Tohle jídlo jedí čeští důchodci na vesnicích a prodlužuje jim život. Navíc je to neskutečná dobrota
Strava lidí na vesnicích a ve městech se zase tak výrazně neliší. Některé nezdravé potraviny se konzumují tam, a ne jinde, ale platí to i pro potraviny zdraví prospěšné. Čeští důchodci na vesnicích si například dopřávají jídlo, které jim prodlužuje život.
Není to tak dávno, co se vesnice v Česku vylidňovaly. Jenže tenhle trend se v posledních letech mění. V ČR totiž roste zájem o bydlení mimo velká města. Podle Českého statistického úřadu přibývá novousedlíků hlavně v obcích do tří tisíc obyvatel. Češi se více stěhují i na vesnice, kde hledají hlavně klid od shonu velkoměst. Na vesnicích se navíc odedávna běžně konzumují jídla, která by šlo označit za superpotraviny. I když je takové označení trošku nadnesené, rozhodně mohou mít velice kladný vliv na zdraví. Suroviny pro jejich přípravu jsou přitom na vesnici běžně po ruce, a to v bio kvalitě.
Tahle polévka je opravdu zdravá
Čočková, fazolová nebo klasická hrachovka. To všechno jsou polévky, které se s oblibou jedly a stále jedí na českých vesnicích. V posledních letech je oblíbená rovněž cizrnová varianta. Luštěninové polévky jsou přitom opravdu zdravé, protože luštěniny jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů B a mnoha dalších důležitých vitamínů a minerálů. Některé vědecké studie naznačují, že mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit zdraví srdce a udržet zdravější střeva. Luštěniny, mezi které patří i sója, se navíc nehodí pouze do polévek, ale také do dušených pokrmů, salátů a lze je jíst i samostatně.
Tip: Mezi nově oblíbené luštěniny patří červená čočka či edamame (nezralé zelené sójové boby). Někoho možná překvapí, že mezi luštěniny patří i arašídy, což jsou semena podzemnice olejné.

Další zdravé potraviny vesnice
Na vesnicích jsou oblíbené i další pokrmy, které obsahují spoustu cenných látek. Za velmi zdravé je možné označit potraviny, jež jsou produktem mléčného kvašení neboli fermentace. Dlouhodobě oblíbeným pokrmem je kvašená zelenina, kterou si lze ve městech pořídit také pod názvem pickles. Bakterie mléčného kvašení přemění sacharidy obsažené v zelenině v kyselinu mléčnou. Ta působí jako přirozený konzervant. Kromě prodloužení trvanlivosti však může dojít i ke zvýšení hladiny antioxidantů nebo obsahu vitamínů. Ty mnohé druhy zeleniny obsahují ve velkém množství, takže po zkvašení mohou být opravdovým zdrojem zdraví.
Někteří odborníci hovoří o tom, že hlavní metabolické produkty fermentace, tedy kyseliny mléčná a octová, mohou sloužit jako zdroje energie pro střevní výstelku. Je tedy možné, že fermentované potraviny zlepšují zdraví lidských střev. Kvasit je možné různé potraviny. Mezi nejoblíbenější patří kysané zelí, které lze označit za vynikající zdroj vitaminu C. Oblíbené je zejména v chladných zimních měsících. Při jeho výrobě produkují bakterie mléčného kvašení i vitamin B12. O jeho nedostatku se přitom hovoří hlavně u veganů, takže kysané zelí je vhodnou potravinou do jejich jídelníčku.

Dožívají se lidé na vesnicích vyššího věku?
Luštěniny i kvašená zelenina obsahují také vlákninu a často rovněž probiotika. I proto mají kladný vliv na zažívání, které je podstatné pro naše celkové zdraví. Ve skutečnosti však neexistuje důkaz, že by se lidé na vesnicích dožívali vyššího věku než lidé ve městech. Dlouhodobě patří v ČR mezi místa s nejvyšším věkem dožití Praha. Záleží totiž na mnoha faktorech. Patří mezi ně nejen jídelníček, ale také životní styl s množstvím stresu či sociální kontakt. Pravdou je, že lidem na vesnicích, kteří se starají o svá hospodářství, často ve stáří nechybí smysl života. Na druhou stranu jsou zde často konzumovány třeba uzeniny, které jsou řazeny mezi karcinogeny.
Zdroje: ct24.ceskatelevize.cz, healthline.com, ars.usda.gov, nzip.cz, nzip.cz, tn.nova.cz, denik.cz