Tato šťáva vám vymete zanesené tepny jako koště. Škoda jen, že Češi po ní sahají jen zřídka
Ovocné šťávy jsou pro naše tělo přínosem, mnohdy ale nevíme, které je dobré do našeho jídelníčku zařadit. Překvapivé přínosy pro naše tělo totiž může mít šťáva z ovoce, které běžně nekonzumujeme.
Je plné antioxidantů, podporuje pružnost našich cév, snižuje krevní tlak a brání oxidačnímu stresu. Přesto se na našem talíři, natož vymačkané ve sklenici, téměř neobjevuje. A je to velká škoda. Přínosy tohoto neobvyklého ovoce jsou pro naše tělo neuvěřitelné, i tak to má ale pár háčků. I k jeho konzumaci je zapotřebí přistupovat s rozmyslem a s ohledem na možné interakce nebo nežádoucí účinky.
Jeho chuť je sladkokyselá, zavděčí se téměř všem
Silně rudou šťávu, kterou ocení hlavně naše srdce, získáme z granátového jablka – potraviny bohaté na antioxidanty a polyfenoly, látky, které prospívají našim cévám i srdci. Kromě toho může mít granátové jablko pozitivní dopad na naši energii, krevní tlak a dokonce i mikrobiální osídlení dutiny ústní. Dlouhodobé studie prokázaly, že pravidelným pitím šťávy z granátového jablka se mění systolický i diastolický tlak, ale i elasticita cév.
I k této surovině ale musíme přistupovat s rozmyslem. Kromě pozitivních dopadů totiž šťáva z granátového jablka obsahuje velké množství cukrů. Pokud si tedy skleničku tohoto nápoje dopřejeme k jídlu, je dobré doplnit ji i o sklenici vody. Stejně tak je zapotřebí mít se na pozoru v případě, že užíváme léky na ředění krve, bereme léky na tlak nebo cholesterol, nebo trpíme onemocněním ledvin.
Obsahuje prospěšné látky, ale všeho s mírou
Pokud chcete svůj jídelníček obohatit, nemusíte volit pouze šťávu. Sáhnout můžete i po celém ovoci, obsahuje mnohem větší množství vlákniny a tím vám dodá pocit sytosti na delší dobu. Narazit ale můžeme také na prášek z granátového jablka, i on má v našem jídelníčku své místo. Vzniká sušením šťávy, díky tomu si v sobě zachová kyselou chuť ovoce, ale i velké množství polyfenolů. Použít jej můžeme do smoothie, při pečení nebo jako barevné obohacení našeho jogurtu.

Aby ale účinky na naše tělo byly pozitivní, je zapotřebí to s konzumací granátového jablka (v jakékoliv formě) nepřehánět. Bohatě nám postačí 100–150 mililitrů. Pokud budete volit šťávu z obchodu, pečlivě čtěte její složení. Nejen šťávy, i prášek je mnohdy doplněn ještě o cukr, který je ale zcela zbytečný. Granátové jablko jej totiž obsahuje přirozeně, a to v relativně vysokém množství. Co se tedy složení týká, je ideální, pokud je seznam položek co nejkratší a obsahuje pouze granátové jablko, nic víc.
Kombinovat jej můžeme téměř s čímkoliv
Granátové jablko se hodí jako snídaně, jednoduše si semínka přidáme do jogurtu nebo ovesné kaše. Budeme překvapeni nejen chutí, ale i tím, co takováto pravidelná snídaně za pár dní udělá s naším tělem. Hodí se ale i do salátů, z kombinace granátové šťávy, olivového oleje, citronu a hořčice si vytvoříme dokonalou a chuťově vyváženou zálivku. Pokud šťávu smícháme s medem, česnekem a tymiánem, můžeme do ní naložit maso nebo ryby vhodné na grilování.

Pokud ale po konzumaci granátového jablka pociťujete závrať, vyřaďte tuto surovinu ze svého jídelníčku. Je vysoce pravděpodobné, že ovlivňuje váš krevní tlak. Ojediněle se po jeho konzumaci mohou vyskytnout zažívací potíže nebo nadýmání. Granátové jablko ale může vyvolat i alergickou reakci, i když se jedná o alergii velmi vzácnou. Na našem talíři ale může působit jako barevný prvek, jeho příprava je mnohdy považována za meditaci. Je totiž zapotřebí jej pomalu oloupat a semínka vydlabat, díky čemuž se uklidníme a zapojíme do práce nejen naše ruce, ale i hlavu. A pokud sáhneme po šťávě, v kombinaci s perlivou vodou a plátkem citronu nám vznikne osvěžující nealkoholický nápoj.
zdroje: healthline.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, everydayhealth.com, eu.usatoday.com