Češi ho milují, ale toto ovoce je doslova chemická bomba plná konzervačních látek. Opravdu ho dobře myjete?
Pokud také milujete jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce a nechcete si spolu s vitamíny, minerály a vlákninou dodávat do těla i pořádný koktejl škodlivých pesticidů a konzervačních látek, rozhodně jeho plody nestačí omýt jen tekoucí vodou. Před konzumací je nutné nechat je vyluhovat v jednoduchém roztoku.
Jak „sloupnout“ vrstvu chemických látek, kterými je kvůli zajištění co nejdelší konzervace ovoce doslova napuštěná slupka jablek, hroznů, citrusových plodů včetně citronů do čaje, ale také třeba jahody? Pouhé omytí slupky proudem studené či teplé vody nestačí, zejména u ovoce s drsnější a tužší slupkou, jako jsou u nás velmi oblíbené hrozny. I když se používají jen povolené konzervační látky, pesticidy a vůbec chemie k likvidaci plísní, hniloby či odpuzení škůdců, neznamená to, že při jejich pravidelné konzumaci nic nehrozí. Naopak. Tyto látky se v těle hromadí a mohou mít negativní vliv třeba na imunitu, způsobovat zažívací potíže, bolesti hlavy i únavu.
Konzervanty i pesticidy
Proč se vůbec pesticidy, konzervanty i další zdraví škodlivé chemické látky ke konzervaci ovoce používají, když lidskému zdraví vůbec nesvědčí? Oddalují totiž proces zkázy během dlouhé cesty šťavnatých plodů ze sadů a skladů až na stůl zákazníků. A to v dnešním globalizovaném světě, kdy se ovoce přepravuje kamiony nebo dokonce v lodích z různých částí světa, může trvat dny, ale i týdny. Aby tak po kolébání na lodích neskončily plody plné vitamínů „na smetišti“, je potřeba je pořádně chemicky nadopovat.

Pozor na hrozny, ale i jablka, hrušky či maliny
Mezi nejoblíbenější ovoce patří u Čechů hrozny, které se ale zároveň řadí mezi „nejšpinavější“, tedy nejvíce kontaminované ovoce. Spolu se šťavnatými bobulemi ovšem stojí na nechtěném vrcholu nechvalné tabulky i jablka, hrušky, broskve, maliny či borůvky. Naštěstí je tu ale dobrá zpráva. Zbavit se chemického povlaku z povrchu oblíbených bobulí hroznů je totiž celkem snadné. Bezpečně jej zlikviduje jediná a navíc velmi levná přísada, kterou má většinou každý z nás běžně v kuchyni. Jedlá soda!
Levně, účinně, přirozeně
Jedlá soda je alkalická, takže účinně neutralizuje pesticidy a pomáhá odstraňovat nečistoty a bakterie. Jejímu účinku bylo nedávno podrobeno při vědeckém experimentu jablko odrůdy Gala. Soda neboli hydrogenuhličitan sodný, který vědci použili k jeho oplachu po dobu 12 minut, se ukázala jako velmi účinná pro odstranění pesticidu thiabendazolu. Patnáctiminutové máchání v lázni s jedlou sodou pak bylo nejúčinnější pro odstranění pesticidu s označením fosmet.

Jak připravit kýžený roztok?
Je to snadné, prostě jen vezmete litr teplé vody a přidáte do ní 1 až 2 čajové lžičky sody. Bílý prášek se pak jen důkladně rozmíchá. A je hotovo! Pak už stačí jen hroznový trs či jiné druhy ovoce do tohoto roztoku ponořit na 10, ideálně 15 minut, a nechat škodliviny vyplavit. Poté jemně hrozen protřete prsty nebo kuličky „pošimrejte“ měkkým kartáčkem, zejména u plodů s tužší slupkou. Nakonec je ještě opláchněte tekoucí vodou a případně osušte.
Nemusíte se bát, že si s jedlou sodou „zavaříte“
Soda je totiž přírodní, netoxická a zdravotně nezávadná. A tudíž bezpečná – na rozdíl od některých speciálních přípravků na čištění ovoce. Sodu lze navíc použít na odstranění nečistot z povrchu většiny druhů ovoce, tedy na to s hladkou slupkou, jako jsou maliny, borůvky či jahody. Stejně tak je účinná i na druhy s drsnější a tužší slupkou, tedy právě hrozny, jablka nebo hrušky. Ale pozor, ani jedlá soda není všemocná. Není totiž schopná odstranit škodlivé látky uvnitř ovoce, především s poškozenou slupkou. Pokud chcete mít jistotu, že děláte opravdu něco pro své zdraví, sáhněte v regálech a v obchodech s ovocem a zeleninou vždy raději po produktech s označením BIO. U nich je totiž použití chemikálií striktně omezeno.
Zdroje: dombydom.cz, www.dumazahrada.cz, www.prozeny.cz