Celosvětový výpadek už zasáhl i Česko: Po téhle běžné potravině zbyde brzy jen prázdná cedulka
Zatím jich jsou v obchodech plné regály. Dlouho to tak ale být nemusí. Výpadek, který začal tisíce kilometrů od nás, může zanedlouho ohrozit i naše pulty.
Výpadek, který se výrazným způsobem dotkne i českých zákazníků, vznikl bez varování a bez dostatečného času se na tuto novou situaci připravit. Regály, které dosud byly plné, se nyní ve více obchodech ocitají opuštěné a zejí prázdnotou. Zákazníci dostávají od personálu stále stejnou odpověď:
„Omlouváme se, ale toto zboží je momentálně nedostupné.“
Situace, která zastihla Českou republiku zcela nepřipravenou, se bude i nadále zhoršovat.
Nákupní rutina se mění v lov pokladu
Obchodní řetězce musely v posledních dnech upravit svou nabídku a ze svých akcí vyjmout potravinu, která je mezi zákazníky hojně kupovanou. Situace, která se dříve považovala jen za vtipnou scénku z dob socialismu, je zpět. Na pultech českých obchodů se nedostatkovým zbožím stalo exotické ovoce, které si miliony Čechů zamilovaly. Na jejich dodání na pulty českých obchodů se podepsala nejen klimatická krize, ale také rostoucí nestabilita v zemích, které toto ovoce do České republiky dodávají.
Změna klimatu, jež se v posledních letech dotýká celého světa, ovlivnila i oblasti, kde se pěstují právě banány, které jsou v poslední době buď nedostatkovým, nebo velmi drahým zbožím na pultech českých obchodů. Guatemalu, Kolumbii a Kostariku dlouhodobě trápí období sucha, která se střídají s obdobími extrémních bouří. To ale úspěšnému pěstování tohoto ovoce nesvědčí. Na vzestupu je také šíření nových škůdců, s jejichž hubením nemají místní obyvatelé zkušenosti.

Britská organizace, která se právě touto problematikou zabývá, otevřeně varuje veřejnost:
„Téměř dvě třetiny oblastí pěstování banánů v Latinské Americe a Karibiku nemusí být už do roku 2080 vhodné pro pěstování tohoto ovoce.“
To by mohlo mít likvidační dopad nejen na dostupnost banánů v českých obchodech, ale i na jejich cenu. Již nyní zákazníci pociťují vzestupnou tendenci, ta bude následující roky pravděpodobně pokračovat.
Banán jako nedostatkové zboží
Nejedná se ale o jedinou ohroženou potravinu, které se klimatické změny dotýkají. Podobný osud může postupně potkat také další artikly, které si nyní běžně v obchodech kupujeme. Změna klimatu se v následujících letech může dotknout také pěstování a dovozu kávy, kakaa, rýže nebo avokáda. Právě to jsou potraviny, které dovážíme z oblastí, jichž se klimatická krize týká nejvíce.
Banán se tak stává prvním poslem a výstrahou pro všechny občany. Díky tomu, že je tato surovina v ohrožení, měli bychom se zamyslet nad tím, jak k jídlu v současné době přistupujeme. Moderní svět nabízí moderní možnosti, máme dostupné téměř vše, co si vymyslíme, a právě to je faktor, který pro nás také může být likvidační. Ohrožení banánu by proto mělo sloužit jako první výstražné varování, abychom začali nejen smýšlet, ale i jednat jinak.
Plantáže v Latinské Americe a ostatních oblastech zachránit nedokážeme, ale můžeme se této změně přizpůsobit. Abychom dokázali vhodně reagovat na vzniklou krizi, bude zapotřebí začít jinak nakládat s potravinami, které se k nám dostanou. Mnohem více bychom se měli zamyslet nad sezónností jednotlivých surovin, jejich využití v kuchyni a minimalizaci jejich plýtvání.
Mnoho potravin můžeme nahradit – těmi sezónními a lokálními
Jako první bychom se měli soustředit na využívání lokálních surovin a podporování místních farem. Díky tomu si snadno můžeme jídelníček přizpůsobit sezónním potravinám a zajistíme si tak talíř plný rozmanitých chutí po celý rok. Pokud přesto nemůžeme banán na našich talířích oželet, bylo by dobré jej zpracovat celý, aby nemusel být zbytečně vyhozen. Banány nám mohou posloužit do mnoha pokrmů, a to i ve chvíli, kdy na ně zapomeneme a necháme je omylem přezrát.

Přezrálé banány jsou totiž ideální surovinou na zamrazení, v létě se z nich dá připravit lahodné smoothie nebo domácí zmrzlina. Hodí se také na pečení, i z hnědého banánu si můžete připravit skvělý banánový chlebíček a zajistíte tak, že ani banán, který již není vhodný k přímé konzumaci, neskončí v popelnici. Díky této jednoduché změně zamezíme zbytečnému plýtvání a využijeme tak toto exotické ovoce i v případě, že bychom si na něm už v syrovém stavu nepochutnali.
Pokud se potýkáme s opačným problémem, tedy že banán potřebujeme a nemůžeme jej sehnat, nebo nás odrazuje jeho cena, můžeme si jej v mnoha receptech snadno nahradit. Podobnou konzistenci jako právě banán mají rozmačkané hrušky nebo jablka, do moučníků se tedy nemusíme bát využít tohoto lokálního ovoce. V případě, že chceme banán použít do ovesné kaše, dokáží ho skvěle nahradit namočené datle. Možná tedy před sebou máme jedinečnou příležitost omezit ve svém jídelníčku exotické suroviny a vrátit se zpět k lokálním potravinám.
Zdroj: Christianaid.org.uk, Theguardian.com, tn.cz