Sportovci potřebují pravidelný příjem kvalitních bílkovin. Krůtí prsa jsou jedním z nejlepších zdrojů
Dát si k obědu nebo po fyzickém výkonu pořádný kus masa je pro tělo přínosné. Maso je totiž nejen chutné, ale i nutričně velmi hodnotné. Je jedním z nejdůležitějších zdrojů bílkovin, vitamínů, minerálů i kreatinu, které poskytují energii svalům a zvyšují jejich objem. Jenže není maso jako maso. Ne každý druh má totiž vyvážený poměr bílkovin a tuků. Jsou i taková, kterým je lepší se vyhnout, protože jejich přílišná konzumace je spojená se zdravotními riziky. Například se srdečními chorobami.
Také si nedovedete představit talíř bez pořádného plátku masa? Dobře děláte. Maso totiž patří podle nutričních terapeutů mezi nejcennější potraviny vůbec. Masitá strava je důležitá nejen díky své chutnosti, ale i vysoké nutriční hodnotě. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, takže je plnohodnotnou bílkovinou. Některé z druhů, jako například rybí, je navíc zdrojem nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo velmi zdravé a cenné. Takzvané omega-3 mají totiž příznivý vliv na srdce a mozek, a jsou tak pro správné fungování těchto orgánů naprosto nepostradatelné.

Nutriční hodnota masa pro tělo
Bez masa nejsou svaly, ani síla, říkávaly naše babičky. Maso opravdu zasytí a dodá energii. Díky vysokému obsahu živočišných bílkovin je se spoustou zeleniny navíc i dobrým pomocníkem při redukci váhy. Za pravdu babičkovské teorii dávají i údaje o složení této důležité potraviny. Mezi klíčové látky obsažené ve všech druzích masa patří ovšem vedle bílkovin nutných pro růst svalů a kostí také vitamíny a minerály, především železo, zinek, vitamin B12 a riboflavin. Své o tom ví třeba dárci krve, kterým se čas od času může stát, že jim po odběru doporučí doplnit si železo potřebné pro správnou tvorbu červených krvinek. Není pak nic jednoduššího, než se zastavit v nejbližším řeznictví a nechat si navážit půl kila hovězího na pořádný steak, nebo třeba vepřová játra, tak chutná na cibulce a s čerstvě namletým pepřem. Maso je oblíbenou potravinou napříč světem a jeho spotřeba roste. Vždyť jen Češi jej podle statistik ročně zkonzumují 83 kilogramů na osobu. Z toho polovinu tvoří vepřové a téměř 35 % pak drůbež, především kuřata. Méně se u nás stále konzumuje maso krůtí i hovězí.
Kuře versus krůta
Zatímco bílá masa, tedy kuřecí, krůtí či králičí, jsou lehce stravitelná a obsahují v porovnání s červenými masy mnohem méně tuku, ta červená jsou zase zdrojem železa, zinku a vitamínu B12, kterých bílá masa tolik neobsahují. Který druh masa je tedy pro tělo nejpřínosnější, pokud jako kritérium vezmeme nejvýhodnější poměr bílkovin a tuku? Pomyslným vítězem této „soutěže“ je podle odborníků rozhodně to krůtí. Ačkoli v Česku tolik oblíbené kuřecí maso je díky nízkému obsahu tuku a velkému množství bílkovin spolehlivým průvodcem při dietách, srovnávací analýzy kuřecího a krůtího masa ukazují, že krůtí maso je pro tělo zdravější produkt. 100 gramů krůtího masa totiž obsahuje o 3 gramy více bílkovin. A je i zdrojem vitamínu E a vitamínů skupiny B.

Krůta, podporovatel zdravých jater
Odborníci na výživu přitom doporučují zpracovávat především krůtí prsa, která obsahují pouze 135 kalorií a nejsou v nich žádné sacharidy ani tuky. Skládají se pouze z bílkovin a organické vody. Je ještě libovější než maso kuřecí a má jen minimum cholesterolu, takže je ideální nejen pro hubnutí, ale i pro sportovce. A také podporuje činnost jater. I když je pro většinu lidí kuřecí maso praktickou volbou číslo 1 vzhledem k jeho až poloviční ceně za kilogram oproti krůtě nebo hovězímu, v jídelníčku nevynechávejte ani červená masa. Právě hovězí hraje zásadní roli především kvůli minerálům. Dopřejte si jej proto ideálně častěji než pouze na svátečním stole ve formě španělských ptáčků, plněné rolády nebo roštěnek. Ocení jej především sportovci a ti, kteří si budují svou muskulaturu. Kreatin, který hovězí maso obsahuje, totiž podporuje nejen regeneraci svalů, ale zvyšuje i jejich objem. Jako u všeho, i tady ale platí „všeho s mírou“.
zdroje: zdravopedie.cz, www.stobklub.cz, listonic.com, refresher.cz, www.femina.cz, vita-natur.eu