Couvert nebo spropitné: Málokdo to ví, ale tato chyba vás může ztrapnit před celým podnikem. Neděláte ji?
Dávat číšníkovi, kadeřnici nebo třeba manikérce spropitné není samozřejmost, avšak pokud jste s danou službou spokojeni, jedná se o slušnost. Dýško by mělo být odměnou, kterou zákazník dává najevo spokojenost s poskytnutým servisem. Mnozí lidé se však při předávání tringeltu často dopouštějí společenského faux pas.
Někteří zákazníci jsou držgrešle a dýško nedávají za žádných okolností. Je to samozřejmě svobodná volba každého člověka, zda spropitné obsluze poskytne, či nikoliv. Nicméně pokud se nechcete znemožnit před partnerkou, tchyní či kýmkoliv jiným, s kým jste zrovna v daném podniku, měli byste dýško obsluze zanechat. Výjimkou jsou ovšem situace, kdy nejste s poskytnutými službami obsluhy spokojení, nebo se k vám dotyčný chová nepatřičně či neslušně.
Jak vysoké spropitné se dává v ČR?
Je úplně jedno, jestli se nacházíte v luxusní restauraci, nebo jste se šli najíst do malé hospůdky v sousední obci. V České republice se jako tringelt dává minimálně 10 % z celkové útraty. V malých, neznámých restauracích si za neposkytnutí dýška nejspíše až tak velkou ostudu neutrhnete, ale přesto se sluší jej číšníkovi nechat. V případě dražších podniků je však nezanechání spropitného považováno vyloženě za neslušnost.
Nemyslete si ale, že se spropitné platí pouze v restauracích. Dáváte dýško například také své kadeřnici, manikérce nebo kurýrovi, který vám přivezl oběd? Pokud ne, tak byste měli začít, protože stejně jako v restauračních zařízeních je i v rámci těchto a dalších služeb poskytnutí spropitného slušností.

Tohle nikdy nedělejte
Neposkytnutí spropitného v případě, že jste s danou službou spokojeni, může působit poněkud trapně. Ještě horší je ale situace, kdy jako dýško necháte obsluze pouze nějakou směšnou částku. Představte si, že jdete do restaurace, uděláte tam útratu za 995 korun a číšníkovi při placení podáte tisícovku se slovy „zbytek si nechte“. V tu chvíli nejenže jste za skrblíka, ale navíc také urážíte samotnou obsluhu. Ačkoliv to k tomu svádí, protože se tím částka hezky zaokrouhlí, je to vysoce neslušné a nevhodné. Takového jednání se proto raději vyvarujte.
Někteří zákazníci mají navíc vypěstovaný i takový zvláštní návyk, že v podnicích, kam chodí často, nechávají menší spropitné než v restauracích, které navštěvují jen zřídka. Ani toto jednání není v pořádku, neboť obsluha v zařízení, kde se vyskytujete častěji, musí bez ohledu na frekvenci vaší návštěvy plnit stejné povinnosti jako obsluha v jiných podnicích.
V neposlední řadě je třeba také zmínit, že spropitné se dnes dá platit také prostřednictvím platební karty. Jen některé terminály ovšem nabízejí možnost rozdělit částku na útratu a dýško. Nevýhodou tohoto způsobu placení dýška tak je, že většinou se částka zaplatí najednou a pak je na provozovateli daného podniku, zda personálu tringelt, který mu náleží, vyplatí či nikoliv.

Couvert není totéž co spropitné
V souvislosti s placením v restauracích se můžete setkat ještě s pojmem couvert, což je poplatek za stolování, který je již zahrnutý v ceně za hlavní chod. Jedná se tedy o cenu za prostřený stůl a použité nádobí. Restauratéři si prostřednictvím tohoto poplatku kompenzují ušlé zisky z objednávek, které zahrnují například pouze nápoje.
V některých podnicích se však pod tímto názvem nachází na účtence položka, která zahrnuje pečivo, sůl, pepř a jiná dochucovadla. Zaplatit couvert přitom musíte, bez ohledu na to, zda jste uvedené potraviny konzumovali, či nikoliv. Dejte si ale pozor! Couvert není totéž co spropitné. Jde o dvě zcela odlišné věci. Takže v případě, že na účtence zaregistrujete zmíněný poplatek, neznamená to, že už nemusíte dávat obsluze žádné dýško.
Jiný kraj, jiný mrav
A jak je to s placením spropitného v zahraničí? Než se vydáte na dovolenou za hranice naší vlasti, je třeba si tyto informace předem zjistit, abyste si v cizí zemi neutrhli ostudu. V některých státech přistupují k tomuto společenskému zvyku podobně jako v České republice. Avšak například v USA činí minimální výše dýška 15 až 20 %, takže útrata v restauracích vás tam může vyjít poměrně draze.
Zároveň je potřeba myslet i na to, že pokud v některých zemích dáváte štědré dýško, obsluha možná vaše spropitné považuje za urážku. S tím se můžete setkat třeba v Japonsku, Číně nebo v Jižní Koreji. V těchto státech není zvykem dávat spropitné vůbec, a dokonce je to považováno za neslušnost či za úplatek.
zdroje: novinky.cz, modernietiketa.cz, muzivcesku.cz, lidovky.cz