Kdepak cukr. Tohle je největší chyba při ranní kávě. Kvůli ní tělo místo hubnutí ukládá tuky
Pro většinu z nás je ranní šálek kávy nepostradatelným rituálem. Často se na ni těšíme hned po probuzení a pijeme ji dříve, než se vůbec najíme. Panuje však všeobecné přesvědčení, že hlavním nepřítelem je cukr, který do kávy přidáváme. Ve skutečnosti je problém jinde.
Podle posledních studií a odborníků je největší chybou pití kávy na lačný žaludek. Kvůli tomuto nevinnému zvyku se tělo dostane do stresu a v důsledku toho místo spalování tuků začne tuky naopak ukládat. Pojďme si to pořádně vysvětlit!
Hormonální reakce těla
Když se ráno probudíte, vaše tělo přirozeně zvyšuje hladinu kortizolu. Jde o hormon, který má za úkol připravit tělo na nadcházející den, dodat mu energii a nastartovat metabolické procesy. V tento okamžik je tělo citlivé na jakékoli vnější podněty, které mohou hladinu kortizolu ovlivnit. Jestliže mu v takové chvíli dopřejete šálek kávy bez předchozího jídla, přivodíte si prudký nárůst kortizolu, který naruší přirozený proces. Místo rovnováhy se tělo dostane do stavu, který se dá přirovnat ke stresu. A to přece nikdo nechce!
Schválně, jak dobře spíte?
Hladina kortizolu má vliv na inzulínovou rezistenci a regulaci krevního cukru. Pokud je hladina kortizolu dlouhodobě vysoká, může dojít k tomu, že tělo začne přeměňovat krevní cukr na tuky a ukládat je. Místo toho, aby se tělo ráno nastartovalo k efektivnímu spalování tuků, dělá pravý opak. Tento problém se ještě zhorší, pokud jste se předchozí noc pořádně nevyspali. Nedostatek spánku přirozeně zvyšuje hladinu kortizolu a kofein na lačný žaludek tento stav ještě umocní.

Tady jsou doporučené rady, které pomohou
Existuje jednoduché řešení, které vám pomůže vyhnout se hormonální nerovnováze a zároveň si dopřát ranní kávu.
- Naplánujte si snídani: Nejdříve se najezte a kávu si nechte zásadně až po jídle. Snídaně dodá tělu potřebné živiny a připraví ho na příjem kofeinu. Tělo pak na kofein nereaguje tak bouřlivě a hladina kortizolu zůstane vyrovnaná.
- Vyčkejte 90 minut: Pokud si nedokážete představit, že byste kávu pili až po snídani, alespoň si na ni počkejte. Vědci doporučují dopřát si kávu zhruba 90 minut po probuzení. Během této doby se hladina kortizolu stabilizuje a tělo je na kofein lépe připraveno.
- Neřešte jen kávu: Zkuste omezit sladké snídaně a přeslazené nápoje. Ranní káva v kombinaci se snídaní s vysokým obsahem cukru je pro vaše tělo velmi špatná.
Celkový životní styl a vliv spánku
Jak již bylo zmíněno, kvalita spánku hraje ve správném metabolismu obrovskou roli. Nedostatek odpočinku zvyšuje hladinu kortizolu, což narušuje schopnost těla regulovat hladinu cukru v krvi a správně metabolizovat tuky. I když se snažíte správně stravovat a pravidelně cvičit, nekvalitní spánek může veškerou snahu mařit. Proto je pro udržení zdravé hmotnosti a celkové pohody důležité zaměřit se i na hygienu spánku. Vstávejte a uléhejte ve stejnou dobu, omezte sledování televize, mobilu a podobných technologií před spaním a vytvořte si ranní a večerní rutinu.
Ranní šálek kávy nemusí být překážkou v hubnutí, pokud se k němu postavíte zodpovědně. Důležité je si uvědomit, že není na vině jen cukr, ale především náš návyk pít kávu nalačno. Drobná změna v podobě snídaně nebo posunutí času, kdy si kávu dopřejete, může mít na vaše tělo výrazný pozitivní dopad. Vyzkoušejte to a budete překvapeni.

Když to shrneme…
„Takže chytrá rada zní: Kávu si dopřejete dvě až tři hodiny po probuzení. Poskytnete tak svému tělu dostatek času na přirozené probuzení. Kofeinovou vzpruhu využijete v pozdějších hodinách,“ radí biochemička Michaela Bebová.
Dodává, že kromě ranní kávy můžete ke zvýšení energie vyzkoušet například hořčík malát, Ashwagandhu nebo klasickou minerální vodu.
Tělo totiž potřebuje po noci doplnit hlavně ztracené tekutiny. Teprve až potom se pořádně nasnídejte a dopřejte si šálek oblíbené kávy. Vaše tělo vám poděkuje.