Češi se mu vyhýbají, přitom je zdravější než hovězí, kuřecí i ryby dohromady. Bílkoviny, nízký obsah tuku a tak dostupné
Řada dietářů a fitness nadšenců považuje za nejzdravější a nejdietnější kousek masa kuřecí prsa. Ta na prvním místě ale rozhodně nejsou. S přehledem je předčí zcela jiný druh masa, na kterém si ve velkém pochutnávaly hlavně starší generace.
Maso je významným zdrojem bílkovin, a navíc řadě lidí zkrátka nesmírně chutná. V mnoha domácnostech se proto připravuje klidně i několikrát do týdne. Tím pravděpodobně nejoblíbenějším druhem masa je maso kuřecí, zejména pak kuřecí prsa, která obsahují mnohem méně tuku než jiné kusy a dá se z nich udělat ohromné množství pokrmů. Spousta lidí pak právě kuřecí maso považuje i za to nejzdravější. To ale není tak docela pravda.
Dříve hit, dnes opomíjené
Z nutričního hlediska jasně vítězí králičí maso. To bylo dříve velmi populární, a to jak ve městech, tak na vesnicích, kde lidé králíky hojně chovali. Králík je dobře stravitelný, jeho maso je libové, nízkokalorické a hlavně chutné. Zároveň jej seženete prakticky v každém supermarketu, a to za velmi dobrou cenu.
Spousta lidí nad králíkem přesto ohrnuje zcela zbytečně nos. Nejčastěji proto, že zkrátka nevědí, jak ho připravovat. Na tom ale není nic složitého. Stejně jako kuřecí, i králíka můžete zpracovat na celou řadu způsobů. Jeho jemné maso se hodí jak na pečení, tak na vaření, smažení i grilování.
Dalším důvodem, proč obliba králičího masa klesla, je i fakt, že jej lidé začali vnímat spíše jako roztomilého domácího mazlíčka. Naší předci ho přitom konzumovali více než hojně. Jindy mnohým zase vadí jeho chuť, která je lehce nasládlá. Aby králík chutnal, je potřeba ho správně připravit a použít vhodné koření.

Zdraví prospěšné
Králičí maso je skvělým zdrojem bílkovin. Na 100 gramů masa připadá zhruba 21 gramů této živiny. To ale není zdaleka všechno. Králík prospívá tělu i jinak. Nachází se v něm totiž také vitamíny, minerály a zdravé tuky.
Z vitamínů lze ve větší míře najít hlavně vitamíny skupiny B, konkrétně B2, B6 a B12. Z minerálů pak síru, hořčík, zinek, draslík a fosfor. Tuku má králík minimum – a i v tomto případě jde o tuk prospěšný. Tvoří jej totiž hlavně nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdravé. Zároveň si je lidské tělo neumí samo vyrobit, a tak jsme odkázáni na jejich příjem ze stravy.
Králičí maso by tedy čas od času měl jíst naprosto každý. A to i ti, kteří se snaží zhubnout. Králík je velmi dietní. Bez obav ho můžete servírovat i malým dětem.

Králičí ragú
Klasickým receptem je králík na smetaně nebo na česneku. Králíka ale můžete konzumovat i v poněkud netradiční podobě, a sice jako ragú. Výhodou je, že tento pokrm není nijak časově náročný a nevyžaduje ani žádný velký kuchařský um. Připravovat ho tedy zvládne naprosto každý a vždy bude chutnat báječně.
Připravte si jednoho celého králíka a vykostěte ho. Pak jeho maso nakrájejte na malé kostky či nudličky a v míse je smíchejte se 100 mililitry oleje, 5 stroužky česneku, 1 lžičkou provensálského koření, špetkou soli a pepře, a pokud máte rádi pikantnější jídla, tak také špetkou sušeného chilli. Takto připravené maso přikryjte potravinovou fólií a uložte alespoň na 12 hodin do chladničky. V ideálním případě na celý den.
Odpočinuté maso osmahněte na rozpálené pánvi. Vzhledem k tomu, že jste olej přidali již do marinády, není potřeba další lít na pánev. Maso opékejte dozlatova. Není nutné ho nechávat na pánvi delší dobu, hrozí pak, že by bylo tužší. Pak už stačí jen servírovat. Ideálně například s rýží, bramborami nebo třeba se zeleninovým salátem.
Jestliže vám po smažení masa zbudou na pánvi přípečky, nalijte do ní asi 70 mililitrů čisté vody a míchejte. Přípečky se ve vodě rozpustí a vy tak získáte výtečnou zcela přírodní šťávu k masu.
Zdroje: idnes.cz, vareni.cz, budejovice.rozhlas.cz