Češi zuří víc než při zdražení másla: Tato potravina dosáhla rekordní ceny a je nejdražší za celou historii
Vejce, levný zdroj bílkovin? Možná kdysi. Zatímco ještě před čtyřmi lety vyšlo jedno vajíčko zhruba na dvě koruny, dnes už za něj zákazníci zaplatí přes šest korun, což je trojnásobek. Zvláště vysoké jsou pak ceny před svátky, například před Vánoci a Velikonoci, kdy je používá každá dobrá hospodyňka na pečení, případně jimi obkládá chlebíčky pro návštěvy. Není tak divu, že konzumenti nadávají. Ostatně kontroverzní byly i loňské předvánoční ceny másla…
Situaci komplikuje ale i ptačí chřipka, která řádí u nás i v sousedním Polsku, Německu nebo v Maďarsku. Vzhledem k tomu, že se nákaza většinou řeší vybíjením slípek, je vajíček méně. Zdražování se přitom odráží i na náladě zákazníků. Ti si přitom zvykli nakupovat vejce z volných chovů nebo třeba farmářská vajíčka v bio kvalitě.
Klecový chov mizí z Česka
V Čechách už vajíčka z klecového chovu nepořídíte, protože bude od roku 2027 zakázán podle zákona na ochranu proti týrání zvířat. Na první pohled krok, který prospěje zvířatům. Problém ovšem spatřují chovatelé v tom, že není jisté, zda bude platit v roce 2027 plošně, tedy v rámci celé Evropské unie. Zatímco čeští chovatelé tak budou muset nabízet dražší vejce, jejich polská konkurence by teoreticky mohla prodávat vajíčka na pultech českých obchodů výrazně levněji.
„Až dvě třetiny chovatelů nosnic, kteří se zapojili do průzkumu, nehodlají po 1. 1. 2027 pokračovat v chovu nosné drůbeže,“ vyjádřila se k situaci mluvčí agrární komory Barbora Pánková. Zřejmě jediným řešením je tak zakázat prodej takových výrobků. A skutečně, tuzemské obchodní řetězce už od letoška vejce z klecových chovů nabízet nemají. Od letošního ledna je tak nenajdete už ani například v Bille, kde byly ještě loni v prosinci k sehnání. Řetězec Penny Market je však nenabízí už od roku 2023.

I to se ale samozřejmě na cenách podepisuje, protože chov slepic něco stojí. V roce 2023 se průměrná cena za balení deseti kusů vajec pohybovala kolem pětapadesáti korun, letos v lednu vyjdou i na rekordních sto korun. Záleží však na kvalitě, na tom, u jakého obchodníka nakupujete, ale také na tom, zda vajíčka pocházejí z Česka.
Nebojte se dražších vajec
„Když jsou žluťoučká a ne žádné bledule, tak je to opravdu úplně jiná chuť. A samozřejmě i energetický přínos: Čím je žloutek tmavší, tím vám signalizuje lepší nutriční hodnoty,“ říká odborník na jídlo a pití Pavel Maurer.
Pojďme se ve zkratce podívat na jednotlivé způsoby chovu slepic. Klecové chovy, jak už název napovídá, fungují na principu toho, že jsou ptáci po několika kusech zavření v klecích, kde mají málo místa k pohybu. Vejce bývají nejlevnější, ale chov není považován za etický. Slepice se dají dále chovat v takzvaných halách, kdy mají sice už více prostoru k pohybu, neboť nejsou drženy v klíckách, ale nežijí v přírodě.

Volný výběh pochází od nosnic, které se pohybují na čerstvém vzduchu a na sluníčku. Vajíčka z ekologického zemědělství jsou pak od slepiček, jež byly krmeny kvalitní stravou bez umělých přísad nebo pesticidů. Bývají chuťově výtečná, ale cenově dražší. Zároveň jsou ovšem také zdravější, mají více omega-3 mastných kyselin a obsahují cenné minerály a vitamíny.
„Vajíčka z biochovů jsou zdravější a mají lepší poměry důležitých látek díky přirozené stravě, kterou slepice mohou zobat. Nejenže mají volný výběh se zelenou trávou a sluníčkem, ale zdravý život slepic se také měřitelně projevuje v kvalitě vajec,“ uvádí ing. Andrea Hrabalová z organizace PRO-BIO LIGA.