Cizinci ho nespolknou, Češi se po něm můžou utlouct. Tohle jídlo prý vypadá jako žížaly v hlíně
Česká kuchyně bývá ve světě hodnocena jako těžká a chuťově netradiční. Mezi pokrmy, které cizince odrazují, patří jitrnice nebo dršťková polévka. Nejde ale o jediné české jídlo, které vzbuzuje odpor. Existuje ještě jedna známá specialita, která turistům způsobuje nevolnost.
Česká republika patří mezi oblíbené turistické cíle. Lidé z různých koutů světa sem míří nejen kvůli památkám, ale i kvůli jídlu. Spousta cizinců si pochvaluje místní kuchyni a rodinné recepty. Ne každému ale chutnají pokrmy, které Češi běžně považují za samozřejmost. Podle uživatelů portálu TasteAtlas patří mezi nejhůře hodnocená česká jídla například gulášová polévka. V tomto žebříčku skončila na pátém místě. Zatímco turisté se jí vyhýbají, Češi ji považují za klasiku. Gulášovkou všechno ale teprve začíná.
Tahle polévka je pro cizince to nejhorší
Zahraniční návštěvníci často narážejí na odlišnosti v jídelníčku, které jsou pro místní samozřejmé. Největší rozdíly zaznamenávají turisté z Asie, kteří nejsou zvyklí na masové pokrmy připravované ze specifických částí zvířat. Mezi jídla, která u nich budí silné reakce, patří dršťková polévka. Právě tento pokrm se opakovaně umisťuje na prvním místě mezi nejméně oblíbenými českými jídly.
Dršťková polévka se vaří z předvařených hovězích žaludků. V základu se používá cibule, česnek, mouka, sádlo a směs koření. Výsledná chuť je výrazná a konzistence hustá. Turisté často zmiňují problém s texturou samotných drštěk, které působí měkce a „žužlavě“. Pro vegetariány je polévka zcela nevhodná. V některých domácnostech se recept upravuje přidáním klobásy, jiní kuchaři volí jemnější chuťové varianty.
V českých restauracích ale stále převažuje tradiční silná verze. V jedné z cestovatelských diskuzí na Facebooku se dokonce objevil komentář jistého Toma Lee: „Tu českou držkovou polévku jsem absolutně nepochopil. Tohle opravdu někdo vezme dobrovolně do úst?“

Vypadá to jak žížaly v hlíně, tohle nesním
Tím nejhorším a nejodpudivějším jídlem jsou však pro cizince škubánky s mákem nebo nudle s mákem. Server AtlasTaste je pravidelně zařazuje mezi šest nejhůře hodnocených pokrmů. Server sice uvádí, že jde o výživné jídlo ale cizinci jej údajně vnímají spíše jako velmi tučný dezert. Přestože si ho lidé často spojují s českou kuchyní, přesný původ není doložen. Podobné recepty se objevují v dalších zemích střední a východní Evropy, kde se liší názvy i surovinami, ale základní princip zůstává stejný.
Turistům pak nejvíce vadí vzhled samotných škubánků. Podle hodnotitelských recenzí je přirovnávají k žížalám nebo slimákům. V cestovatelské skupině na Facebooku se okolo škubánků s mákem vyrojila spousta reakcí. „Vůbec mi to nechutnalo a vzhledově taky nic moc,“ uvedl například cestovatel z Tchaj-wanu. „Jako bych jedl hlínu se slimákem, odporné,“ objevilo se v dalších komentářích.
Paradoxní je, že v Česku patří škubánky s mákem k velmi oblíbenému pokrmu, a to už od dětství. Milují ho i Slováci nebo Maďaři. Turisté ovšem knedlíčky (podobné škubánkům) nebo nudle jedí spíše ve slané variantě. Když tuto přílohu vidí politou máslem a posypanou cukrem společně s mákem, jsou z této kombinace většinou v šoku.

Mák je v této zemi zakázaný, za pěstování hrozí vězení
Mák patří v české kuchyni mezi základní suroviny. Objevuje se v koláčích, buchtách i běžném pečivu. Využívá se i v dalších zemích střední Evropy, například v Rakousku nebo Bavorsku, ale v menší míře. Mimo tento region už mák tolik oblíbený není. V některých částech světa se mu lidé vyhýbají úplně. Například v Singapuru nebo Saúdské Arábii je zakázán. V USA se nesmí pěstovat. Při dovozu potravin s mákem do těchto zemí může dojít ke zadržení nebo trestnímu postihu. Důvodem je skutečnost, že mák obsahuje látky, ze kterých se vyrábí omamné přípravky.