Kvíz pro gastro fajnšmekry: Zvládnete rozluštit, co jsou erteple a šulimajz? 92 % Čechůt to nedá
Česká kuchyně je plná různých pokrmů, které patří jen jí. V mnoha českých restauracích, alespoň v dobách minulých, se mohlo zdát, že jsme přeborníci na záhadné názvy. Selská omeleta, mozeček, chalupářský guláš, myslivecká kapsa nebo cikánské kuře. Skvosty, které na menu české restaurace nemohou chybět. Poradíte si ale také s mnohem zapeklitějšími názvy českých pokrmů?
Člověk se mnohdy při listování jídelním lístkem zarazil, pousmál a potřeboval se podívat na menší řádek pod názvem pokrmu, aby vůbec zjistil, cože si to může objednat. Mnohdy je obtížné si domyslet, že při objednání chalupářského guláše dostaneme vepřový guláš s paprikou, rajčaty nebo cuketou, nebo že nám číšník místo kapsy z mysliveckého saka donese plněný řízek se žampiony, cibulkou a slaninou. A pokud bychom objednali cikánské kuře pro naše ratolesti, byli bychom nepříjemně překvapeni. A to hlavně proto, že pokrm kromě kuřecího masa a rajčatové omáčky obsahuje také chilli papričku nebo feferonku.
Z jídelních lístků postupně mizí, z naší paměti nikoliv
Neobvyklé, mnohdy až pohádkové a často velmi záhadné názvy ale postupně z jídelních lístků mizí. Lidé často spěchají a nemají čas zdlouhavě luštit, co že by jim to mohlo přistát na talíři k obědu. A tak raději než selskou omeletu si objednají vejce s bramborem a místo krkonošského kysela ocení polévku z kvásku s bramborem a houbami. A i přesto, že poetické názvy jako dřevorubecký chléb nebo mnišská kapsa měly něco do sebe, podle odborníků na gastronomii do kvalitního restauračního zařízení nepatří.

Ale právě česká kuchyně je v tomto případě tím pravým skvostem. Na názvech jídel se ukazuje ta pravá vynalézavost, fantazie, ale i skromnost českého národa. A i přesto, že v luxusní restauraci bychom na jídelním lístku tyto názvy nenašli, v srdcích nás i našich babiček zůstávají dodnes. Pojďte si s námi otestovat, jestli byste dokázali předem určit, jaký oběd si pro vás babička k nedělnímu stolu připravila. I přesto, že se mnohdy jedná o krajskou specialitu, pojmy se dokázaly rozšířit i ujmout v celé české republice.
Znáte českou kuchyni a její výrazy?
0–40 %: V české gastronomii plavete jako hranolky v oleji
Názvy tradičních českých jídel vám nic neříkají, patrně si v restauraci raději než cmundu po kaplicku objednáte kváskový chléb s avokádem. Některé mezery byste si ale raději měli doplnit, pokud někdy zavítáte do staročeské restaurace, můžete být totiž nepříjemně překvapeni tím, jaké jídlo vám po objednání přistane na talíři.
50–70 %: Jídlo si dopřáváte v pohodlí domova
Je vidět, že vás zaskočilo jen pár pojmů. Může to být tím, že jste zvyklí na tradiční pokrmy od babičky, a tak vás pojmy, které ještě na některých jídelních lístcích najdeme, rozhodily. Je načase vyrazit do restaurace a nějaký takový pokrm si objednat, dokud se v lístku ještě objevuje. Na uherské kapse nebo valašské pochoutce si určitě pochutnáte.
80–100%: V menu českých restaurací jste jako ryba ve vodě
Je vidět, že i neobvyklé názvy máte v malíčku. Nezaskočí vás nic, co se na jídelním lístku vyskytne a u čeho i dlouholetý kuchař kroutí hlavou. Gratulujeme, česká kuchyně a její záludnosti jsou vaší srdcovkou, a tak to má být.