Češi se zbláznili do této pochoutky: Chutná jako chipsy, ale hubne se po ní raz dva
Když už máte konečně volný večer, který si chcete užít ve společnosti dobré knížky či filmu, rádi občas sáhnete i po sklence kvalitního vína a nějakém zobání? Právě nenápadná miska plná dobrot, které bezděčně chroupáte při relaxaci, může být důvodem, proč se vám nedaří zhubnout, ba právě naopak, proč ručička na váze leze neustále nahoru. Ale kdo těm chipsům má odolat? Jejich slaná chuť svádí k tomu, abyste si neustále brali další a další.
Oblíbené chipsy, oříšky a křupky lze velmi dobře nahradit zdravějšími pochutinami. Češi se v poslední době zbláznili do této pochoutky. Chutná jako chipsy, ale hubne se po ní raz dva, nebo se minimálně alespoň nepřibírá. A nejde o žádnou revoluci, stačí jen trocha zamyšlení nad tím, jaké kalorie do sebe večer dostáváme.
Kde se vzaly proslulé chipsy?
Asi na světě neexistuje člověk, který by alespoň jednou za čas nesáhl do misky s chipsy a nedopřál si tak trochu nezdravé křupnutí. Přemýšleli jste někdy nad tím, kdo vlastně chipsy vymyslel a proč? S jejich vznikem je spokojená poměrně úsměvná historka, kdy se v roce 1853 snažil kuchař hotelu Moon’s Lake House v New Yorku George Crum vyhovět věčně nespokojenému hostovi, kterému se nezdály pečené brambory, které dostal. Kuchař se rozčílil a naschvál mu je nakrájel na extrémně tenké proužky, které usmažil na pánvi a přesolil. Doufal v pomstu, ale host byl nadšený a věhlas chipsů začal stoupat. Ačkoliv jsou chipsy velmi oblíbené, ke zdravé stravě mají daleko, a proto lidé začínají hledat alternativy.
O své slovo se přihlásila mrkev
Známá kořenová zelenina, kterou většinou považujeme za doplněk dalších jídel, se mezi zdravými pochoutkami stala hitem. Mrkvové chipsy jsou šťavnaté a nízkokalorické. Zatímco brambory po usmažení ztrácejí většinu prospěšných látek a zůstává jen škrob a tuk, mrkev boduje. Omytou a oškrábanou mrkev nakrájejte na proužky, dochuťte solí, pepřem a trochou olivového oleje. Vyskládejte ji rovnoměrně na plech s pečicím papírem a dejte do trouby na 15 až 25 minut při teplotě 220 °C.

Cizrnové zobání
Zdravá a nízkokalorická cizrna strčí do kapsy přesmažené chipsy. Cizrna je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Po upečení je křupavá a dochutit ji můžete jakýmkoliv kořením, které máte rádi. Před samotnou přípravou cizrnu dostatečně propláchněte, osušte a smíchejte s olivovým olejem, posolte a okořeňte. Pečte ji v troubě přibližně 30 minut na 180 °C. Po upečení získáte zdravé a výživné zobání, které nahradí nezdravé chipsy.
Další oblíbené varianty
Možností, jak si dopřát zdravou pochoutku, je celá řada. Další oblíbenou zeleninou, z níž jde dělat domácí výživné chipsy, je cuketa, batát, kale, červená řepa nebo čočka. Obsahují vitamíny a minerály, které jsou pro správné fungování těla nezbytné. Zdravé varianty zobání propagují na svých platformách i známí food blogeři. Terri Gilson na svém webu doporučuje různé tipy. K mrkvi např. vybízí k tomu přidat třtinový cukr, který na mrkvi vytvoří lahodnou glazovanou vrstvu.

Proč se vyplatí nahradit klasické chipsy?
Prakticky jakákoliv jiná zelenina v potřebné zdravé úpravě vám známé chipsy skvěle vynahradí. Zdravé zobání je křupavé a ochutit si ho můžete podle svých preferencí. Úpravou v troubě se vyhnete nezdravému přepálenému oleji, zachováte důležité živiny a nebudete tělo krmit zbytečnými kaloriemi navíc. Pokud vyměníte každovečerní chipsy za zeleninovou či luštěninovou variantu, už to je cesta k nižší váze a vysněné postavě. Chipsy ze zeleniny připravované doma ale nemusí být pouze na večer, skvěle nahradí dopolední či odpolední svačinu.
Je jen dobře, že se Češi zbláznili do této pochoutky, která chutná jako chipsy, ale hubne se po ní raz dva. S pomocí zeleninových a luštěninových snacků či večerního zobání zaženete chutě a nepřidáte si zbytečné kalorie navíc. Nadto získáte potřebné vitamíny a minerály a budete jíst zdravě.
zdroje: loveandlemons.com, foodmeanderings.com, prozeny.cz, akcniceny.cz