Konec majoránky a petržele? Tato ingredience je mnohem lepší a bourá tradice české kuchyně
Do české kuchyně pronikla nová bylinka. Koriandr, který jsme znali hlavně z vietnamských bister, se stále častěji objevuje i v domácích receptech. Někdo na něj nedá dopustit, jiní ho nemůžou ani cítit.
V české kuchyni dlouho vládla majoránka s petrželí. Jenže doba se mění a s ní i naše chutě. Poslední roky ale přinesly do české kuchyně novinku, která umí jídlu dodat nový šmrnc. Ne každému ovšem tahle novinka voní. Pro někoho je až příliš výrazný a do české kuchyně se prý nehodí. Připomíná to trochu příběh kopru – buď ho milujete, nebo nenávidíte. Přesto se koriandr v českých receptech pomalu zabydluje.

Citrusová svěžest, nebo chuť mýdla?
Kouzlo koriandru ve světové kuchyni
Kdo si na koriandr nezvykne, přichází o spoustu zajímavých chutí. Některá jídla si bez něj jednoduše nelze představit. V thajské kuchyni je koriandr téměř stejně důležitý jako rýže, skvěle ladí s citronovou trávou, kokosem a pálivými papričkami. Tento základ se pak používá při přípravě ryb, masa nebo vegetariánských směsí s červenou čočkou. Podobně významnou roli má i v arabských receptech. Hummus, masové směsi v tajine hrnci nebo saláty s petrželovou natí a granátovým jablkem – to všechno koriandr povyšuje na jinou úroveň. Latinskoamerická kuchyně by bez koriandru také ztratila své kouzlo. Přidává se do guacamole, dušených chilli směsí nebo sals podávaných s tortillami. Jeho jemně nasekané lístky zvýrazňují chuť fazolí, krevet nebo avokáda. Koriandr ve světové kuchyni opravdu není jen na ozdobu, ale dodává pokrmům jejich charakteristickou chuť i vůni.

Nečekané a osvěžující kombinace
Koriandr je velmi oblíbený v moderních receptech inspirovaných světovou kuchyní. Ale jeho nať se nemusí používat pouze v exotických jídlech, stále častěji se objevuje i v receptech, které známe z domova. Najít ho můžete v omáčkách, polévkách i v salátech. Dokonce i některá typicky česká jídla mohou díky koriandru získat nový rozměr. Třeba bramborová polévka s koriandrem má překvapivě svěží nádech, nebo zkuste koriandr přidat do klasického zelného salátu – dodá mu netradiční šmrnc. Skvělý je také v dýňové polévce, kde spolu se sladkou dýní vytvoří harmonickou chuť. Vyzkoušejte třeba jednoduchý, ale působivý předkrm – salát z pomerančů s koriandrem. Pomeranč vyfiletujte, jednotlivé dílky rozložte na talíř a na každý položte lístek koriandru. Kombinace šťavnatého pomeranče a charakteristické chuti koriandru je naprosto skvělá. S koriandrem můžete zkoušet nové kombinace a vytvářet překvapivé chutě. Vaření s ním je tak trochu jako dobrodružství. Ne každý si na jeho výraznou chuť zvykne, ale kdo se nebojí experimentovat, objeví zcela nové možnosti a kombinace.