Cizinci se shodli, že tenhle český dezert nemá ve světě konkurenci. Strčí do kapsy tiramisu i cheesecake
Česká kuchyně je proslulá. Je unikátní, plná omáček a knedlíků, a cizinci se při jejím ochutnávání nestačí divit. Obdobně je na tom i jeden český sladký pokrm, který doslova bere dech. Je překvapivé, že to, co jiní považují za dezert, je pro český národ lahodným hlavním jídlem.
Videí o tom, jak cizinci ochutnávají české pokrmy, je na internetu spousta. A není divu. Pro někoho, kdo je zvyklý na těstoviny nebo lehké nudle, je typická česká svíčková s knedlíky prostě překvapivým pokrmem. Ale nejen omáčka se šesti nebo knedlo zelo vepřo dokáže zaskočit. V našem jídelníčku najdeme sladké jídlo, které je pro ostatní zarážející. A překvapivé je, že se jedná o pokrm sladký.
Knedlíky jsou doménou české kuchyně, nejen ty houskové
Houskové a bramborové knedlíky, typická příloha pro české občany, překvapivý pokrm pro cizince. Ale napadlo by vás, že zahraniční hosty dokážeme zaskočit i knedlíky kynutými? Kombinace kynutého těsta, ovoce, moučkového cukru, másla a tvarohu je něco, co na talíři ostatní překvapí. A o to více ve chvíli, kdy se dozví, že se nejedná o dezert, ale o hlavní chod. Jídlo, které má zasytit na polovinu dne. To potvrzuje i Španělka Lucia, která v České republice strávila několik let:
„V Česku jsem studovala a součástí mého pobytu bylo i ochutnávání nejrůznějších jídel. Když jsem se dozvěděla, že budu ochutnávat těsto s ovocem a cukrem, zkřivila se mi pusa. Pomyslela jsem si, že to vůbec nemůže být dobré. Byla to zvláštní kombinace a napoprvé mi to nechutnalo.“

Hlavním šokem, který tento pokrm způsobuje, je skutečnost, že se jedná o sladké jídlo, které je považováno za hlavní chod. Podle některých je to srovnatelné s tím, kdybychom si k obědu dali zmrzlinu. Jídlo, které je jako sladká odměna nebo občerstvení. Téměř všude jinde ve světě patří sladký pokrm až na konec celého menu. V České republice je to jinak. Ovocné knedlíky jsou naší chloubou.
Kořeny tohoto jídla sahají hluboko do minulosti
Přitom se na českém jídelníčku nejedná o žádnou novinku, naopak. Kynuté knedlíky s ovocem se vaří po staletí, od doby, kdy hospodyně využívaly vše, co bylo na zahrádce. Právě ovocné knedlíky jsou totiž ideální příležitostí jak zpracovat sezónní ovoce. Jednoduše je naplníte jahodami, švestkami nebo borůvkami. Zkrátka tím, co na zahrádce zrovna máte. A pokud si je chcete dopřát v zimě, stejně dobře jako čerstvé ovoce ze zahrádky vám poslouží to mražené.
Jak se tento jedinečný pokrm usídloval v českém jídelníčku, měnil se i recept, podle kterého se knedlíky připravují. A tak si dnes již nemusíme lámat hlavu s tím, že příprava kynutého těsta je manuálně pracná a časově náročná. Ovocné knedlíky si můžeme připravit z těsta bramborového nebo tvarohového. A na kvalitě nebo jedinečné chuti jim to rozhodně neubere. A pokud si chcete opravdu pochutnat, vyrazte do hor. Jedinečnost tohoto pokrmu je zde zaručena.

Inspiraci čerpají od sousedů, u nich se jedná ale o sladký dezert
Téměř každý, kdo někdy ochutnal ovocné knedlíky v horských městech, vám potvrdí, že jejich chuť je jedinečná. Důvodů může být hned několik. Je možné, že místní kuchaři se inspirují u sousedů. V Německu vám naservírují obří knedlík přelitý rozpuštěným máslem, často obohaceným o mák nebo vanilku. V Rakousku zase narazíte na knedlíky obalené ve strouhance, v jejich středu se často nachází kostka cukru. Pokud některý z těchto triků zkombinujeme s českým receptem, je jasné, že vznikne jedinečný pokrm, který si na dlouho zapamatujeme.
Důvodem, proč ovocné knedlíky v horských výšinách chutnají jinak, ale mohou být také suroviny. Není pochyb o tom, že borůvky použité na jejich přípravu jsou nasbírané v tamních lesích a tvaroh pořízen od místní farmářky. Těsto, ze kterého jsou knedlíky připravené, má čas si odpočinout, a na jeho přípravě se podílí čerstvý horský vzduch. Není proto divu, že knedlíky jsou zde nadýchanější, chutnější a lahodnější.