Kardiolog varuje: Vyhýbejte se jim, jak jen to jde. Neexistuje horší varianta oběda
Pracovní vytížení a zrychlené pracovní tempo nás často žene k řešením, která slibují úsporu času, peněz i energie. Mikrovlnná trouba se stala středobodem mnoha moderních domácností a v regálech obchodů kralují balené hotovky, instantní nudle a předpřipravené mražené obědy. Možná to působí nevinně, ale právě v těchto „rychlých“ jídlech číhá jeden z nejzákeřnějších zdravotních rizik současnosti.
Kardiologové se shodují: Pokud chcete mít zdravé srdce a vyhýbat se riziku infarktu, raději se jim obloukem vyhněte. Není totiž horší volby každodenního oběda, která by vám nenápadně ničila zdraví více než průmyslově připravená jídla.
Skrytí zabijáci: Sůl, konzervanty a trans tuky
Když se podíváte na složení typické „hotovky“ nebo mraženého oběda, zpravidla narazíte na alarmující kombinaci. Nadměrné množství soli (sodíku), různé nitráty a jiné konzervanty prodlužující trvanlivost, nenápadné, a přesto extrémně nebezpečné trans mastné kyseliny, zvýrazňovače chuti a často i obrovské dávky zbytečných jednoduchých cukrů. Pro výrobce je to jednoduchá alchymie: vylepšit chuť a prodloužit datum spotřeby výrobku za co nejnižší cenu. Pro naše tělo je to ale každodenní zátěž, se kterou roste riziko vysokého tlaku, srdečního onemocnění a tím pádem i infarktu.

Sůl – tichý nepřítel číslo jedna
Světová zdravotnická organizace doporučuje příjem soli pod 5 gramů denně. V jedné porci instantních těstovin, hotového omáčkového kuřete nebo mražené pizzy najdeme běžně 2–3 gramy, tedy polovinu denního maxima jen v jediném jídle! Pokud si dáte instantní polévku k večeři a oběd jste vyřešili „rychlou hotovkou“, jste během jediného dne na dvojnásobku doporučované dávky. Nadbytek soli vede u většiny lidí k nárůstu krevního tlaku, zatěžuje ledviny, způsobuje zadržování vody v těle a přímo se podílí na vzniku aterosklerózy a kornatění cév.
Konzervanty a éčka
Aby mohl mražený hamburger, kuřecí nuggety nebo instantní kaše vydržet týdny až měsíce „jako nové“, nabízejí výrobci směs různých konzervantů – často sodné nebo draselné soli, fosfáty, bělidla a stabilizátory. Řada těchto látek v dlouhodobém horizontu podporuje zánětlivé procesy v těle a mohou zatěžovat naše cévy a srdce. Nitrososloučeniny (typicky v uzeninách a polotovarech) jsou spojeny nejen s rizikem hypertenze, ale prokazatelně zvyšují také riziko některých typů nádorů.
Trans tuky – skrytá časovaná bomba
Mnoho průmyslových jídel je plných ztužených rostlinných tuků a palmových olejů, které zajišťují konzistenci, chuť a stabilitu výrobku. Bohužel právě „trans“ forma tuků, která vzniká při jejich průmyslovém zpracování, je prokázaným rizikovým faktorem infarktu a cévní mozkové příhody. Jakmile je trans tuku ve stravě více než pár gramů denně, zvyšuje se hladina škodlivého LDL cholesterolu a snižuje ochranný HDL. Cévní systém tak rychleji zanášíme, podporujeme tvorbu sraženin a zvyšujeme riziko selhání srdce. V mnoha vyspělých zemích jsou trans tuky regulovány zákonem – u nás je ale stále najdete v celé škále mražených jídel, pečiva i instantních polévek.
Jak instantní rychlovky ovlivňují naše srdce
Odborníci i studie se shodují – už jen dvě „průmyslová“ jídla týdně prokazatelně zvyšují riziko infarktu oproti domácí stravě. Argumenty pro rychlá jídla jsou stále stejné: nemám čas, bývám unavený, nedaří se mi plánovat. Jenže krátkodobě ušetřený čas si tělo vybírá s úroky – postupným zhoršováním zdravotního stavu, únavou, zhoršenou fyzickou i psychickou kondicí. Čím častěji se mikrovlnka plní hotovkami, tím vyšší je pravděpodobnost, že vaše srdce tuto zátěž nevydrží.

Co dělat lépe?
- vařte si doma z jednoduchých a čerstvých surovin, i obyčejné těstoviny s rajčaty a sýrem, polévka z mražené zeleniny nebo celozrnný chléb s tvarohem tělu poslouží lépe než polotovar
- sledujte složení při nákupech – méně soli, méně „éček“, žádné trans tuky („ztužené tuky“ nebo „částečně ztužené oleje“)
- pokud není zbytí, kombinujte polotovar s velkou zeleninovou oblohou a alespoň část oběda si připravujte sami
- dejte šanci zbytkům z večeře, které druhý den ohřejete
Nemusíte být šéfkuchař, abyste jedli lépe
Zdravý oběd není otázka luxusu, ale rozhodnutí nebýt lhostejný ke svému tělu. Připravit si jednoduchý salát, polévku nebo rizoto zabere stejně času jako ohřát mraženou pizzu – rozdíl však uvidíte a ucítíte už za pár týdnů. Vaše srdce bude pracovat klidněji, tlak se stabilizuje, cholesterol klesne a s ním i riziko infarktu. Vsaďte na opravdové jídlo.
zdroje: stobklub.cz, medium.seznam.cz, euc.cz