Kukuřičná kaše je plná živin. Jíst se dá slaná i sladká
Nekonečně všestranná surovina, která se však v českých krajích netěší takové oblibě. Přitom v sobě ukrývá velký potenciál, a to nejen díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek, ale i díky lahodné chuti a neuvěřitelné variabilitě.
Kdysi bývala jídlem chudých rolníků a zemědělců, kterým dodávala energii pro vykonání potřebné práce. Na základní recept stačila jenom kukuřičná mouka a voda. Řeč je o kukuřičné kaši, která v poslední době získává na popularitě díky širokému využití v bezlepkové kuchyni. Pokud hledáte zdravé jídlo pro zpestření vašeho jídelníčku a nebojíte se experimentovat a zkoušet nové pokrmy, pak pro vás bude kukuřičná kaše tou správnou volbou.
Na Balkáně ji milují
Kořeny má tento pokrm v zemích Střední a Jižní Ameriky, kde byla kukuřičná kaše odnepaměti nedílnou součástí tamní kuchyně. Postupně se stala základem stravy pro mnoho etnik a kultur, rozšířila se po Africe, Asii a Evropě. Zamilovali si ji na Balkáně, v Rumunsku, Chorvatsku, Černé Hoře nebo Moldavsku. V Itálii se dokonce stala celonárodním pokrmem. Do povědomí se – nejen tam – dostala pod názvem polenta. V dalších zemích se skrývá pod pojmy jako kajmak, bakardan nebo mamaliga.
Pokrm nabitý živinami
Kukuřičná kaše nejen, že skvěle chutná, ale pyšní se také mnoha živinami. Bohatá je především na komplexní sacharidy, díky kterým poskytuje tělu dlouhotrvající energii, dodává pocit sytosti a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Funguje také jako zdroj vlákniny, prospívá tak trávení a zažívací soustavě. Najdeme v ní vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro nervovou soustavu a metabolismus. Zastoupeny jsou v ní také minerální látky jako železo, hořčík nebo zinek a především draslík, který ovlivňuje fungování srdečně-cévního systému a snižuje riziko infarktu. Na rozdíl od pšenice nebo kuskusu je přirozeně zcela bez lepku, bez obav si tak na ní mohou pochutnat i lidé s celiakií či intolerancí lepku. Kukuřičné kaše se nemusíte bát ani při redukční dietě, kromě toho, že je velmi dobře stravitelná, obsahuje totiž minimum kalorií. Zároveň je velmi sytá, takže vám k zahnání hladu postačí malá porce.

Hotová už za 5 minut
Kukuřičnou kaši u nás v obchodech, hypermarketech a prodejnách zdravé výživy, seženete nejčastěji v instantní, tedy předvařené podobě. Její výhodou je bezesporu jednoduchá a rychlá příprava. Uvaříte ji totiž už za pět minut. Vychutnat si ji ale přitom můžete na tisíc způsobů, a to dokonce i při dietě. K zahnání hladu i chuti vám stačí malá porce. Je velmi dobře stravitelná a navíc obsahuje minimum kalorií. Záleží ale samozřejmě na tom, jak a čím ji ochutíte.
Všestranná příloha i lahodný zákusek
V moderní kuchyni má kukuřičná kaše právě díky jednoduchosti a všestrannosti široké využití. Nemusíte se tedy bát, že by se vám přejedla. Skvěle se hodí jako příloha ke slanému jídlu, k masu či salátu. Perfektně nahradí šťouchané brambory nebo rýži a díky jemné textuře se dobře doplňuje i s omáčkami. Podávat ji můžete také s nastrouhaným sýrem, zkuste to po vzoru Italů: s pikantní gorgonzolou a kvalitním vínem.
Nebojte se ji ale vyzkoušet ani nasladko, třeba s mlékem, ovocem, oříšky, semínky, medem, případně klasicky s kakaem, grankem a skořicí. Chcete-li ještě více popustit uzdu vaší kulinářské fantazii a kreativitě, využijte ji také k další přípravě jídel. Zapečte ji v pekáčku se zeleninou nebo masem, přidejte sýr a vejce. Uvařená kukuřičná kaše vám poslouží také jako základ pro výrobu placek, knedlíků nebo noků. Připravit z ní můžete dokonce i lahodné moučníky.
Právě nejrůznější vylepšení posunují tento původně „chudý“ pokrm do vyšší gastronomické ligy. Nemusíte se tak bát různých experimentů. Zkrátka si ji můžete přizpůsobit tak, aby vyhovovala vašim chuťovým buňkám i dietním omezením.
Zdroj: Zdravé stravování, Vaření, Jíme jinak