Domácí prášek do myčky: Snadná cesta k ekologickému mytí nádobí a šetrnějšímu životnímu stylu
Myčka na nádobí patří k vynálezům, které šetří vzácné hodiny našeho času. Stačí do ní nádobí vyskládat, navolit program, zmáčknout tlačítko a o zbytek se postará přístroj sám. O tom, jestli bude nádobí dokonale čisté, ale nerozhoduje jen způsob, jakým nádobí umístíte. Velkou roli hraje i to, jaký mycí prostředek použijete.
Asi nikdo už netouží strávit po každém jídle půl hodiny u dřezu s houbičkou v ruce. Zvláště když myčka nádobí umyje, opláchne a vysuší, takže my se můžeme věnovat jiným věcem. Oproti ručnímu mytí šetří myčka i vodu. Zatímco pod tekoucí vodou protečou desítky litrů, moderní myčky zvládnou celý cyklus s méně než deseti litry. K tomu připočítejte úsporu energie a menší spotřebu mycích prostředků.

Proč je prášek lepší než ostatní prostředky
V obchodech jsou k dostání tři druhy prostředků: prášek, tablety a gely. Tablety, které obsahují mycí prostředek, leštidlo i sůl v jednom, jsou asi nejoblíbenější, a to hlavně díky jednoduchému použití. Jenže právě jejich univerzální použití je zároveň jejich nevýhodou. Jsou uzpůsobené průměrným podmínkám, a to na plnou myčku, standardní délku programu a střední tvrdost vody. Pokud plníte myčku jen z poloviny, používáte zkrácené cykly nebo máte doma tvrdou vodu, tablety se nemusí zcela rozpustit a většina účinných látek se jednoduše odplaví do odpadu. Oproti tomu prášek odměříte přesně podle množství nádobí a míry jeho znečištění, což šetří nejen peníze, ale i prostředek samotný.
Jak fungují prostředky do myčky
Bez ohledu na formu obsahují všechny mycí prostředky podobné účinné složky. Bělicí činidla odstraňují skvrny od čaje, kávy nebo červeného vína. Fosfonáty stabilizují bělicí složky a brání vzniku skvrn po usušení. Fosforečnany pomáhají rozpouštět odolné zbytky a upravují pH vody, aby mytí bylo účinnější. Povrchově aktivní látky rozpouštějí mastnotu a enzymy si poradí s bílkovinami i škroby, například se zbytky vajec nebo těstovin. Polykarboxyláty pak udržují stabilní prostředí ostatním složkám.
Proč je sůl do myčky nezbytná
Hodně lidí nepovažuje za důležité používat sůl do myčky, ale to je velká chyba. Právě sůl je důležitá ke změkčování vody. Díky tomu se uvnitř přístroje netvoří vodní kámen, který by časem poškodil vnitřní části a snížil účinnost mytí. I když používáte tablety „vše v jednom“, množství soli v nich bývá nedostatečné, zvlášť pokud máte doma tvrdou vodu. Rozhodně se ale nesnažte speciální sůl nahradit kuchyňskou. Obsahuje jód a další příměsi, které by mohly myčku poškodit.

Jak udržet myčku čistou a funkční
Ani kvalitní prostředek ale nepomůže, pokud je myčka zanesená. Proto byste ji měli čistit pravidelně, nejlépe po několika cyklech. V otvorech mycích ramen se mohou usazovat zbytky jídla, které brání průtoku vody, proto je občas vyjměte a opláchněte. Vyčistěte filtr a minimálně čtyřikrát ročně zapněte myčku naprázdno na nejvyšší teplotu a s prostředkem určeným na očistu myček. Tím odstraníte usazenou mastnotu a zápach. Nezapomeňte ani na těsnění kolem dveří, otřete je roztokem z vody a octa, čímž zamezíte vzniku plísní.
Recept na domácí prášek do myčky
Pokud chcete mít naprostý přehled o složení prostředku a zároveň ušetřit, můžete si mycí prášek vyrobit sami. Připravte si 1 díl kyseliny citronové, 1 díl soli do myčky, 2 díly jedlé sody a 2 díly sody na praní. Všechny ingredience důkladně promíchejte a skladujte v uzavřené nádobě na suchém místě. Na jedno mytí použijte 1–2 lžičky prášku a 1–2 kapky ekologického gelu na nádobí. Jako leštidlo můžete použít roztok z kyseliny citronové (50 g na 500 ml vody) nebo ocet.
Zdroje: prozeny.cz, denik.cz, ireceptar.cz