Potvrzeno: Tato káva je nejhorší pro vaše zdraví, přesto ji Češi pijí každý den. Ze složení běhá mráz po zádech
Až několik šálků kávy si podle statistik dopřává denně téměř 60 % Čechů, více než třetina jich vypije alespoň jeden. Češi jsou zkrátka národ „kafařů“. Milují kávu po ránu, vaří si tento povzbuzující nápoj hned po příchodu do práce, dávají si ji po obědě v rámci siesty, na návštěvách u přátel i večer u televize. Je mezi nimi ale jedna, které se raději vyhněte obloukem.
Ať už jde o espresso z kávovaru, šálek překapaný ve speciální orientální džezvě, rozpustnou, a dokonce i kdysi tak oblíbeného turka s lógrem, s cukrem, s mlékem, nebo bez, Češi nedají na voňavý nápoj z umletých kávových zrn dopustit. Káva je totiž nejen chutná a pro některé je nezbytným životabudičem i několikrát za den, ale může být i zdraví prospěšná.
Vysypat, zalít a pít
Obzvláště tehdy, máte-li problémy s nízkým krevním tlakem, umí pěkně nabudit. Přesto existuje jeden druh, na který byste měli v zájmu zachování svého zdraví raději zapomenout, ačkoli patří u kafařů mezi oblíbence. Stačí jej totiž jen vysypat do hrnku, zalít 150 ml horké vody, a můžete pít. Ale pozor. Tato káva vám může pořádně rozhodit poklidný život. Je totiž plná cukru, bělidel a chemikálií, a to včetně obávaných éček, způsobujících zdravotní problémy. Instantní káva 3 v 1.

Lákavá nabídka, ale…
V rychlém tempu života není divu, že mnoho lidí hledá rychlá řešení. Příkladem je i příprava kávy, což se ukazuje právě v případě oblíbené 3 v 1. Jde o perfektní řešení do práce, na cesty, ale i domů. Nemusíte se starat o mléko ani cukr, protože máte vše pohodlně připraveno v jednom malém balení. A obchodníci na rychlá řešení svých zákazníků často sázejí, takže tohoto typu kávy nabízejí v regálech českých obchodů asi 20 druhů. Silná, extra silná, s dvojitou porcí cukru a dokonce i s oříškovou, vanilkovou či jinou příchutí.
Bez chuti a plná chemikálií
O co jednodušší se to celé zdá, o to hrozivější mohou být dopady, pokud si tento typ kávy dopřáváte pravidelně. Instantní káva zažívala obrovský boom v 90. letech. Pro nízký obsah kofeinu se doporučovala dokonce i mladistvým jako neškodný nápoj a snadno dostupná, rychlá a levná dobíječka energie. Ovšem pokud jste si už práškovou kávu oblíbili natolik, že se jí ani přes varování nemíníte vzdát, čtěte alespoň pozorně složení těchto balíčků s jednou porcí nápoje. Některé druhy totiž obsahují až o polovinu cukru více a rozdíl v obsahu kávy může být až třetinový. Až v polovině případů slazených směsí výrobci s podílem kávy spíše šetří.

Jak působí káva 3 v 1 na organismus?
Tento kávový nápoj vám může způsobit řadu obtíží. Jednou z nich je náhlý nárůst hladiny cukru v krvi, který může vést až k inzulinové rezistenci a zvýšit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Glukózový sirup, který balení obsahují, zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu a nemá navíc žádnou nutriční hodnotu. A hydrogenované tuky mohou zase způsobovat aterosklerózu, ucpání cév a zvyšovat riziko infarktu nebo mrtvice. Porcované rozpustné kávové směsi s bělidlem většinou obsahují poměrně bohatou dávku přídatných látek, které zajišťují sypkost, stálost směsi a také její snadnou rozpustnost. To je ovšem pouze „A“. Odvrácenou stranou mince je, že za to platíme zejména vyšším obsahem stabilizátorů, emulgátorů a protispékavých látek. A co víc? Zhruba polovina káv obsahuje také nežádoucí syntetická aromata.
Zdroje: www.dtest.cz, www.genialne.tv, www.denik.cz