Češi by je už nedali do pusy, cizinci je mlsají po kilech. Tohle jsou nejlepší české dezerty podle turistů
Plzeňské pivo, guláš, svíčková s knedlíky a brusinkami, chlebíčky, řízek či smažák. To je jen drobný výčet českých tradičních pochoutek, po kterých se cizinci mohou utlouct, pokud zavítají do české kotliny. Když ale dojde na české dezerty a zákusky, často se ochuzují o ty největší poklady českých cukráren a kaváren.
Kdybyste se zeptali Čechů, co vede v jejich žebříčku nejoblíbenějších zákusků, určitě by se na piedestal postavil karamelový větrník, likérová špička, žloutkový věneček či kokosová roláda. I když tyto retro zákusky dnes válcují moderní dezerty nebo ty retro dostávají alespoň nový kabátek v podobě nejrůznějších pistáciových krémů, lyofilizovaného ovocného posypu či nadýchaných čokoládových pěn s malinovým přelivem, stále se najde spousta těch, kteří si na starou dobrou klasiku rádi vystojí frontu.
Co chutná cizincům, nechutná našincům
Na druhou stranu dnes z mnoha cukráren vymizely třeba kdysi tak populární rakvičky se šlehačkou, které mnohým připadají už příliš staromódní a příliš sladké. Cizinci je u nás ale milují. Stejně jako třeba štrúdl. Vláčný jablkový závin vonící skořicí totiž mnozí Češi považují za obyčejnou nedělní buchtu k odpolední kávě, zatímco Rakušané nabízejí svůj apfelstrudel v každé dobré kavárně na stříbrném podnosu s pořádnou vrstvou poctivé šlehačky. A postavili si na něm spolu se Sachr dortem a lineckým koláčem národní cukrářský byznys. Jak je to tedy v případě cizinců a co u nich vede v žebříčcích oblíbenosti v seznamu českých dezertů? Odpověď je jednoduchá. Zkrátka co chutná cizincům, nechutná našincům. Jenže tohle rčení platí i naopak. Na principu amatérských degustátorů už dlouhé roky funguje například zážitkový cestovní online průvodce tradičním jídlem tasteatlas.com. Ten shromažďuje autentické recepty, recenze i články o oblíbených ingrediencích a pokrmech v různých státech světa. Jak tedy dopadli Češi a co cizincům chutná ze sladkých teček nejvíce?

Vítězi jsou bublanina i frgál
Možná se budete divit, ale mezi nejoblíbenějšími sladkými gastrozážitky se na předních místech vedle frgálu, tedy tradičního valašského koláče s nádivkami ze švestkových a hruškových povidel, máku, marmelád či pořádné vrstvy tvarohu, objevuje bublanina. Obyčejná třená buchta s ovocem hotová za pár minut, kterou si mnozí Češi pečou v létě třikrát do týdne, když potřebují zpracovat jahody, maliny nebo rybíz. Mezi favority turistů ze zahraničí jsou také smažené koblihy, ovocné knedlíky, klasické perníčky, které pečeme na Vánoce po kilech, kynuté buchty s povidly, koláče, makový závin a dokonce i lívance. Chtějí zkrátka vyzkoušet všechno, co je pro ně netradiční. Ovšem kdybyste se Čechů zeptali, kolik z nich se může utlouct po kdysi tak oblíbené laskonce, nejspíš by se nad drobivým křehkým zákuskem s griliášem dnes už jen ušklíbli. Ne tak třeba mlsní Francouzi, kterým právě naše křehké laskonkové těsto připomíná slavné makronky. Podle cizinců vypadají navíc české tradiční laskonky jako spláclý sladký burger, kterým jsou na dovolené v Česku ochotni se klidně i pořádně přecpat.

Američani milují trdelník
Jenže není to vůbec ten, který si s oblibou dávají Češi třeba na adventních trzích a rádi si na něj vystojí frontu, zatímco sledují otáčející se trdlo s namotaným pečícím se kynutým těstem. Zatímco my totiž milujeme staročeskou klasiku obalenou jen ve skořici, cukru, kakau nebo ořechách, turisté z USA si na turistických místech kupují tuto pochoutku plněnou. Najdete v nich tak hromadou zmrzliny, šlehačky a ovoce, případně dalších přeslazených smetanových krémů. Nebo obalenou v nejrůznějších čokoládových a jiných kalorických posypech. Prodejci se tak sice přizpůsobili chutím cizinců, jenže ti se právě ochuzují o českou poctivou dobrotu, která je pro Čechy symbolem voňavých Vánoc, tradic a pohody.
Zdroje: www.tasteatlas.com, www.kupi.cz, www.prozeny.cz