Tohle je podle odborníků nejzdravější pečivo: Špalda i žito vedle něj vypadají jako chudí příbuzní a děti ho milují
Zdravá výživa se v poslední době těší čím dál větší oblibě. A není divu. Její benefity jsou vědecky prokázané, díky ní si můžeme užívat plnohodnotný život bez častých zdravotních obtíží. Více saháme po zdravých svačinách nejen pro sebe, ale také pro naše děti. Místo klasického bílého tousťáku mažeme špaldovou houstičku nebo si pochutnáváme na žitném chlebíku.
Nejen žitná nebo špaldová mouka jsou to, čím můžete svou rodinu pohostit. Existují i další, ještě o něco zdravější i chutnější alternativy ke klasické bílé mouce. Pokud chcete vaší domácí přípravu zdravých jídel ještě o něco vylepšit, čtěte dál.
Zdravé pečivo, které chutná
Jak už možná tušíte, řeč je o celozrnném pečivu. Celozrnná mouka má oproti té bílé jednu velkou výhodu – obsahuje celé zrno. Kromě jádra samotného se do ní melou i otruby a klíčky, a právě ty jsou nabité živinami. Při zpracovávání bílé mouky se tato části odstraňují, což znamená, že bílé pečivo je o všechny blahodárné látky ochuzeno. A proto ho řadíme právě mezi ty nezdravé varianty.
Celozrnné pečivo je plné vlákniny, vitamínů skupiny B, hořčíku, železa, zinku a také antioxidantů. Vláknina ve zdravé stravě hraje prim, pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, udržuje stabilní krevní cukr, a hlavně nás udržuje déle sytými, takže nám pomáhá, abychom se během dne nepřejídali. Pokud proto hledáte něco, co vám dodá tu správnou energii, podpoří zdraví a ještě i trávení, celozrnné pečivo je jasnou volbou.

Pozor na „podvrhy“
Když je pečivo tmavé, nutně to neznamená, že je upečené z celozrnné mouky. Mnohdy se do housek, rohlíků i chlebů přidávají barviva, aby vypadaly „zdravěji“. Pokud chcete mít jistotu, že opravdu kupujete celozrnné pečivo, překontrolujte si, zda není ve složení uvedený karamel nebo pražený ječmen, to pravé obsahuje minimálně 80 % celozrnné mouky, což je hranice dána i legislativně. Důležité je, aby byla celozrnná mouka uvedena jako první ingredience. Pokud je ve složení na prvním místě pšeničná mouka, rozhodně se nejedná o celozrnné pečivo, ale o směs, které dominuje právě rafinovaná mouka.
Celozrnné, vícezrnné, grahamové… Kdo se v tom má vyznat?
Do skupiny celozrnného pečiva patří výrobky z různých druhů obilovin – může jít například o pšenici, žito nebo špaldu. Z celozrnné mouky se vyrábí široká škála výrobků, stejně jako z klasické bílé mouky – dnes už dokonce koupíte i celozrnný tousťák, takže si můžete dělat i o něco zdravější variantu svých oblíbených toustů.
Důležitým kritériem je právě podíl celozrnné mouky, ne množství semínek ani tmavá barva. Existuje také pečivo vícezrnné, které obsahuje alespoň 5 % mouky z jiných obilovin. Pokud se ptáte, jestli je vícezrnné pečivo celozrnné, odpověď je: Ne nutně. I vícezrnná houska může mít největší podíl bílé mouky. Na trhu je také grahamové pečivo, což je směs bílé a celozrnné mouky s přídavkem otrub. Celozrnné pečivo ale ze všech skupin obsahuje nejvíce vlákniny, vitamínů a minerálů, a proto se považuje za nejprospěšnější našemu organismu. Myslete ale na to, že celozrnné výrobky vydrží kratší dobu, než běžné pečivo, protože obsahují mnoho zdravých olejů, a proto mohou žluknout.
Různé druhy pečiva mají svá specifika. To žitné je syté, špaldové zase dobře stravitelné, pšeničné má takovou jemnou texturu. Každý druh mouky se hodí na trochu něco jiného, a od toho by se také měl odrážet vyvážený jídelníček.

Naučte děti jíst celozrnné pečivo
Nejlepší je naučit děti jíst celozrnné pečivo odmala. Pokud se to ale nepodařilo, dá se to zvládnout i později. U dětí do deseti let by ale zatím celozrnné pečivo nemělo být hlavní složkou jeho jídelníčku, protože jejich zažívání ještě není připravené na větší množství vlákniny. Takže začínejte pomalu, po troškách – například dvakrát až třikrát týdně.
Pokud se dítěti do tmavších variant nechce, je na vás, abyste uměli připravit zajímavé a chutné jídlo, které ho naláká. Namažte oblíbenou pomazánkou, přidejte sýr, výjimečně třeba i kečup, protože ten děti zbožňují. Celozrnné pečivo si můžete připravit i doma. Domácí verze je zdravější, protože neobsahuje aditiva, aby pečivo déle vydrželo. Do domácí výroby můžete navíc zapojit děti, bude je to bavit a na voňavém výsledku si mnohem více pochutnají, protože se na něm samy podílely.
zdroje: stobklub.cz, viscojis.cz, jimejinak.cz, pmc.ncbi.nlm.nih.gov