Češi se mu zarytě vyhýbají, přitom je to nejzdravější maso vůbec. Zbytek Evropy na něm už dávno ujíždí
Maso je tradiční součástí jídelníčku v mnoha kulturách po celém světě. Některé druhy jsou považovány za výživné a zdravé, zatímco jiné mohou být příliš tučné a těžké pro trávení. Existuje však i druh masa, který je velmi prospěšný pro zdraví. I když u nás zatím není tolik rozšířený, v mnoha evropských zemích se už běžně používá v každodenní kuchyni.
Pod pojmem „maso“ se skrývá široká škála produktů, které se liší nejen chutí, ale i nutričními hodnotami Může se jednat o potraviny pro našince velmi chutné i nechutné, stejně jako zdravé i nezdravé. Některé druhy masa každopádně mohou snoubit skvělou chuť s obsahem mnoha zdravotně prospěšných látek. Ačkoli často bývají zároveň o něco dražší, v Evropě už na něm dávno ujíždějí. V Česku to ovšem zatím tak úplně neplatí. Třeba se to ale změní.
Tohle maso je opravdu zdravé
Jehněčí maso se v souvislosti se zdravým životním stylem zase tak často neuvádí, což je ovšem škoda. Jedná se totiž o potravinu, která obsahuje prospěšné živiny. Jedná se například o bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B či minerální látky. Konkrétně se v něm vyskytuje železo, ale také zinek, draslík, vápník nebo fosfor. Jehněčí maso je proto doporučováno sportovcům či lidem s anémií, tedy s chudokrevností. Díky lehké stravitelnosti ho mohou jíst i malé děti, stejně jako osoby, které mají aktuální i dlouhodobější potíže se zažíváním.

Tahle potravina je navíc doporučována i lidem, kteří chtějí shodit nějaké to kilo navíc. Jehněčí maso je totiž známé i díky nízkému obsahu tuku. Takový steak z jehněčí kýty například může obsahovat méně než pět procent vnitrosvalového tuku. Pokud tedy držíte dietu, může se jednat o vhodnou potravinu, kterou lze zařadit do nově sestavovaného jídelníčku. Nahradit jí další druhy masa ostatně není od věci. Některé totiž patří mezi největší jed z českého talíře!
Nevoní vám ani nechutná?
Jehněčí maso si mnozí Češi dopřávají pouze během velikonočních svátků, k nimž neodmyslitelně patří. Jenže pro řadu lidí se nejedná o dvakrát příjemný zážitek. Může být totiž poněkud tuhé a navíc má poměrně specifickou vůni a chuť. Proto mnoha Čechům příliš nechutná. Problémem však většinou není jehněčí maso jako takové. Záleží totiž na zdroji a také na tom, jak se připraví. Může být velmi jemné a šťavnaté. Zároveň z něho vůbec neucítíte ovci.
Řada gurmánů vám řekne, že není jehněčí jako jehněčí. Může být totiž chuťově skutečně skvělé, což možná nejednoho jedlíka překvapí. Jak si takové maso zajistit? Mělo by být dobře opracované. Především ale musí pocházet od farmáře a z jehněte chovaného na pastvě. To je velmi znát. Zaměřte se tedy především na biopotraviny. Vyzdvihováno sice bývá jehněčí z Nového Zélandu či z Francie, ale pokud budete nakupovat správně, výtečné maso si zajistíte i od tuzemských chovatelů.

Nezapomeňte na vyváženost
Ačkoli je jehněčí maso možné považovat za zdravé, je důležité zaměřit se i na jeho kvalitu a původ. Doporučuje se proto kupovat produkty z ekologického zemědělství. Maso z takových jehňat je nejen chutnější a může obsahovat i více účinných látek, ale zároveň se jedná o etičtější způsob chovu zvířat.
Masné produkty je navíc vhodné omezit a dát si kvalitní maso spíše jen párkrát do týdne, spíš než každý den. Jak ostatně ukazují některé vědecké výzkumy z poslední doby, lidé kteří se zaměřují na vyváženou stravu, konzumují více zdravých rostlinných potravin, které pozitivně ovlivňují střevní mikrobiom. Zvýšením rozmanitosti rostlinné stravy je tedy možné zlepšit zdraví střev. Naopak byste měli co nejvíce omezit zpracované červené maso, které může dle studií působit na při pravidelné konzumaci na organismus negativně.