Jakmile ochutnáte tento moravský recept, budete litovat, že jste o něm nikdy neslyšeli. V Čechách o něm nikdo neví
Představte si, že se ocitnete v malebné valašské vesničce, kde vás přivítá chladný, ale svěží horský vzduch. A právě v tuto chvíli vám někdo naservíruje talíř voňavé, vydatné polévky, která vás nejen zahřeje, ale i přenese zpět v čase. Jestliže jste ji zatím neochutnali, budete hned litovat, že jste si ji neuvařili už dřív. V Čechách se o ní příliš nemluví, ale na Moravě, konkrétně ve Valašsku, je to poklad, který si lidé hýčkají a předávají z pokolení na pokolení.
Moravská kuchyně se v Čechách často z neznámých důvodů přehlíží. Ale jedno je jisté – pokud ji jednou ochutnáte, nebudete chtít jinak. Je totiž jednoduchá, založená na základních surovinách, ale přitom naprosto vynikající. Asi největší místní tradicí jsou polévky. Je to totiž poctivé jídlo, které vás zasytí, zahřeje a dodá energii na celý den.

Tradiční moravská kuchyně: Poctivá, sytá a nezapomenutelná
Moravská kuchyně je založená na jednoduchosti, která se ale v každém soustu mění v neuvěřitelně bohatý zážitek. A i když si ji někdy lidé pletou s českou kuchyní, má svoje specifika a osobitou chuť. Mezi nejznámější moravská jídla patří bezpochyby moravský vrabec, což jsou šťavnaté kousky vepřového masa pečené s česnekem, kmínem a podávané s knedlíkem a dušeným zelím. Dalším oblíbeným pokrmem je moravský guláš, který bývá o něco hustší než jeho maďarský příbuzný, protože se často zahustí chlebem a podává s domácím knedlíkem. A pokud jste někdy slyšeli o škubáncích, tak vězte, že na Moravě je dělají naprosto dokonale – sypané mákem a cukrem nebo jako přílohu k husímu nebo kachnímu sádlu.
Morava se může pochlubit i výbornými polévkami. Asi vám nemusíme představovat kulajdu, krémovou polévku s bramborami, houbami, smetanou a koprem, která vás zahřeje a zasytí na celý den. Podobně vydatná je i fazolačka, polévka z bílých nebo červených fazolí, která se zahušťuje jíškou a podává s chlebem. A pokud byste chtěli něco opravdu typicky valašského, nesmíte minout bryndzové halušky – jídlo, které se sice častěji spojuje se Slovenskem, ale v pohraničních oblastech Moravy je stejně tak oblíbené.
Moravská kuchyně je ale známá i sladkými dobrotami. Frgály jsou tradiční valašské koláče s tenkým těstem a bohatou vrstvou povidel, tvarohu nebo máku, které se pečou v obrovských kruhových formách. Stejně slavné jsou i trnkové guliváry, tedy knedlíky plněné švestkami, které se podávají s máslem a tvarohem. A pokud jste někdy slyšeli o štrůdlu, vězte, že ten moravský je vždycky pořádně nacpaný jablky, skořicí a ořechy.
Neodmyslitelnou součástí moravského stolování jsou také vína a slivovice. Jižní Morava je domovem nejlepších českých vín, ať už jde o osvěžující ryzlinky, nebo plné červené frankovky. A pokud byste si chtěli dát něco silnějšího, na Moravě se bez slivovice neobejde žádná oslava ani rodinné setkání.
Moravská kuchyně je zkrátka nejen chutná, ale i nesmírně pestrá. Každé jídlo má svůj příběh, svou historii a svou duši. A pokud jste ji ještě neobjevili, věřte, že jakmile ji ochutnáte, už nikdy na ni nezapomenete. Takže, připravte si kysané zelí, brambory, voňavou slaninu, klobásu, k tomu trochu zakysané smetany a pojďte si s námi uvařit polévku, která vám v mžiku vylepší den. A nebo vytáhne z postele, pokud na vás zrovna něco leze.

Recept na valašskou kyselici
Kyselica je jednoduchá na přípravu, ale ukrývá v sobě tolik chutí, že se budete olizovat i za ušima. Kysané zelí, které je základem této polévky, má navíc úžasné zdravotní benefity. Obsahuje probiotika, která pomáhají naší střevní mikroflóře. Kromě toho je bohaté na vitamín C, který je skvělý na podporu imunity a pomáhá nám bojovat proti nachlazení. A díky bramborám, které jsou plné vlákniny a draslíku, se budete cítit sytí a spokojení. Tak se pusťme do toho!
Budete potřebovat:
100 g slaniny
20 g másla
300 g brambor
50 ml mléka
1 cibuli
100 g klobásy
1 lžíci hladké mouky
200 ml zakysané smetany
400 g kysaného zelí
sůl, kmín, bobkový list, nové koření, pepř (podle chuti)
Nejprve dejte vařit kysané zelí s nálevem a trochou vody. Mezitím si připravte brambory. Nakrájejte je na kostičky a uvařte je v osolené vodě s kmínem. Do hrnce se zelím přidejte bobkový list a nové koření. Jakmile budou brambory skoro měkké, přidejte je i s vodou do hrnce se zelím.
Na pánvi orestujte nakrájenou slaninu a cibuli dozlatova. Přidejte nakrájenou klobásu a opékejte ještě chvíli. Když je vše krásně osmahnuté, vsypte do hrnce. V mléku rozmíchejte mouku a přidejte do polévky. Promíchejte a nechte probublávat asi čtvrt hodiny. Na závěr přidejte zakysanou smetanu, dochuťte solí a pepřem. Kyselica je hotová a vy ji můžete podávat buď samotnou, nebo s kouskem čerstvého chleba, jak je to na Valašsku zvykem.
Zdroje: dcereckauplotny.cz, vareni.cz, toprecepty.cz