Tento recept na langoše bez smažení se šíří jako lavina: Zdravá verze chutná ještě lépe než tradiční
Zdravá dietní strava si nerozumí s úpravou jídla ve formě smažení na oleji. Existuje ovšem tolik pochoutek a oblíbených jídel, která se bez smažení neobjedou. Abyste se jich nemuseli úplně vzdát a zároveň dodržovali zdravý a vyvážený jídelníček, můžete si proces jejich přípravy poupravit tak, aby vyhovoval vašim požadavkům. Dnes máme naštěstí možnost využít spoustu moderních kuchyňských pomocníků, kteří nám se zdravým jídlem snadno a rychle pomohou.
Jedním z proslulých smažených jídel jsou langoše. Jejich jedinečnou chuť však vyvažuje spousta oleje, v němž se připravují. Ovšem s trochou důvtipu si můžete doma vytvořit jejich zdravou verzi, která chutná v mnoha ohledech lépe než tradiční varianta, a vy si ji tak rychle zamilujete. Na přípravu zdravých langošů nepotřebujete vůbec žádný olej, a přesto jsou skvělou delikatesou, kterou ohromíte celou rodinu i náročnou návštěvu.
Langoše pečené v troubě jsou zdravým a chutným jídlem
Dobrá zpráva pro všechny milovníky langošů. Už nemusíte stát u rozpálené plotny nebo fritézy plné škvařícího se oleje, abyste si dopřáli svoje oblíbené jídlo. Zkuste to jinak a zdravěji. Dokonce nemusíte ani zdlouhavě připravovat kynuté těsto, které se ne vždy podaří jak chceme, a které je časově velmi náročné. Ale i kynuté langoše lze péct velmi dobře v troubě. S minimálním úsilím, množstvím vynaloženého času a téměř bez oleje si připravte jogurtovou variantu, snadno a rychle. Těsto obsahuje základní suroviny, které má každý z nás doma. Směs na přibližně 13 menších langošových placek sestává z 1 kelímku jogurtu nebo tvarohu, 2 kelímků hladké mouky, 1 lžičky soli a 1 lžičky prášku do pečiva. To vše smíchejte do těsta s hladkou konzistencí a uložte alespoň na hodinu do ledničky.

Těsto vyválejte a vytvořte si z něj placky ve velikosti a tvaru, který vám nejvíce vyhovuje. Pak je naskládejte na pečicí papír a dejte do trouby předehřáté na 190 °C. Doba pečení je přibližně 8 až 10 minut podle výkonu trouby. Ale pozor, nikdy nepoužívejte horký vzduch, který by jemné a nadýchané těsto vysušil. Upečené langoše potřete kapkou oleje a naneste na ně suroviny, které máte rádi. Mezi nejoblíbenější patří rozhodně kečupová směs s utřeným česnekem posypaná sýrem, ale vše záleží na vašich oblíbených chutích.
Tušili jste, že langoše jsou skvělé i nasladko?
Stánky s rychlým občerstvením na ulicích, koupalištích nebo poutích většinou vzbuzují dojem, že langoše nelze jíst jinak než s česnekem a kečupem. Ale opak je pravdou. Svojí konzistencí totiž velmi připomínají další skvělou pochutinu, jakou jsou koblihy. A to z nich dělá perfektního adepta na sladkou variantu. A tady už se fantazii žádné meze nekladou. Místo omáčky můžete použít domácí marmeládu, med, tvaroh s kakaem a cukrem, mascarpone nebo ricottu. Na ozdobu pak čerstvé ovoce, ořechy, mátu nebo třeba zmrzlinu. Zkrátka každému co jeho jest.
Langoše pochází z Maďarska, země plné dobrého jídla i pití
Tak trochu temperamentní Maďarsko je zemí plnou báječných pochutin, lázní a skvělého vína. I když se pyšní vším, co ocení i ten nejnáročnější turista, mezi cestovateli je stále tak trochu opomíjené a považované za veskrze obyčejné, ale už první návštěva této pozoruhodné země vás vyvede z omylu. Protože tu uvidíte a zažijete mnohé. V první řadě je to určitě vysoká koncentrace lázní, v nichž velmi rychle zrelaxujete tělo i mysl. Dále je to spousta přírodních i architektonických památek, velmi přátelská a komunikativní povaha místních a v neposlední řadě gastronomie. Maďarská kuchyně je velmi rozmanitá a potrpí si na ostré, pikantní a pálivé chutě, které si nelze splést s ničím jiným.
@vilgainczsk Co všechno se musí stát, než se zakousneš do svý oblíbený příchutě Double Trouble? 👀 A kdo každý den maká na tom, aby každá tyčinka, každý produkt & všechno, co děláme, bylo absolutně bez kompromisů na kvalitě? Building Vilgain je naše nová dokumentární série, která tě vezme do zákulisí a ukáže, co obnáší budování značky, která si na kvalitě nikdy nezkracuje cestu. Poznáš příběhy lidí z týmu, uvidíš, jak ve vilgainu rostou, s čím se perou, co jim jde i nejde. Tenhle rok se bude dít hodně. Buď u toho s námi! První díl už nyní na našem YouTube Vilgainczsk 🔥 #aktin #vilgainczsk #vilgainfastfood #vilgainstore #vilgainbrno #aktinhaul ♬ původní zvuk – Vilgainczsk
Od langošů jsme zaběhli málem až k maďarské klobáse. Ale nevadí. I když v Maďarsku narazíte spíše na tradiční langoše, pěkně mastné, křupavé a přitom vláčné uvnitř, se silným česnekovým potěrem a kečupem, nezoufejte, doma na to můžete jít jinak a dopřát si skvělou chuť a zároveň zdravé jídlo, které nezboří hodnoty vašich kalorických tabulek.