Zahrádkáři, zbystřete: Kdo v srpnu zasadí tuhle zeleninu, bude sklízet plné košíky. Úroda roste jako šílená
Bohatá úroda je tou nejlepší odměnou, kterou můžou pěstitelé a zahrádkáři za svoji péči dostat. Někdy však vlivem počasí a dalších okolností nezbyde nic jiného než se smířit s tím, že se letošní rok nevyvedl. Pokud i vaší zahrádce letos daly zabrat rozmary počasí, které lidem ve velkém zničily rajčata i okurky, zkuste ještě rychle vysadit zeleninu, kterou můžete sklízet až do podzimu.
Ačkoliv je letošní zahradnický rok trochu nepovedený, tahle zelenina se vám odvděčí, a než skončí prázdniny, budete si na ní pochutnávat.
S rajčaty a okurkami je letos amen
Kdo se těšil na to, až mu dozrají sladká červená rajčátka a lahodné domácí okurky, letos se možná nedočkal. Napříč Českem přicházejí od zahrádkářů zprávy, že keříčky rajčat i okurky napadla plíseň, která ze dne na den obsadila zeleninové záhonky. Nezbývá než takto napadené rostliny zlikvidovat a doufat, že příští sezona nebude tak rozmarná. Ale ještě není všem dnům konec. Pokud chcete letos sklízet, zkuste to se zeleninou, která stihne dozrát i po vysetí v srpnu.
Salátům se daří po celé léto
Pokud si chcete dopřát porci vitamínů, které se sami vypěstujete, srpen je skvělým měsícem pro výsadbu salátů. Zvlášť rychle se daří kadeřavým salátům, které se pyšní rychlým růstem a jsou určené k řezu. Rozhodnete-li se pro výsev, počítejte s delším časem, výsadbu možná seženete ještě v zahradnictví a za pár týdnů si můžete pochutnat na domácích salátových listech. Kvůli chladnějším srpnovým a zářijovým nocím sáhněte po netkané textilii, pařníku či fóliovníku.

Srpen přeje ředkvičkám
Ano, i tyhle drobné zeleninové plody ještě letos stihnou přistát na vašem talíři, pokud jejich výsadbu stihnete v srpnu. K jejich finálnímu růstu a dozrání stačí pouhých pár týdnů. Právě začátek podzimu je na konzumaci vitamíny nabitých plodů ideální. Semínka by měla být vyseta do hloubky přibližně 1 cm a ve vzdálenosti 3 až 10 centimetrů, podle toho, jestli zvolíte styl naširoko, nebo do spony. Z chutných plodů můžete vyrábět domácí pomazánky, nakrájet je do salátu či na krajíc chleba s máslem. Fantazii se meze nekladou.
Podzim ve znamení čerstvého špenátu
Pokud si pospíšíte, už na přelomu září a října můžete sklízet ze záhonků čerstvý špenát. Právě ten je bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, které jsou před nástupem zimy v organismu nezbytné. Špenát můžete dusit, zapékat nebo přidávat do salátů. Špenát je významným zdrojem kyseliny listové, vitamínů A, C a K a také draslíku, klíčového minerálu, bez něhož nefungujeme. Domácí špenát je často jedinou možností, jak dostat nezbytné vitamíny do paličatých dětských pusinek. Tím, že si ho děti mohou samy sklidit, mají z něj mnohem větší radost – a ve výsledku si na něm pochutnají.

Ještě je čas na koření
Pokud jste to nestihli, nezoufejte, i v průběhu srpna můžete vysévat koření, které v zimě zužitkujete v kuchyni. Fenykl a kopr jsou stálicemi mezi českým kořením a při vaření jako když je najdete. Oba druhy jsou jinak náročné na pěstování. Zatímco fenyklu svědčí spíš polostín, kopr bez problému zvládá i slunná stanoviště, které ještě zesílí jeho vůni a chuť. Fenyklu slunce nesvědčí a potřebuje velmi důkladnou zálivku. Pokud oba druhy koření zasadíte v srpnu, v říjnu můžete sklízet. Fenykl skvěle působí na zažívání, pochutnáte si na něm v salátech, pod masem či v marinádách. Kopr je nezbytnou součástí omáček, nakládaných okurek, pomazánek i posypu na brambory.
Zahrádkáři, nezoufejte nad nepovedenou úrodou, kterou způsobilo vlhké a chladné počasí bez dostatku slunečního svitu. Zasaďte tuhle zeleninu a ještě letos budete sklízet plné košíky, na které bude radost pohledět.