Díky tomuhle fíglu hned poznáte, jak staré je vejce. Prochází 4 fázemi a v poslední by se mělo vyhodit
Vejce bývají nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jenže přes skořápku se nedá vždycky poznat, zda jsou čerstvá. V některých případech mohou být dokonce zkažená, což představuje i zdravotní riziko. Ve skutečnosti to však lze poměrně snadno odhalit.
Vejce můžete v lednici skladovat poměrně dlouho. Pokud je však nezpracujete, jednoho dne se prostě zkazí. Přijít na to můžete rozličnými způsoby. Někdy až po zamoření celé domácnosti nepříjemným zápachem, jindy dokonce újmou na zdraví. Pukavce neboli záprtek lze ovšem odhalit bez toho, abyste riskovali. Úplně k tomu postačí test, k němuž budete potřebovat jen sklenici a vodu.
Tohle může způsobit pukavec
Pukavec může v domácnosti napáchat nepěkné škody. Pokud jej rozklepnete, obvykle svou velmi nelibou vůní zamoří celý interiér. Nebudete-li navíc dostatečně opatrní, může zkazit celý pokrm, se kterým jste se tak dělali. Ještě větší potíže ovšem mohou nastat, pokud ho sníte. Bude-li tepelně upravený, hrozí vám „jen“ bolesti břicha, nevolnost a průjem. Pokud ovšem takové vejce uvařené nebude, ve hře je i salmonelóza. Toto akutní průjmové bakteriální onemocnění vám může způsobit i závažnější komplikace.
Vajíčko je zkažené v případě, když do něj proniknou bakterie, které rozloží obsah pod skořápkou. Jeho konzumaci můžete zamezit už v obchodě. Rozhodně nekupujte vejce prasklá či neoznačená. Měla by na nich být trvanlivost, kterou byste měli dodržet. Co když je ale máte z kurníku? I takové vejce byste měli vždy označit. Čerstvá přitom nejsou starší víc než devět dní od snášky. V lednici ovšem mohou vydržet měsíc až dva. Pukavce lze přitom poznat pomocí čichu. Někdy ve skořápce, někdy až po rozklepnutí.

Čtyři fáze stáří vajec
Chcete-li zjistit, zda je vejce čerstvé, stačí jej vložit do vody. Tomuto postupu se někdy říká float test, tedy vlastně test plavání. Vejce vložte do sklenice a pomalu zalijte studenou vodou. Tímto způsobem lze odhalit hned čtyři fáze stáří.
- Zůstane-li vejce zcela ponořené a leží na boku, pak je čerstvé.
- Pokud se jedna jeho strana zvedá k hladině, vejce je stále použitelné, ale už byste s ním měli něco dělat.
- Bude-li stát vertikálně na dně či se ve vodě vznáší, může být až měsíc staré. Pak už je namístě opatrnost.
- Jestliže vejce plave u hladiny, už může jít o pukavce. Pak by mělo jít raději do koše.
Ptáte se, proč float test funguje? Díky tomu, že čím starší je vejce, tím větší je vzduchová bublina uvnitř. Voda obsažená v bílku se skrz skořápku postupně odpařuje. Vejce se tak postupem času stává méně husté než voda, takže nakonec plave na hladině.

4 další tipy, jak odhalit pukavce
Existuje ještě několik dalších testů, které vám pomohou rozpoznat zkažené vejce bez toho, abyste ho museli namáčet ve vodě. Všechny jsou přitom vesměs velmi snadno proveditelné. Můžete se tedy do nich pustit.
- Kontrola skořápky – naprasklá skořápka může znamenat, že jsou uvnitř přítomny bakterie ve větším množství. Je-li na ní navíc podivný povlak, zřejmě půjde o plíseň.
- Test prosvětlení – stačí, když na skořápku posvítíte baterkou. Ve starších vejcích bývá vzduchová bublina, kterou tímto způsobem obvykle spolehlivě odhalíte. Test provádějte ideálně v tmavé místnosti.
- Kontrola žloutku a bílku – pukavce odhalíte po rozklepnutí čichem, ale někdy staré vejce ještě nemusí silně zapáchat. Jeho žloutek však bude všelijaký, jen ne žlutý, a bílek zase čirý a nikoli bílý. Navíc bude i vodnatý.
- Test zatřesením – pokud se po zatřesení obsah pod skořápkou až příliš pohybuje, mějte se na pozoru. O pukavce jde pravděpodobně v případě, že se vám bude zdát vnitřek vejce až příliš tekutý. Po zatřesení se navíc může objevit i jisté šumění.