi i mnohé z dezertů. Tím dost možná nejpopulárnějším jsou Míša řezy – lahodný moučník, který je tvořený jednou vrstvou kakaového korpusu, jednou vrstvou tvarohové náplně a nakonec je politý rozpuštěnou čokoládou. Už kdysi si získal srdce malých i velkých a dnes je znovu v kurzu. Je natolik populární, že ho najdete ve sladké vitríně i mnohých cukráren a kaváren.
Dezert podle nanuku
Asi nikoho nepřekvapí, že inspirací pro vznik Míša řezů byla zmrzlina Míša. Ta se začala vyrábět v Praze v roce 1962 a brzy se stala jednou z nejoblíbenějších zmrzlin vůbec. Nakonec se dočkala takové popularity, že se její chuti chtěli lidé přiblížit i v pohodlí svého domova. A tak vznikl dezert, který naše babičky před podáváním často dávaly na chvíli do mrazáku, aby jeho chuť zmrzlině ještě více přiblížily.
Posléze se Míša řezy začaly objevovat i v cukrárnách a brzy se staly velmi žádaným dezertem, který se leckdy podával nejen k nedělní kávě, ale také na nejrůznějších oslavách.

V jednoduchosti je krása
Míša řezy nabyly na popularitě i díky jednoduchosti své přípravy. Stačí vlastně jen upéct na plechu kakaový korpus, ten pak potřít tvarohem a nakonec všechno polít čokoládovou polevou. Důležité je pak nechat řezy dostatečně před podáváním vychladit.
Zvládne je tak připravit i naprosto amatér, které se běžně v kuchyni moc neorientuje. Při pečení vám mohou s klidem asistovat i děti. Ty samy Míša řezy naprosto zbožňují. Ti nejmenší mají často rozmlsané jazýčky a může být poměrně těžké se jim zavděčit. Málokdy ocení například ovocné buchty nebo dorty s bohatým zdobením. Čokoládou s tvarohem ale nepohrne snad nikdo.
Tisíce způsobů přípravy
Titul jednoho z nejoblíbenějších českých dezertů si Míša řezy drží i kvůli tomu tomu, že existuje nespočet různých postupů a receptů, jak je připravit. A tak si je každý může dovést k dokonalosti a uzpůsobit je svým preferencím.
V posledních letech je populární hlavně odlehčená a zdravější varianta tohoto poměrně hutného a kalorického dezertu. Klasická bílá mouka bývá nahrazena například moukou špaldovou, cukr pak různými umělými i přírodními sladidly a máslo třeba kokosovým olejem. Fantazii se zkrátka meze nekladou, a tak můžete s recepty různě experimentovat.

Klasické Míša řezy
Pokud ale nedáte dopustit na absolutní klasiku, připravte si Míša řezy tak, jak chutnaly kdysi – podle receptu našich babiček.
Do mísy dejte 2 žloutky a vyšlehejte je do pěny společně s ½ hrnku cukru. Pak přidejte 1 hrnek polohrubé mouky ¼ hrnku oleje, ½ hrnku mléka, 3 lžíce hořkého kakaa a ½ sáčku prášku do pečiva. Všechny ingredience vyšlehejte v hladké těsto. Na závěr si z bílků připravte tuhý sníh a opatrně jej do těsta vmíchejte. To pak nalijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte zhruba 25 minut. Po upečení nechte těsto zcela vychladnout.
V druhé části si připravte tvarohovou náplň. Stačí vyšlehat 1 smetanu ke šlehání s 1 sáčkem vanilkového cukru. Do ní pak pomalu vmíchejte 250 gramů vaničkového tvarohu. Podle chuti můžete náplň ještě dosladit moučkovým cukrem. Hotovou náplň rovnoměrně natřete na kakaový korpus a pak dejte vše alespoň na 2 hodiny vychladit do ledničky.
Úplně nakonec si připravte čokoládovou polevu. Nalámejte do rendlíku 100 gramů vysokoprocentní čokolády a přilijte k ní zhruba 150 mililitrů plnotučného mléka. Pomalu zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se s mlékem. Ještě teplou polevu pak nalijte na tvarohovou náplň a je hotovo. Znovu dejte řezy odpočívat do chladničky a zhruba po 1 hodině můžete servírovat.
Zdroje: apetitonline.cz, toprecepty.cz, neplechanaplechu.cz