Cizinci volají hygienu, Češi si přidávají třetí porci. Tenhle mastný horor na chlebu milujeme od dětství
Tuto dobrotu Češi milují. Cizincům z ní ale běhá mráz po zádech. Přijde jim tučná a nezdravá. Libujete si v této pochoutce, nebo se přikláníte k cizincům a mladé generaci, která má chuťové buňky nastaveny jinak?
Pro někoho je to chuť jeho dětství, jiní ho jedí dodnes. Chléb je typickým českým pokrmem. V zahraničí naši šumavu neznají, chléb je pro ně bageta nebo toastový chléb či něco, co Čechům připomíná spíše placku. Nicméně Češi mají i specifický způsob toho, jak si chleba připravit. Sendviče u nás příliš oblíbené nejsou, krajíce se spíše obkládají uzeninami či sýry. Připomínají pak chlebíčky.

Cizinci se ho přímo děsí
Jedním z jídel, která jsou považována za tradiční „chudou“ večeři, která příliš nestojí a rychle zasytí, je chléb namazaný sádlem nebo pomazánkou z vypečeného sádla. Tato jednoduchá kombinace je velice prostá, nicméně když je chléb čerstvý a křupavý, nemá konkurenci.
„To mi přijde naprosto nepřirozené. Je to jako odněkud odsát nějaký tuk a pak si ho namazat na chleba. Prostě zbytečné kalorie navíc, samý tuk a olej. Dokonce když jsem to viděla, bylo v tom něco jako chlup, asi štětina z toho prasete. Hned bych volala hygienu. Navíc to smrdí,“ nechápe jedna z Američanek na diskuzním portálu Reddit.
Mladá generace už mu také neholduje
Podle babských rad tento pokrm léčí, pokud na něj přidáte nadrobno nakrájenou cibuli, má vás zbavit pálení nebo škrábání v krku. Těžko říct, jak by cizincům chutnaly nějaké jiné české chuťovky. Jako národ jsme totiž velice vynalézaví, a tak si někteří dávají na chleba kromě sádla třeba hořčici, jiní zase máslo s cukrem nebo margarín s maggi a cibulkou. Časy se mění a sádlo přestává oslovovat i mladou generaci.
„Nedávno jsem vzpomínala na mé útlé dětství a s tím přišly i vzpomínky na prázdniny a víkendy u babičky na vesnici. Na snídani byla klasika, rohlík s máslem a kakao, a když jsem měla odpoledne hlad, dělávala mi chleba se sádlem. Mojí mladší třináctileté sestře ovšem už chleba se sádlem nic neříká,“ uvedla jedna uživatelka na diskuzním portálu Reddit.
Recept na pomazánku z vypečeného sádla
Chcete si tento český skvost doma udělat? Stačí k tomu nahrubo umleté sádlo. To smíchejte s pokrájenou cibulí a utřeným česnekem. Ochuťte kmínem, pepřem a solí. Přidejte trochu vody a půl hodiny poduste, dokud sádlo nezesklovatí. Poté pečte v troubě na 130 °C, dokud pomazánka svrchu nezezlátne. Servírujte s půlkou nakládané okurky.

Tento pokrm má i zdravotní benefity
Sádlo je zdrojem různých vitamínů, například A, D, E a K. To ale nic nemění na tom, že je opravdu tučné. Má sice vysoký kouřový bod, a proto je vhodné na smažení, nicméně jeho konzumace může zvyšovat hladinu LDL cholesterolu, který je spojován s rizikem vzniku srdečně-cévních onemocnění. Kromě toho má sádlo vysokou energetickou hodnotu a přispívá k rozvoji nadváhy či obezity.
V mnoha zemích nejsou na tučnou stravu zvyklí
V různých jiných kulturách je vysoký příjem živočišných tuků nezvyk. Češi jsou vyhlášení svou láskou k vepřovému a tučnému červenému masu. Naopak asijské kultury si zakládají spíše na méně tučné kuchyni, vařeném masu a spoustě zeleniny. Středomořská dieta zase preferuje kvalitní olivový olej. V Americe byla v jednu dobu velmi populární dieta se sníženým obsahem tuků, v rámci které se nekonzumovala ani celá vejce, ale pouze bílky. Ty mají totiž vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuků. Dodnes se navíc v rámci redukčních diet doporučuje snížit konzumaci tuků.