Jednoduchý trik, jak odstranit zabarvení a zápach z plastových krabiček. Odstraní i skvrny od kari
Plastové krabičky na potraviny jsou dnes absolutně standardním vybavením kuchyně. Skladujeme v nich jídlo v ledničce, nosíme oběd do práce nebo svačinu do školy. Jsou to zkrátka nezbytní pomocníci, kteří nám každý den velmi usnadňují život. Časem se na krabičkách bohužel začne podepisovat zub času, a ony tak ztrácí na své původní jedinečnosti. I když je pravidelně myjeme běžným způsobem, začnou zapáchat, a navíc na nich zůstávají nevzhledné skvrny od jídel.
Pokud jste dosud každou krabičku, která ztratila na své kráse, jednoduše vyhodili a pořídili jinou, zpozorněte! Přinášíme vám pár tipů, s nimiž prodloužíte životnost plastových kuchyňských dóz, udržíte je dlouho zářivě čisté a navíc nebudou zapáchat.
Rozlučte se s nepříjemným zápachem
Přestože krabičky poctivě myjete saponátem a houbičkou na nádobí, přijde vám, že stejně tak trochu zapáchají? Máte pocit, že absorbovaly pachy snad všech jídel, které jste do nich kdy dali? Nezoufejte a zatočte s nepříjemným zápachem pomocí užitečných kuchyňských pomocníků. V tomto boji se výborně osvědčily ocet a jedlá soda.
Vzhledem k tomu, že je jedlá soda velmi koncentrovaná, je nutné ji trochu naředit. V litru vody rozmíchejte 1 lžíci sody. Do vzniklého roztoku krabičku ponořte a nechte působit alespoň půl hodiny. Pokud je krabička velká, směs vody a sody do ní nalijte a opět dejte celému procesu čas 30 minut. Pokud po uplynutí času zjistíte, že zápach je stále cítit, zkuste celý proces zopakovat. Následně krabičku jen omyjte teplou vodou a dostatečně utřete.
Pokud sodu nemáte, nebo nedáte dopustit na všemocný ocet, zkuste roztok vody a octu. Míru koncentrace octa zvolte podle síly zápachu. Nemusíte se bát, že byste přílišným množstvím octa něco zkazili. Nechte opět působit klidně půl hodiny až hodinu. Opláchněte – a uvidíte, že nepříjemné pachy budou pryč.

Zatočte se skvrnami
Roztoky octa a jedlé sody spolehlivě fungují i na nevzhledné skvrny, které bohužel časem na krabičkách vznikají, ať chceme nebo ne. Při jejich odstranění se nevyhneme použití mechanické síly, ale pozor, zapomeňte na agresivní drátěnku, která nenávratně narušuje plastový povrch. Bohatě postačí houbička na nádobí, jejíž měkkou stranou skvrny s trochou síly vyčistíte.
Velkým pomocníkem v oblasti bělení jsou i sluneční paprsky. Chcete-li vaše plastové potravinové dózy trochu vybělit, zkuste je několik hodin nechat na přímém slunci. Uvidíte, že výsledky se dostaví. Jídla, která krabičky nejvíce zabarvují, jsou často na bázi rajčat, případně kari. Tyto přísady plast opravdu velmi silně zabarvují. Nejlepší prevencí je krabičku poctivě umýt octem nebo sodou ihned po konzumaci jídla, abyste skvrny eliminovali již v zárodku. Na tyto intenzivní skvrny je nutné prodloužit čas působení octa i sody minimálně na několik hodin.
Skvělým odstraňovačem skvrn je i citrón. Rozpulte ho, krabičky jím potřete a nechte působit klidně několik hodin. Poté běžnou mycí houbičkou skvrny mechanicky odstraňte.

Dbejte na správné skladování
Aby vám plastové krabičky dlouho a dobře sloužily, musíte jim věnovat dostatečnou péči. Po každém použití je důkladně umyjte, neméně důležité je i sušení. Dózy byste měli ukládat vždy naprosto suché, protože vlhkost dokáže přitahovat bakterie a také pachy. Abyste předešli deformaci víček, skladujte je zvlášť. Oba díly tak budou i lépe větrat. Některé dózy obsahují i doporučení výrobce o použití myčky nádobí. Obecně však platí, že ruční mytí je vždy šetrnější, takže pokud máte čas, myjte je raději standardně ve dřezu na nádobí.
Plastové krabičky jsou šikovnými pomůckami k efektivnímu skladování a převážení pokrmů. Ale stejně jako vše ostatní vyžadují správný přístup. Pokud nepodceníte skladování ani čištění, vydrží vám řadu let, aniž by zapáchaly, měnily tvar nebo byly pokryté skvrnami od agresivních jídel.
zdroje: apetitonline.cz, blesk.cz