Tuhle šlichtu by dřív Češi spláchli rovnou do výlevky. Dnes? Jedí to po kýblech a ještě si přidávají
Ještě před pár lety by se na talíři tuzemského strávníka objevil jen stěží, jelikož by pro běžného Čecha byl příliš ostrý, příliš kyselý, příliš cizí. Dnes si však tento pokrm nachází cestu do domácností, restaurací i supermarketů po celé republice. Jeho obliba roste raketovým tempem a Češi ho konzumují s nadšením, které by dříve bylo nemyslitelné.
V české gastronomii se odehrává tichá revoluce. Mezi tradiční české pokrmy, jako je například svíčková, přichází na scénu i nové chutě, jež si získávají srdce mnoha Čechů. Jedním z takových je pokrm, který by ještě nedávno vzbuzoval spíše nedůvěru než nadšení. Dnes se však stává symbolem moderního stravování a zdravého životního stylu.
Češi častěji zařazují do jídelníčku zdravé pokrmy
Změna stravovacích návyků v Česku je patrná. Lidé se stále více zajímají o to, co jedí, a hledají potraviny, které dobře chutnají a navíc také prospívají zdraví. Do popředí zájmu se tak mimo jiné dostávají i fermentované potraviny, jež jsou bohaté na probiotika.

Jedním z hlavních důvodů obliby fermentovaných potravin je jejich pozitivní vliv na trávení a imunitní systém. Probiotika obsažená v těchto potravinách podporují zdravou střevní mikroflóru, což má přímý dopad na celkové zdraví. Navíc jsou tyto potraviny často nízkokalorické a bohaté na vitamíny a minerály.
Korejský poklad dobývá Česko
A právě mezi fermentovanými potravinami vyniká kimchi. Jedná se o tradiční korejský pokrm z kvašené zeleniny, nejčastěji z čínského zelí, ochucený česnekem, zázvorem, chilli a dalšími ingrediencemi. Kimchi je v Koreji národním jídlem a součástí téměř každého pokrmu.
V Česku se kimchi začalo objevovat v obchodech a restauracích zejména po roce 2017. Od té doby jeho obliba neustále roste. Kromě dovozu originálního korejského kimchi se na trhu objevují i české varianty. Například značka Beavia nabízí kimchi vyrobené z lokálních surovin, bez konzervantů a s vysokým obsahem probiotik.
Obliba kimchi roste i díky kulturním trendům
Nárůst obliby kimchi v Česku lze přičíst i rostoucímu zájmu o korejskou kulturu, známou jako „Korean Wave“ nebo „Hallyu“. K-pop, korejské seriály a filmy si získávají fanoušky po celém světě, a s nimi přichází i zájem o korejskou kuchyni.
Kimchi se tak stává mimo jiné jakýmsi symbolem moderního a kosmopolitního životního stylu. Jeho využití v kuchyni je navíc velmi variabilní, jelikož se hodí jako příloha, do polévek, sendvičů i salátů.

Vlastní festival i muzeum
Kimchi není jen pokrm, je to zároveň součást korejské identity. O jeho významu svědčí fakt, že v Jižní Koreji existuje hned několik festivalů věnovaných pouze této pochoutce. Nejznámějším z nich je Gwangju Kimchi Festival, kde si návštěvníci mohou nejen pochutnat, ale také se naučit kimchi připravovat tradičním způsobem.
V Soulu se navíc nachází Museum Kimchikan (dříve Kimchi Field Museum), jedno z mála muzeí na světě věnovaných jedinému jídlu. Zde se návštěvníci dozvědí o historii, odrůdách a kulturním významu kimchi, včetně toho, jak se měnilo během různých historických období.
Zajímavostí je, že UNESCO v roce 2013 zapsalo korejskou tradici výroby kimchi zvanou kimjang na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva. Tento zápis uznává význam společné přípravy kimchi jako kulturního rituálu, který posiluje rodinné i komunitní vazby.