Chuťové pohárky šílí a cizinci by za tento recept zaprodali duši. V dětství jsme ho milovali všichni. Vzpomínáte?
Před lety se na pultech obchodů v České republice objevila prášková směs na pečení, po které se Češi mohli utlouct. Během krátké doby si získala oblibu mnoha spotřebitelů, a i přes vyšší cenu, za kterou se zpočátku tento produkt prodával, šel dobře na odbyt. I dnes patří stále mezi oblíbené české moučníky, spousta lidí si jej ale připravuje doma tradičním způsobem.
Polotovar, o kterém je řeč, nese název Krtkův dort a své jméno získal díky specifickému vzhledu, který připomíná krtinec. Tento moučník pochází původně z Německa, přičemž jeho název v němčině zní Maulwurfkuchen. V České republice se stal populární poté, co se na pultech tuzemských obchodů začal prodávat v podobě pečicí směsi od Dr. Oetkera.
Moučník, o který se vedly soudní spory
Krtkův dort je známý nejen díky svému specifickému vzhledu a chuti, ale také kvůli soudní kauze, kdy společnost Dr. Oetker žalovala konkurenční firmu Labeta. Ta totiž začala prodávat velice podobný polotovar pod názvem Drobenkový dort.
Na krabici uvedeného produktu je vyobrazen stejný typ moučníku, avšak krabice jako taková má jinou barvu i font písma. Spor však Dr. Oetker nakonec nevyhrál, jelikož dle Vrchního soudu v Praze se obaly Krtkova dortu od obalu Drobenkového dortu liší dostatečně na to, aby si je spotřebitel nespletl.

Tradiční i alternativní pojetí Krtkova dortu
Tradičně se Krtkův dort připravuje z hnědého korpusu, aby měl barvu hlíny. Uprostřed tohoto dezertu bývá bílá šlehačková náplň, která zakrývá na kolečka nakrájené banány. Člověk je však tvor vynalézavý, a tak existují i různé variace, které ale už většinou nepřipomínají krtinec.
Můžete se setkat například s receptem na Krtkův dort ve skleničce. Touto přípravou si usnadníte práci, protože vám odpadne nutnost tvarování charakteristické kopule. Místo toho poskládáte jednotlivé vrstvy dortu do skleničky, buď podle toho, jak mají jít za sebou, anebo jen tak ledabyle podle sebe.
Někteří lidé pak připravují tento dezert i ve světlé variantě. To znamená, že si vytvoří světlý korpus a drobenku a k tomu tmavý krém. Stejně tak je možné moučník udělat třeba z jahodového pudinku a krém obarvit různými potravinářskými barvami, aby byl veselejší a přitažlivější pro dětské strávníky.

Recept na domácí Krtkův dort
Češi vědí, jak na nejjednodušší dezert na světě. Chuťové pohárky se můžou zbláznit a cizinci přetrhnout o recept. Pokud si chcete tuto pochoutku připravit sami doma bez použití polotovaru, můžete se řídit následujícím postupem. Budete k tomu potřebovat jen několik běžně dostupných ingrediencí.
Suroviny na korpus:
- 2 čokoládové pudinky
- 80 g cukru moučka
- 6 g kypřicího prášku do pečiva
- 2 vejce
- 100 ml oleje
Suroviny na krém:
- několik banánů
- smetana ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- 20 g cukru moučka
- balení zakysané smetany
- 2 lžíce tučného tvarohu
- cca 60 g hořké čokolády
Postup:
Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C a v míse smíchejte suché ingredience, tedy cukr, pudinky a kypřicí prášek do pečiva. Poté do směsi přidejte olej a vejce, vše důkladně zamíchejte a těsto vylijte do vymazané kulaté formy na dort o průměru 26 cm. Vložte do trouby a pečte přibližně 35 minut.
Jakmile je korpus hotový, je potřeba z něj část vydlabat, a to tak, aby vám z něj zbyl asi 1 cm vysoký základ. Vydlabané kousky dejte bokem do misky. Následně si připravíte krém ze šlehačky a cukru. Aby byl krém pevný a držel tvar, je potřeba přidat do něj ztužovač šlehačky. Po vyšlehání do něj ještě přimíchejte zakysanou smetanu, tvaroh a na kousky nasekanou čokoládu a nechejte jej chvíli ztuhnout v lednici.
Na vydlabaný korpus vyskládejte na kolečka nakrájené banány. Na takto připravený základ navrstvěte krém do tvaru kopule. Krtinec potom dokončíte tak, že vydlabané kousky korpusu nadrobíte na krémový kopeček. A to je vše, takto připravený Krtkův dort si zamilují všichni v rodině.
Zdroje: kupi.cz, havelpartners.blog, idnes.cz