Podzim přeje přirozené očistě. Kořenová zelenina, jablka i dýně podporují trávení a imunitu
Naše tělo ví, jak se zbavit škodlivin, ale někdy mu prospěje menší podpora. Právě teď k tomu máme ideální příležitost díky potravinám, které rostou na většině zahrad.
Když začneme na internetu hledat něco na očistu, okamžitě na nás vyskočí nabídky detoxikačních kúr, které slibují zázraky během pár dní. Jenže většina z nich stojí nemalé částky a často nejsou vůbec potřeba. Pokud totiž máme všechny orgány zdravé, tělo se dokáže očišťovat samo.
Pomoci mu s tím můžeme například úpravou jídelníčku nebo zařazením určitých potravin do stravy. Pokud jde o očistu střev, neměli bychom zapomínat, že jsou považována za druhý mozek. Ovlivňují trávení, náladu a imunitu. A zrovna teď, na konci podzimu, nám příroda nabízí potraviny, které jsou pro očistu střev jako stvořené.
Kořenová zelenina pročistí i zasytí
Kořenová zelenina je velmi jednoduchá na pěstování a zvládnou to i ti, kteří nemají vlastní zahradu. Stačí vyšší nádoba na balkoně nebo na parapetu a můžete si vypěstovat mrkev, celer, petržel nebo červenou řepu. Tyto plodiny přitom mají jedno společné, protože všechny příznivě ovlivňují trávení a čistí střeva díky vysokému obsahu vlákniny.
Kořenová zelenina se proto doporučuje při potížích se zácpou. Díky vysokému obsahu vlákniny urychluje činnost střev, podporuje jejich přirozený pohyb a usnadňuje vyprazdňování.
Z kořenové zeleniny si navíc můžeme snadno připravit i zdravou alternativu oblíbených jídel. Například z mrkve nebo celeru se dají upéct chutné hranolky. Stačí je nakrájet na tenké proužky, zakápnout olejem, posypat kořením a upéct dozlatova. A pokud máte úrodu větší, dá se kořenová zelenina i usušit a využít později do polévek nebo vývarů. Při správném uskladnění vydrží klidně celou zimu.

Dýně působí jako mírné projímadlo
Pěstujete si dýni pro vlastní spotřebu nebo jen jako dekoraci na Halloween? V případě, že ji využijete i k jídlu, měli byste vědět, že obsahuje až devadesát procent vody. Kromě toho má vysoký obsah vlákniny a najdeme v ní vitamíny C, A, E, K a také vitaminy skupiny B. Z minerálů zase draslík, hořčík, železo a měď.
Pravidelná konzumace dýně podporuje imunitu, trávení i správnou funkci svalů. Vláknina, kterou dýně obsahuje, je rozpustná a působí jako jemné projímadlo. Pomáhá střevům zbavit se zbytků potravy a nastartovat jejich přirozenou činnost. Výhodou dýně je její přirozeně sladká chuť. Připravit z ní můžete polévku, kaši nebo třeba omáčku.
Jablka jsou národním ovocem
Když se lidí zeptáte, jaké ovoce jí nejčastěji, většina vám řekne jablko. Jablka patří mezi nejdostupnější přírodní čističe střev. Díky pektinu pomáhají odplavovat škodliviny, snižují množství nežádoucích bakterií a zároveň působí jako šetrné projímadlo. Kromě toho podporují pravidelné vyprazdňování a pomáhají udržovat střeva v rovnováze.
V obchodě jablka koupíte levně a můžete si dokonce vybírat z několika odrůd. A pokud se poptáte ve vašem okolí, určitě najdete i nějakého souseda, který jablka rozdává zdarma, za pár korun nebo pár piv. V případě, že máte na své zahradě jabloň a tím pádem máte plodů dostatek, můžete je uložit na zimu do sklepa nebo si z nich udělat křížaly. Ty si poté můžete vychutnávat celou zimu.
Švestky uleví od zácpy
Jestliže vás občas trápí zácpa, rozhodně byste měli do svého jídelníčku zařadit více vlákniny a také švestek. Ať už půjde o čerstvé nebo sušené, obojí vám přinese úlevu. I přesto, že švestky dozrávají většinou již v červenci, můžete si je nasušit a mít je v zásobě až do konce zimy. A v případě, že byste chtěli takové, které dozrají až někdy v září, jednoduše si na zahradu pořiďte pozdní odrůdu.
Jak působí tyto plody na střeva? Mají projímavé účinky, protože obsahují sorbitol a vlákninu. Dále obsahují velké množství antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály. Kromě toho mohou mít i protizánětlivé účinky.

Na závěr je dobré si připomenout, že zdravá střeva potřebují nejen vlákninu, ale i dostatek vody. Dodržujte proto kromě dostatečného příjmu vlákniny i pitný režim. A nezapomínejte na to, že skvělým zdrojem vlákniny jsou i další druhy ovoce a zeleniny. Ideální je potraviny střídat, aby jídelníček zůstal pestrý. Tím si zajistíte vyvážený jídelníček, se kterým tělu nic nechybí.
Zdroje: prozeny, healthline, idnes, nzip, health.harvard.edu