Češi znovu objevili zapomenutý trik našich babiček. Díky němu ušetří tisíce na jídle i energiích
V době, kdy cena potravin i energií stále rostou, hledá mnoho lidí způsoby, jak ušetřit. Existují způsoby, které měly osvojené naše babičky, s postupem let a se stále větší dostupností potravin se na ně ale téměř zapomnělo. Dnes se k některým trikům vracejí i moderní domácnosti a objevují tak nové možnosti, jak zodpovědněji nakládat s potravinami a zároveň něco ušetřit.
Možná si pamatujete plnou spíž nebo sklep vaší babičky, kde na policích stály zavařené okurky, marmelády z několika druhů ovoce, kompoty, či dokonce hotová jídla. Zavařování se v současnosti „vrací do módy” – díky konzervaci potravin se dá totiž ušetřit spousta peněz. A bonusem je neustále plná spíž a sezónní potraviny po celý rok.
Zavařit se dá téměř vše a za pár korun
Zavařování ale není jen o okurkách a džemech. Konzervovat se tímto způsobem dá opravdu hodně věcí. Zavařit si můžete všechno sezónní ovoce ze zahrady, zeleninu na lečo, různé druhy omáček, houby, maso nebo kompletní hotová jídla. Díky spíži plné sklenic pak stačí vytáhnout, na co máte chuť a pokrm jen ohřát nebo zavařeninu využít jako ingredienci do dalších receptů.

Moderní zavařování není vůbec složité. Mnoho mladých žen zavařuje například v troubě, kdy do hlubšího plechu dají trochu vody, ale i v myčce na nádobí nebo v mikrovlnce. Dostupné jsou i elektrické zavařovací hrnce, které pohlídají teplotu za vás.
Některé druhy zavařenin (nejčastěji marmelády a hotová jídla) pak stačí uvařit v hrnci, naplnit jimi sterilizované sklenice, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Při nakládání se pak ingredience ve sklenici zalévají horkým nálevem a opět je stačí zavřít šroubovacím víčkem a otočit
Zavařování je zpátky v kurzu, protože zkrátka dává smysl. Máte plný strom meruněk, zahrada přetéká rajčaty nebo jste uvařili víc omáčky, než sníte? Zavařte to a žádné plýtvání nehrozí. Navíc je to skvělý způsob, jak si ušetřit čas i peníze. Místo každodenního vaření stačí připravit větší porci a zbytek schovat na horší časy. A co teprve levná sezónní zelenina a ovoce! Když je zavaříte, budete mít zásoby i na zimu.
Víte, co jíte
Jednou z největších výhod domácích zavařenin je, že víte, co přesně obsahují. Při nákupu různých konzerv, hotových jídel, polotovarů a zavařenin je výzvou najít produkt, který neobsahuje zbytečná aditiva a „éčka”. U domácích zavařenin je složení čistě na vás.
Máte tedy pod kontrolou také obsah soli, cukru nebo koření a vyhnete se konzervantům či barvivům. Pokud pěstujete své plodiny na zahrádce nebo nakupujete u lokálních pěstitelů, mohou být vaše výrobky také v bio kvalitě.
Domácí zavařeniny jsou navíc šetrné k životnímu prostředí. Sklenice můžete používat opakovaně, čímž se sníží množství produkovaného odpadu.

Sezónní potraviny v jakoukoliv roční dobu
Zatímco nám nejsou jahody uprostřed zimy ničím výjimečným, pro naše předky bylo luxusem mít v mrazivých zimních měsících nějaké ovoce nebo zeleninu. Co se nedalo dobře uskladnit, to se zkrátka zavařilo. S pohledem na „zimní” cenovky ovoce a zeleniny se ale nabízí otázka, zda se čerstvé plodiny opět oním luxusem nestávají.
V zimních měsících vás díky zavařování ve spíži potěší kompoty s jahodami, třešněmi či meruňkami, které se hodí do moučníků, sladkých kaší nebo jogurtů. Ze zavařených rajčat, paprik, lilků či cuket připravíte spoustu druhů zdravých omáček, vegetariánských i masových pokrmů.
Neomezujte se ale jen na zeleninu. Drahé je totiž i maso, a to celoročně. Pokud máte štěstí na oblíbené druhy masa za akční cenu, nakupte větší množství. Přebytky pak nemusíte jen mrazit, ale i zavařit. Výhodou je, že je maso hezky šťavnaté a připravené ke konzumaci nebo do dalších pokrmů. Oblíbené je zavařování masa po zabíjačkách, ale i příprava různých paštik.