Tuto obyčejnou bylinu mají Češi za plevel. Velká chyba, je to učiněný poklad a mocný všelék
Mít zdravé tělo, čistou pleť a rychlý metabolismus je snem snad každého. Spousta lidí proto v lékárnách utrácí tisíce za různé doplňky stravy, které právě tyto benefity slibují. Jedna bylinka to ale umí zcela zadarmo. Už teď vám možná roste před domem.
Přestože jaro teprve začalo, mnozí už pomýšlejí na léto, do kterého by rádi zhubli nadbytečné kilogramy, jež přibrali během dlouhé zimy. Někteří se proto pouštějí do různých detoxů, drastických diet, nebo začali trávit v posilovně více času, než je zdrávo. Řešení je přitom vlastně jednoduché. Stačí před domem nasbírat bylinku, kterou spousta lidí považuje za plevel, a zakomponovat ji do svého jídelníčku.
Zužitkovat se dá celá
Onou bylinkou je pro někoho možná zcela obyčejná pampeliška. Zpracovat se dá jak její kořen, který se vyplatí sbírat koncem března a na začátku dubna, tak i pochopitelně listy a květy. Listy sbírejte ideálně v průběhu dubna, když jsou ještě mladé a šťavnaté. Květy pak prakticky až do září. Co ale tedy s jednotlivými částmi dělat?
Kořeny
Kořeny je potřeba nejdříve pořádně očistit od hlíny, nakrájet na kolečka a nechat je minimálně 12 hodin odmočit ve studené vodě. Díky tomu se z nich vyplaví hořké mléko. Pak kořeny usušte, ideálně na slunci, a rozdrťte. Uvařit si z nich můžete například čaj.
Listy
Listy můžete jíst čerstvé. Pokud je nasbíráte na začátku jara, budou mít jemnou chuť. Ty pozdější už jsou poněkud nahořklé. Hodí se třeba do salátů, kde svou chutí zastoupí rukolu. Zkuste je ale také přidat do smoothie nebo z nich udělejte pesto na těstoviny. Ze sušených lze rovněž udělat čaj.
Květy
Nakonec květy. Z těch se tradičně připravuje lahodný sirup, který v kombinaci s vodou v létě přinese skvělé osvěžení, med anebo třeba i víno.

Pro zdraví i na hubnutí
Pampeliška se celým názvem jmenuje pampeliška lékařská. A není vlastně divu. Našemu tělu totiž nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Za zmínku stojí hlavně její detoxikační účinky. Podporuje zdraví jater a ledvin, orgánů, které jsou zodpovědné za čištění těla. Zároveň přispívá k odvodnění těla, protože je močopudná. Společně s vodou se pak z organismu pochopitelně vyplavují i škodlivé látky. Navíc se tak zbavíte otoků v obličeji nebo na nohách.
Účinnou látkou v pampelišce je převážně taraxacin. Jde o sloučeninu, která zlepšuje funkci slinivky. Díky tomu se pak zlepšuje trávení, zrychluje se metabolismus a také se udržuje stabilní hladina cukru v krvi. Právě to je při hubnutí extrémně důležité. Když je totiž hladina krevního cukru vysoká, máme velmi často hlad a hlavně pak chuť na nejrůznější sladkosti nebo slané dobroty.
Kromě toho pampeliška obsahuje antioxidanty, které v těle bojují proti volným radikálům. Když se v těle nahromadí velký počet volných radikálů, začne docházet k oxidačnímu stresu. Ten způsobuje předčasné stárnutí buněk a může být také původcem různých chronických onemocnění. Odráží se i na vaší pokožce, na které se v důsledku oxidačního stresu mohou dříve tvořit vrásky a pleť rychleji stárne. Pampeliška tedy ve své podstatě i omlazuje.

Pesto z pampeliškových listů
Jestliže nejste zrovna fanoušky salátů nebo pampeliškového čaje, můžete si z listů pampelišky udělat již zmíněné pesto. To se hodí jak do těstovin a různých omáček, tak i třeba jen tak na chleba.
Do mixéru dejte 4 hrsti mladých pampeliškových listů, přidejte 1 stroužek česneku, 10 vlašských ořechů, 50 gramů tvrdého sýru (ideálně třeba parmezánu) a zhruba 5 lžic extra panenského olivového oleje. Všechno společně rozmixujte tak, aby vám vznikla hustější směs. Kdyby byla příliš hustá, přilijte více oleje. Pokud je ale naopak zase až moc řídká, přidejte další pampeliškové listy. Pesto ihned spotřebujte, případně ho uložte do uzavíratelné nádoby a spotřebujte do dvou týdnů. Skladujte v chladničce.
Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, toprecepty.cz