Jak dlouho můžete skladovat bylinky, než se stanou hnízdem larev? Možná je už dávno máte v jídle
Bylinky. Léčivé voňavé rostlinky, které najdou své místo v každé domácnosti. A nejde jen o kuchyň a vaření, spoustu z nich využijete v péči o tělo, pleť i vlasy. Z některých lze vyrábět léčivé nápoje, které jsou prospěšné pro tělo i mysl. Bylinky jsou zkrátka univerzálními přísadami, které doma využijete na denní bázi. Aby vám mohly dobře sloužit, je nezbytné dodržet zásady jejich správného skladování. Jen tak si udrží své jedinečné léčivé vlastnosti.
Už naše babičky věděly, že bylinkám svědčí suché prostředí, a proto si je přes zimu věšely svázané na půdních trámech a dalších suchých, ale krytých místech. Dnes už máme modernější metody skladování, a také málokdo z nás vlastní půdu. Je proto dobré vědět, jaké možnosti dnes můžete využít k tomu, abyste si bylinky uchovali téměř jako čerstvé, a také se vyhnuli nepříjemnostem v podobě larviček a červů, kteří se mohou v nádobě s kořením usadit.
Důkladné sušení je základním klíčem úspěchu
Bez dostatečného usušení bylinky nevydrží tak dlouho, jak by měly. Nejjednodušší možností je zavěšení svázaných bylin na místě, kde proudí vzduch a nesvítí na něj přímé sluneční světlo. Nevýhodou je, že vzduch se nedostane dovnitř svázaných stopů, a tak by bylinky mohly začít plesnivět. Mnohem vhodnější je tedy bylinky pěkně rozprostřít na síta a nechat provětrat. Tímto způsobem se bylinky vysuší ze všech stran. Moderními pomocníky při sušení jsou i sušičky a horkovzdušné trouby, u nichž lze nastavit teplotu na maximálně 45 °C. Že jsou bylinky dostatečně usušené poznáte snadno, zkřehnou a začnou se lámat. Po usušení přichází na řadu oddělení listů od stonků, kontrola škůdců na listech, případně pomletí na malé kousky. To záleží na vašich preferencích.

Bylinky skladujte bezpečně a nezapomínejte na pravidelnou kontrolu
Usušené bylinky rozdělte do speciálních nádob, ideálně skleněných nebo plechových se vzduchotěsným víkem. Nezapomeňte je dobře popsat, abyste měli vždy přehled o tom, co do jídla sypete. Obecným pravidlem je, že správně usušené bylinky vydrží za podmínek správného skladování do další sezóny, takže přibližně jeden rok. Pak už velmi významně ztrácejí na své síle a čím déle je skladujete, tím větší je riziko, že se v nich zabydlí nevítaní hosté. Nikdy je nenechávejte na digestoři, kde je vlhko, které je pro bylinky opravdovým nepřítelem. Nejenže působením vlhka bylinky ztrácejí svoji chuť, sílu a účinek, mohou se také stát líhní larev a červů, kteří si na nich smlsnou. Pohromou kuchyní a spižíren je červotoč spížní. Živí se téměř vším, co v kuchyni potká. Dokáže se prokousat i plastovými nádobami a v navlhlých bylinkách naklást vajíčka, kterým trvá přibližně 28 dnů, než se z nich vyvinou larvy. Vývoj v dospělého brouka měřícího necelého půl centimetru se schopnosti létání pak trvá několik dalších týdnů, podle prostředí. Čím vlhčí prostředí, tím lépe se jim daří. Nejlepší prevencí je pravidelná kontrola potravin, a také prohlídka po nákupu v obchodě, protože červotoče si nezřídka přivezeme domů už v nákupní tašce.

Pokud si při vaření nedáte pozor, klidně se může stát, že do jídla přidáte kontaminované bylinky. Proto si z pravidelné kontroly udělejte rutinu a nedejte larvám šanci, aby se ve vašich bylinkách, koření a dalších potravinách zabydlely. A pokud jste to dosud nedělali, určitě je načase. Možná je už dávno máte v jídle. Dózy na bylinky a koření udržujte v čistotě a čas od času je vymyjte vodou a nechte pořádně usušit. Jakákoliv zbytková vlhkost dokáže bylinky nenávratně poškodit z hlediska ztráty účinků a také vůně. Bylinky jsou zázračným lékem i chutným kořením. Jsou opravdovým darem matky přírody a je skvělé, že si je můžeme pěstovat sami buď na zahradě, nebo doma. Každá bylinka má jiné požadavky na pěstování, ale spojuje je způsob zpracování. Všem bylinkám svědčí dostatečné a kvalitní sušení a uzavření v nepropustných nádobách.
zdroje: fresh.iprima.cz, jidloaradost.ambi.cz, denik.cz