Kvíz: Myslíte, že znáte česká národní jídla? Chyták č. 5 je jen pro fajnšmekry, č. 10 uhádnou jen Moraváci
Česká kuchyně je svým způsobem výjimečná. Nejenže máme pokrmy, které nikde jinde neznají, občas jim i vymyslíme názvy, ze kterých zůstává rozum stát. A co víc, mnohdy máme v každém kraji jiný název pro stejný pokrm.
Bramborák, vošouch, sejkory nebo báč. Několik názvů, jeden velmi podobný pokrm. Pokrm, jehož základem jsou strouhané brambory, odlišná je jen jejich příprava. Někde se smaží, jinde se pečou. Výsledek je ale vždy delikátní, často však může právě pojmenování tohoto pokrmu působit vrásky. A nejedná se jen o tento pokrm, podobně jsou na tom i škubánky. Ty můžeme znát pod pojmem kucmoch, trpálky nebo šuška. Není proto divu, že pokud vyrazíme na dovolenou do jiného kraje, jsme mnohdy překvapeni tím, jaký pokrm jsme si k obědu objednali.
Nejde jen o názvosloví, mnohdy tápeme i v surovinách
Různé názvy nám sice mohou zamotat hlavu, mnohdy na nás ale čeká překvapení i v případě, že si objednáme pokrm, který známe. Není nijak neobvyklé, že každá kuchařka si pokrm, který často vaří, upraví podle své chuti a chuti rodiny. A tak se může snadno stát, že svíčková na smetaně je připravována třeba z kuřecího masa. Příprava ale mnohdy zůstává nezměněná.

A na těchto tradičních pokrmech stojí i náš kvíz. Kvíz, který dokáže potrápit nejednu kuchařku nebo kuchaře, a to hlavně proto, že některá naše typicky česká jídla pomalu z českých kuchyní mizí. Hlavně proto, že jsou obecné náročná na přípravu a mnohdy dlouho tažená. Přesto bychom ale tyto základy, které naši kuchyni tvoří, měli mít v hlavě. Pojďme se společně podívat na to, jak v tomto záludném testu obstojíte.
Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu

80–100 %: „Mistr české kuchyně“
Gratulujeme. Nic v našem testu vás nenachytalo a je vidět, že jste přeborníkem na českou kuchyni. Vás v jídelním lístku jen tak něco nepřekvapí.
40–70 %: „Milovník svíčkové a jednoho kraje“
Je vidět, že s některými otázkami jste si poradili, s jinými ne. Pravděpodobně základy mít budete, zmátly vás regionální názvy nebo chytáky, na které byl tento test bohatý. Není za co se stydět, jak se připravuje svíčková víte, a na to, co je to vošouch, se jednoduše doptáte číšníka.
0–30 %: „Obhájce kuchyně zahraniční“
Je vidět, že česká kuchyně není vaší parketou. Patrně máte raději kuchyně jiné, a proto není divu, že v českých pokrmech tápete. Je to ale škoda, právě kuchyně je jedním z našich národních skvostů.