Nejšťavnatější kuře s křupavou kůrkou podle Jamieho Olivera: Tento trik změní pečení jednou provždy
Dokonale šťavnaté kuře s křupavou kůrčičkou? Známý britský šéfkuchař Jamie Oliver má na to metodu! Jedná se o recept s velice jednoduchým postupem, který zvládne opravdu každý. Nejsou přitom potřeba ani žádné zvláštní či nedostupné ingredience. Za hodinku je tak to nejlepší pečené kuřátko na světě.
Napřed si Jamie připraví čerstvou majoránku, petrželku, bazalku a naseká je nahrubo. Bylinky pak osolí, opepří a zakápne olejem. Olej dopomůže k tomu, aby se bylinky hezky rozvoněly. Ty pak napěchuje do kuřete, které nekrájí, pracuje s celým. Ještě předtím se ale trochu pověnuje kůži na kuřeti, kterou z kloubů nohou odkrojí tak, aby ji mohl bylinným mixem pořádně „vycpat“.
Stehno třikrát nařízne, to aby se lépe a rychleji propeklo. Jednotlivé řezy opět poslouží jako útočiště pro bylinky. U prsou kůži zlehka nadzvedne a vytvoří kapsičku, kterou s pomocí úzké vařečky napěchuje směsí majoránky, petrželky a bazalky. Na všechna místečka, kam přišla směs, položí ještě pořádný kus másla.

Dovnitř vykuchaného kuřete pak vloží několikrát propíchnutý citron, který tak během pečení hezky pustí šťávu. Poté Jamie kuře sváže kolem nohou a křídel, potře zbytkem bylinek a umístí na pekáč. Vedle kuřátka pak rozmístí neoloupané stroužky ze dvou palic česneku a dvě neoloupané červené cibule, které rozkrojí napůl.
Jak docílit té správné krustičky
Kuře peče v troubě na 180 °C po dobu asi jedné hodiny. Zásadním ukazatelem toho, že je jídlo hotovo, je samozřejmě zlatá krustička. Ta signalizuje, že maso nebude vysušené, ale akorát tak správně šťavnaté. Maso nezapomeňte pravidelně otáčet a na posledních pár chvilek ho ještě nechte péct v troubě na vyšších stupních tak, abyste dosáhli hezky křupavé kůžičky. Kuře můžete během pečení ještě sem tam potřít máslem nebo na něj nalít šťávu z výpeku.
Výpek z kuřete by měl mít tmavě hnědou barvu a slupky z cibule a česnekových stroužků už půjdou velmi snadno sundat. Z těch pak udělá Jamie ještě chutnou omáčku, kterou celý pokrm přelije. Do výpeku přidá asi jednu polévkovou lžíci mouky, aby ji zahustil, potom do něj rozmačká cibuli a česnek. Následně přilije trochu vody, směs přecedí a znovu ji nechá povařit.
Servírování jako v pětihvězdičkové restauraci
Kuchař nechá maso vychladnout, potom už se vrhne na porcování. Abyste dosáhli servírování jako ze špičkové restaurace, je potřeba stehýnko překrojit tak, aby vznikla palička a kousek masíčka bez kosti. Prsa pak krájí Jamie na plátky, aby hezky hrála barvami – to díky bylinkám. Nebojí se ani kůže, kterou rozhodně neodstraňuje, ta v sobě totiž skrývá úplně nejvíce chuti z celého kuřete. Na naservírovaný pokrm nalije omáčku a je hotovo. Maso provoněné citrony pak podává například s bramborovou kaší nebo s bramborovým salátem.
Další triky na perfektně dochucené kuře
To ale není zdaleka jediný recept Jamieho Olivera! Známý šéfkuchař má několik dalších vychytávek, kterými dovádí drůbeží k dokonalosti. Jeho jinou oblíbenou metodou je ta, kdy maso zakápne olivovým olejem, bílým octem, posolí a opepří a dovnitř umístí pelyněk. Když je maso uvařené asi do půlky, z trouby jej vyndá a zlehka ho omotá uzenou slaninou. Dál pak dopéká kuře na mřížce. To servíruje s houbami na česneku, které nechá péct ve zbytku výpeku. Namísto brambor pak podává odlehčenou verzi kuřete se špenátem a s čočkou. Ty jen jemně restuje a těsně před podáváním do nich přimíchá francouzský crème fraîche.
Zdroje: youtube.com, jamieoliver.com