Co znamenají bílá vlákna na banánech a proč je jíst
Banány jsou prakticky celosvětovou klasikou a jedním z nejdostupnějších druhů ovoce. Zná je prakticky každý a existuje asi jen minimum lidí, kteří je nikdy neokusili. Věděli jste ovšem, co jsou zač ta bílá vlákna, která se objevují po oloupání banánu? A můžete je konzumovat bez rizika?
Žlutá pochoutka jménem banán nechybí prakticky v žádné domácnosti. Mnozí doslova milují jeho sladkou chuť, sportovci zase ocení jeho snadnou stravitelnost. Je v něm totiž obsažena spousta rychle dostupných živin, což může pomoci k dosažení optimálního výkonu. Využít jej však můžete i při hypoglykémii (nízké hladině cukru v krvi), nebo v mnohých dalších oblastech. Benefitů, které nám banány nabízí, je opravdu nepřeberné množství. Ale jak je to s těmi bílými nitěmi, které se v banánech vyskytují? Měli byste se jim pro jistotu vyhýbat, nebo naopak přidávají svou trochou do mlýna k dosažení pevného zdraví?
Tajemná bílá vlákna
Jakmile každý banán oloupnete, asi zaregistrujete přítomnost tenkých bílých nití. Ty k banánům zkrátka odjakživa patří. Tato bílá vlákna se nazývají floémy a právě díky nim probíhá na banánech fotosyntéza. Jejich úloha tedy spočívá v tom, že dodávají banánům živiny a vitamíny. Ty tato žlutá pochoutka potřebuje k tomu, aby mohla rychle růst a zrát. Daly by se vlastně tak trochu připodobnit například k cévní soustavě u lidí nebo zvířat.

Jíst, či vyhodit? To je, oč tu běží
Jelikož jejich úloha spočívá v dodávání vitaminů a jiných živin, mohou to samé nabídnout i nám lidem. Velké množství lidí je ovšem bohužel ihned vyhazuje do koše, což může být škoda. Můžete je totiž bezpečně pojídat společně s hlavní konzumní částí banánu. Obsahují například velké množství zdraví prospěšné vlákniny, ale nachází se v něm i jiné látky, jejichž přínos pro zdraví je pozitivní. Z řady vitaminů můžeme zmínit například vitaminy A a B6. Co se týče pro změnu minerálů, ve vysokém množství je v nich zastoupen draslík. Již zmíněné vlákniny se nachází v bílých vláknech dokonce více, než tomu je v dužině. Jelikož dužiny bývají obvykle tím místem, kde je v ovoci vláknina zastoupena v nejvyšším množství, jde opravdu o obdivuhodný fakt.

Určete stáří
Mimo jiné můžete bílé nitě používat k určení zralosti banánu. Pokud se vlákna u banánu drží a samy od sebe neodpadávají, pravděpodobně ještě banán dostatečně nedozrál. Pokud ovšem slupku oloupete a bílá vlákna začnou odpadávat bez cizího zavinění, nastal nejvyšší čas pro jeho konzumaci.
V některých státech se banány konzumují celé i se slupkou
Slyšíte dobře, v některých zemích je konzumace slupek od banánů zcela běžná. Jde především o takové státy, v nichž se banány pěstují. Takový přístup k jezení banánů může přinášet několik zdravotních i finančních benefitů, avšak v České republice si na něj dávejte pozor. Ve slupce od dovážených banánů se totiž nezřídka nacházejí různé pesticidy nebo jiné látky, které zaručují jejich čerstvost a brání vzniku hniloby. Ty mají na lidské zdraví nepříznivý vliv, a tak se jim raději vyhněme. Pokud byste však přece jenom chtěli slupku od banánu okusit, kupujte raději kusy od osvědčených domácích pěstitelů, nebo na farmářských trzích. Taktéž nezapomínejte na její pečlivé omytí, díky němuž můžete předejít spoustě negativ, která mohou být s konzumací slupek spojená. Banánová slupka obsahuje, stejně jako to je u ostatních částí banánu, vlákninu, vitaminy B6 a 12, draslík nebo hořčík. Taktéž se v ní nachází polysacharidy, které mohou napomáhat v boji proti zarudnutí kůže či svědění. Nakonec bychom neměli zapomenout na to, že mohou být bílá vlákna spolu se slupkou skvělým hnojivem. Proto opravdu žádnou část banánu do koše nevyhazujte a využijte jej do poslední částečky.
Zdroje: zdravopedie.cz dran-cz.webnoviny.sk prosvet.cz