Češi, pozor na tyto grilovací přísady. Kupujete je běžně, ale způsobují rakovinu. Tady je složení
Začátek května, sváteční dny, teplo, slunečné počasí, pohoda – to vše vybízí k (možná) prvnímu grilování roku. Dejte si ale pozor, jaké používáte ingredience. Některé totiž mohou být karcinogenní, tedy rakovinotvorné.
Statistiky hovoří jasně. V Česku onemocní každý třetí člověk rakovinu. Ročně se objeví 80 tisíc nových případů. Podle onkologů navíc bude v roce 2030 rakovina nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Že vás takové statistiky děsí? Odborníci zároveň tvrdí, že polovině zhoubných onemocnění se dá předejít zdravějším životním stylem. Ten se ovšem tak úplně neslučuje s některými oblíbenými aktivitami. Patří mezi ně i grilování. Rizikové faktory je na druhou stranu možné eliminovat.

Nebezpečné grilovací marinády
S rostoucí oblibou grilování v Česku dnes můžete v obchodech narazit na rozmanité grilovací marinády, které mají zvýraznit chuť a vůni připravovaného masa. Ač vám některá tato dochucovadla mohou opravdu vylepšit požitek, zaměříme-li se na jejich obsah, zjistíme, že byste je používat neměli.
- Konzervační látky – prodlužují trvanlivost potravin, takové dusitany nebo dusičnany ovšem zároveň nejsou dvakrát nejzdravější.
- Zvýrazňovače chuti – u některých přísad jako dusitan sodný (E250) existuje podezření, že mají karcinogenní účinky, a to hlavně v kombinaci s vysokými teplotami grilování.
- Nekvalitní oleje – problematické je jejich přepalování. Odborníci přitom upozorňují, že problémem je už jejich vdechování během grilování.
- Další problematické látky – grilovací marinády obvykle obsahují rovněž barviva a stabilizátory, umělá aromata, cukry a často i nadměrné množství soli.
Upozorňujeme: Při čtení složení vás může praštit do očí přítomnost mnoha tzv. „éček“. Jenže ani zdaleka ne všechny tyto látky jsou problematické. Navíc ne všechno ryze přírodní je zdravé.
Pozor si dejte i na grilované potraviny
Karcinogenní účinky nemusí mít pouze některé marinády, ale i samotné grilované potraviny. Zmínit musíme především uzeniny, které obsahují látky spouštějící rakovinné bujení. Ostatně Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila dané potraviny již před více než 10 lety na seznam prokázaných karcinogenů. Podle výzkumů totiž způsobují rakovinu trávicího traktu. Při grilování byste si tedy měli dát skutečně pozor na to, jaké suroviny vlastně používáte.

Jak grilovat zdravěji?
Ne, nechceme vás odradit od grilování. Jen byste měli k této aktivitě přistupovat s rozvahou. Zaměřte se na suroviny, jaké používáte, ale také na to, jak grilujete. Mnohá rizika lze totiž eliminovat.
- Vyrobte si domácí grilovací marinádu. Její součástí může být avokádový olej, který má vysoký kouřový bod (255 až 260 °C), takže se jen tak nepřepálí. Dále lze použít česnek, bylinky, citron nebo jablečný ocet.
- Měli byste používat zdravější maso. Na grilování se hodí např. ryby. Maso by obecně mělo být libové. Doporučujeme produkty ekologického zemědělství, které mohou být zdravější a zároveň jsou etičtější. Naopak již okořeněnému masu ze supermarketu se raději vyhněte.
- Pamatujte, že maso by se nemělo spálit. Je-li chemicky zpracované, tak v kombinaci s vysokou teplotou a tukem pak může docházet k tvorbě sloučenin HCA a PAH, jež jsou potenciálně karcinogenní.
- Před každým používáním důkladně vyčistěte gril. Zbavíte se tak spálených částeček, které by se následně mohly přilepit na připravované potraviny.
- Zaměřit se lze na rostlinné produkty či houby. V takové zelenině se na rozdíl od masa a jiných bílkovinných potravin nevytvářejí při pečení karcinogeny.
Zdroje: planeta.pl, idnes, ct24.ceskatelevize.cz, vfn.cz, tn.nova.cz, denik.cz