Fritézy končí v popelnici. Ženy objevily úspornější a mnohem účinnější kuchyňský spotřebič
Klasické trouby zdá se ustupují do pozadí a nahrazují je menší, zato efektivnější spotřebiče. Zatímco donedávna dominovaly kuchyním horkovzdušné fritézy, nyní ženy přecházejí na ještě účinnější kuchyňský spotřebič.
Moderní doba si žádá moderní kuchyň. S dlouhými pracovními úvazky, koníčky a celou řadou dalších povinností už dnes ženy nestojí hodiny denně u plotny a nevaří několik druhů jídel a moučníků pro celou rodinu. Hledají spíše efektivní řešení. Něco, co jim pomůže s přípravou plnohodnotného a chutného jídla za mnohem kratší čas. Velmi oblíbenými se tak staly horkovzdušné fritézy. Ty zvládají připravit celou řadu pokrmů rychle, a navíc ještě zdravěji, není totiž třeba tolik tuku. I tento oblíbený spotřebič ale v současnosti soupeří s dalším rivalem, který nabízí ještě větší možnosti.

Zvládne víc než jen pečení
„Dlouho jsem váhala, jestli si koupit horkovzdušnou fritézu. Ale pak jsem objevila multifunkční troubu, která umí to samé, navíc má i další funkce. Nelituju ani koruny,“ píše v internetové diskuzi jedna z uživatelek.
Další zase uvádí:
„Fritéza je super, dělám v ní nejen hranolky, ale i maso nebo buchtu. Multifunkční trouba má taky funkci horkovzdušné fritézy, navíc ale umí i rozmrazovat, zvládne přípravu zeleniny v páře nebo funguje jako mikrovlnka k ohřátí jídla.”
Diskuze se tedy hemží samými superlativy a pozitivy a zdá se, že multifunkční trouby horkovzdušné fritézy nahradí. Tento spotřebič totiž funguje v podstatě stejně jako ona fritéza. Umí za krátký čas připravit jakýkoliv pokrm, má přednastavené různé programy, lze korigovat teplotu i délku pečení. Jídlo se tak připraví rovnoměrně, rychle a s minimálním množstvím tuku. Zatímco fritézy jsou menší a často zvládají spíše takové „rychlovky“ nebo polotovary, multifunkční trouba plně nahradí tu klasickou. Lepší modely dokonce umí i rozmrazovat a ohřívat jídlo. Díky tomu tak není v kuchyni potřeba ani mikrovlnka.
Více funkcí, nižší spotřeba, lepší výsledek
Z testu redakce Startlap.hu vyplývá, že multifunkční trouby mají v praxi navrch hlavně díky svému objemu a dalším funkcím. Zatímco průměrná horkovzdušná fritéza má objem mezi třemi až pěti litry, multifunkční trouba nabídne klidně i 12 až 25 litrů. Hranolky pro celou rodinu tak nemusíte dělat na dvě várky a celý oběd včetně přílohy lze připravit klidně najednou.
Mnohé modely navíc zvládnou víc, než jen zastat horkovzdušnou fritézu. Mají i funkci sušičky ovoce nebo masa, umí grilovat, péct pečivo či koláče. Další výhodou oproti klasické troubě je spotřeba. Troubu není nutné zdlouhavě předehřívat, jídlo je tak připravené za kratší dobu a majitel ušetří nejen čas, ale i peníze za energie. Ženy v diskuzích zmiňují, že klasické koláče jsou v multifunkční troubě hotové do deseti minut. Chválí si i funkci mikrovlnné trouby a nejvíce oblíbený je spotřebič u všech, kdo mají malou kuchyň, nebo jej využívají na chatě.

Nový standard domácího vaření
Domácností, které se rozhodly vyměnit klasické spotřebiče za menší, modernější a efektivnější varianty, je stále více. A nejde přitom jen o vytížené ženy. Multifunkční trouby, horkovzdušné fritézy a další vychytávky preferují i studenti, mladé páry nebo senioři, kteří již žijí sami a menší spotřebič jim šetří výdaje za energie. Lidé oceňují i snadné čištění. Zatímco sporáky a klasické trouby je často nutné pravidelně drhnout speciálními přípravky, multifunkční trouby a fritézy mají nepřilnavý povrch, který obvykle stačí setřít houbičkou s trochou mycího prostředku. Tyto drobné spotřebiče šetří i místo. V malých bytech nebo právě na zmiňovaných chatách mají kuchyně často velmi omezený prostor. Multifunkční trouba pak zastane funkci trouby, mikrovlnky, fritézy, grilu, ale třeba i toustovače.
Lidé dnes zkrátka milují praktické věci, které jim díky technologii usnadní život, a multifunkční trouba je jednou z nich.