Češi ukradli tradiční asijský recept a předělali si ho po svém. Japonci nechápou, je to mnohem lepší
Tento recept je v Česku oblíbený. Pravda, děti ho považují za postrach školních jídelen a starší generace si ho pamatuje jako jídlo, které se podávalo na táborech. Nicméně k našemu dětství i dospělému životu patří, je to prostě klasika. Jakmile si navíc vzali Češi inspiraci v Japonsku, dodali jinak suchému a nevýraznému pokrmu pořádnou šťávu.
Rizoto se nedělá jenom u nás v Česku, původně vzniklo v Itálii a jeho různé podoby se vaří po celém světě. To naše je poměrně syté. Často se do něj přidává mleté nebo uzené maso a hodně sýra. Jednotlivá rýžová zrníčka jsou od sebe oddělená, rizoto neobsahuje žádnou „omáčku“ a pokrm je tak sušší. Češi si ho přetvořili ve svůj vlastní pokrm, který připomíná spíše nákyp.
Češi se inspirovali Japonskem
Rýže je nepochybně oblíbená také v Asii, všichni známe sushi nebo nejrůznější pokrmy z rýžové mouky, jako třeba dezerty mochi. Určitě vám něco říká i smažená rýže. Japonská podoba rizota nám může naopak připadat nepřirozená a převařená. To naše je naopak suché. Češi se tak inspirovali. Začali do rizota přidávat různé asijské omáčky nebo kořenící směsi, které by ho hezky dochutily. Dobře funguje sójová omáčka, která dodá slanou chuť, dále pálivější pasta ssamjang nebo i sladší hoisin, která si dobře rozumí s masem.
Je to pochoutka, jen by Japonce nenapadlo rýži „dozdobit“ kopcem sýra. Češi rizoto zasypávají sýrem opravdu ve velkém, což není v Japonsku vůbec typické. K přípravě tradičních jídel se sýr nepoužívá například vůbec. Kombinace je to sice chutná, ale kaloricky vydatná. A Japonci to raději zdravě. Však také vyznávají metodu „hara hači bu“, což znamená, že nesnědí celou porci, kterou mají na talíři. Jíst přestanou, když jsou z 80 % plní.

Namísto hříbků houby shiitake
Teď ale zpátky k rizotu a k tomu, jak si připravit to pravé japonské. Namísto hub, které by byly pro nás typické, používají Japonci do svého pokrmu shiitake. Ty mají mimochodem spousty zdravotních benefitů. shiitake tak určitě vyzkoušejte v jakémkoli receptu, který volá po houbách, třeba je dejte do polévky.
Recept na japonské rizoto
Japonci houby pokrájí a jde se vařit. Shiitake vložte do široké pánve a nepřidávejte žádný olej. Stačí pokapat sójovou omáčkou a přidat najemno nakrájenou šalotku. Po třech minutách přidejte rýži, aby do sebe hezky natáhla všechnu tu vůni z pánve. Po dalších pěti minutách přilijte panáka japonského vína sake a zalijte dashi.
Co je dashi? Je to japonský vývar, jehož základem jsou miso pasta, čirý a nudlový vývar. Důležité je, aby byla z rýže cítit lahodná chuť umami, krok proto nepřeskakujte. Miso pasta se vyrábí z fermentované sóji a má spoustu zdravotních benefitů. Ne každému ale sedne její ostrá chuť. Dále čekáme, dokud rýže všechnu vodu nepojme. Pak přicházejí na řadu potraviny typičtější spíše pro Čechy, a těmi jsou máslo a nasekaná pažitka.

Zařaďte japonské potraviny
Jednotlivé kuchyně se od sebe mohou nádherně učit a vzájemně se inspirovat. Zatímco Ital sáhne po liškách, Čech po hříbcích a Japonec po shiitake, jídlo si i nadále zachovává svou DNA. Stejně tak je jedno, zda se bude přilévat víno moravské, italské nebo japonské, případně jaký druh vývaru použijeme. Pokud budeme stejným způsobem přistupovat i k dalším jídlům, otevřeme se novým chutím.
Jak můžeme něco takového implementovat do budoucna? Češi milují knedlíky a vepřové. V Asii existuje jejich lehčí varianta. Wonton knedlíčky jsou připravované na páře, obsahují maso, zeleninu a výrazně nižší počet kalorií. Připomínají pelmeně. Dále můžeme zmínit pudinky, kdy na výrobu našeho klasického pudinku využívají Japonci želé s ovocem. Zmínili jsme i polévky, do své houbovky se shiitake můžete přidat trochu klíčků nebo koriandru a třeba i ostrou omáčku na dochucení nebo vařené vajíčko. A hned máte český houbový ramen.
Zdroje: tiffycooks.com, recepty.cz, letemgastrosvetem.cz, japantoday.com