Kvíz: Dokažte, jak dobře znáte tradiční českou kuchyni. Získat 10/10 je výzva i pro gurmány
Tradiční česká kuchyně je známá i za našimi hranicemi. Je poměrně rozmanitá a pestrá. To vše díky mnoha dostupným druhům masa, zeleniny, ovoce i obilovin. Ovšem základním stavebním prvkem celé tuzemské gastronomie jsou jednoznačně omáčky na sto způsobů. Dále je známá pro výživné a syté pokrmy v podobě pečeného masa, knedlíků a také nakládaného zelí.
Ačkoliv je česká kuchyně velmi chutná, bohužel je i poměrně kaloricky výživná. Lidé, kteří se pokoušejí zhubnout, případně držet váhu na uzdě, s ní musí opatrně. Spousta tradičních pokrmů totiž obsahuje velké množství tuků, cukrů i mouky. Nic se však nesmí přehánět, pokud pravidelně konzumujete saláty, dietní přílohy, libové maso a dostatek zeleniny a ovoce, občas si typickou českou lahůdku můžete bez obav dopřát.
Česká kuchyně – ráj dobrot s dlouhou historií
Tradiční české pokrmy vznikaly postupně v rámci uplynulých staletí. Naše středoevropská země měla vždy velkou výhodu dostatku úrodných oblastí, kde se pěstovalo téměř vše. Rozlehlé a hluboké lesy zase poskytovaly dostatek potravy v podobě ulovené zvěře. České řeky se před dávnými časy hemžily množstvím ryb, které byly běžnou součástí jídelníčku. Suroviny používané v tuzemské gastronomii nikdy nebyly nijak speciální či exotické, naopak. Vařilo a vaří se i dnes z obyčejných potravin, z nichž však dokážeme tvořit neskutečně lahodné pokrmy.
Základními surovinami jsou bezesporu brambory, mouka, máslo, maso, kořenová zelenina a přílohou, která nás proslavila i ve světě, je typický český knedlík, buď houskový, nebo bramborový. Ten je opravdu k dostání téměř výhradně jen u nás. Pokud si cizinci neznalí české kuchyně objednají v restauraci například svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem, nechápou, že musí knedlík ukrojit, namočit v omáčce a připíchnout ke kousku masa.

Naše kuchyně má mnoho co nabídnout, a stále více ji objevují i zahraniční turisté. Připravili jsme si pro vás kvíz, který otestuje vaše znalosti z české gastronomie. Obstojíte v něm?
Pojďte zkusit kvíz zaměřený na českou kuchyni
Vyhodnocení
0–2 správné odpovědi: České kuchyni zjevně moc neholdujete. Zkuste více vařit tradiční jídla a dozvíte se mnoho zajímavostí.
3–4 správné odpovědi: O jídle něco víte, ale na ty nejlepší vám chybí ještě hodně znalostí, které můžete získat nezbytným tréninkem.
5–6 správných odpovědí: Velmi dobře. Je vidět, že se ve světě gastronomie neztratíte. Ale ještě stále na sobě můžete pracovat, abyste byli příště lepší.
7–8 správných odpovědí: Máte lepší znalosti než většina soutěžících. Ještě kousek a budete nejlepší.
9–10 správných odpovědí: Vás nezaskočí žádná záludnost české kuchyně. Víte o ní vše. Gratulujeme.