Cukroví bez kompromisů: Správné skladování, které prodlouží čerstvost
Vánoce jsou za dveřmi. S tím se pojí mnoho radostí, ale v některých případech bohužel taktéž starostí. Ve většině domácností snad převládají pozitiva.
Dlouhé zástupy lidí se mohou v období Vánoc těšit na rodinná setkání, dárky nebo návštěvu překrásných adventních trhů. O tom, které trhy v Evropě byste si rozhodně neměli nechat ujít, se můžete dozvědět v tomto článku. Na druhou stranu na někoho čekají neoblíbené domácí úklidy. Věřte však, že i tuto činnost zvládnete díky těmto trikům bez větších problémů. Dodržováním stěžejních zásad se vám potom naskytne široký prostor na pečení všemi milovaného cukroví, jehož vůně je neodmyslitelnou součástí Vánoc. Jak ho ovšem uskladnit, aby vydrželo co nejdéle čerstvé a chutné?
Každý druh cukroví vykazuje specifické potřeby
Pokud byste hledali nějakou ultimátní radu, která by se vztahovala na úplně všechny druhy cukroví, pravděpodobně ji nenajdete. Je to zapříčiněné tím, že existují specifické druhy vyžadující zvláštní péči. Přesto je možné najít rady, které se týkají drtivé většiny cukroví. Mezi ně patří například ta, že by se mělo uchovávat na suchém a chladném místě. Ideálním prostředím je tedy spíž či jiná chladná místnost v baráku či bytě. Využít můžete i krytý balkon nebo terasa, pokud se budou venkovní teploty pohybovat kolem dvou až sedmi stupňů Celsia.
Medvědí tlapky a perníčky dejte do papírové krabice
Ořechové pracny (označované taktéž jako medvědí tlapky) patří k tradičnímu cukroví, které pekly již naše prababičky. Perníčky jsou potom v období kolem Vánoc jedním z úplně nejčastěji vídaných druhů cukroví. Z toho důvodu se bude tip na jejich uskladnění hodit téměř každému. Spočívá v tom, že byste je měli nechat rozležet v papírové krabici. Jaký je důvod? Díky přístupu vlhkosti krásně změknou a zkřehnou. Pokud si tedy nechcete vylámat zuby na cukroví, které by na stupnici tvrdosti atakovalo pozici diamantu, držte se této snadné rady.

Sušenkám a lineckému cukroví bez náplně svědčí plast nebo plech
Jak bylo již zmíněno, každé cukroví si vyžaduje trošku odlišné zacházení. Co se lineckého cukroví nebo sušenek týče, uchovávejte je nejlépe v plastových nebo plechových krabicích. Nadále jim prospěje, pokud dané krabice vyložíte ubrouskem.
Lineckému s náplní naopak dopřejte pobyt v papírové krabici
Zatímco linecké bez náplně ocení odpočinek v plastové či plechové krabici, to s náplní má raději „panoramata“ z papíru. Uchovávejte jej tedy v papírové krabici. Nejlépe jim prospěje uskladnění v chladné místnosti.

Cukroví s čokoládou nikdy nevystavujte mrazu
Pokud pečete cukroví, v němž (nebo na němž) se nachází čokoláda, nenechávejte jej vystavené teplotám pod nulou. V žádném případě to nicméně neznamená, že byste tento druh cukroví měli uchovávat v teple. Chladu mu vyhovovat rozhodně bude, ale nesmíte to s ním přehánět. Nejlépe uděláte, pokud si na něj připravíte dostatek místa v lednici nebo chladné a suché spíži.
Bílkové pusinky a kokosky nedávejte do nádob z plastu či plechu
Sněhovému pečivu a kokoskám skladování v lednici (na rozdíl od jeho čokoládových kolegů) rozhodně neprospěje. Podobně tomu je i s jeho skladováním v plastových či plechových nádobách. Tato problematika má společný jmenovatel. Je jím vlhkost. Pokud by totiž sněhové pečivo nebo kokosky navlhly, přestaly by křupat. A právě křupavou konzistenci má většina mlsounů na tomto druhu cukroví úplně nejraději. A jak tedy bílkové pusinky správně uchovat? Není na tom nic složitého. Stačí je uzavřít do vzduchotěsné nádoby a uložit například do spíže. Základem zkrátka je, aby se k nim nedostala vlhkost. Nápomocné mohou být papírové sáčky, jimiž nádobu vyplníte.
Zdroje: ireceptar.cz toprecepty.cz jaktak.cz