Bývalý zaměstnanec McDonald’s prozradil tajemství, jak na dokonalé hranolky. Tento trik zvládne doma každý
Kdo by nemiloval hranolky? Křupavé, zlatavé a jemné uvnitř, které uspokojí chuťové buňky snad každého. A přiznejme si, hranolky z McDonald’s mají něco do sebe. Jak to ale dělají, že chutnají vždycky tak perfektně? Nyní se zdá, že tajemství je konečně odhaleno. Jeden z bývalých zaměstnanců fastfoodové sítě prozradil jednoduchý trik, díky kterému si můžete dokonalé hranolky připravit i doma.
Dokonalé hranolky by měly být na povrchu tak akorát křupavé a uvnitř krásně měkké. Zní to jednoduše, ale ve skutečnosti není snadné takové kombinace dosáhnout. Jedním z několika důležitých faktorů je odstranění škrobu, a tento krok mnoho lidí vynechává. Škrob totiž způsobuje, že se brambory během smažení slepují a nejsou křupavé. Když se ho zbavíte, získáte hranolky, které budou mít přesně takovou texturu, jakou si představujete.

Jak na to? Začněte správnými bramborami
Nejprve se zaměříme na brambory a olej, protože na jejich výběru záleží více, než si možná myslíte. Při nákupu brambor sáhněte po odrůdách typu C, tedy těch s vysokým obsahem škrobu. Tyto brambory si lépe drží tvar a výsledné hranolky z nich mají tu správnou konzistenci. Potvrzuje to i Zuzana Humpolcová, autorka kuchařky Muži sobě: “Nejlepší brambory na přípravu hranolků jsou ty větší a moučnější, nejlépe varného typu C. V Americe se pak používá k přípravě hranolků arašídový olej, ale ten se v Česku nedá moc sehnat. Sáhněte tedy klidně po slunečnicovém.” McDonald’s v Česku používá bělomasé odrůdy, konkrétně pak Innovator, Ludmilla nebo Ivory Russet, které jsou díky své struktuře a podlouhlému tvaru pro výrobu hranolků ideální.
Poté co brambory oloupete, nakrájejte je na hranolky. Tloušťku si zvolte podle svých preferencí, ale pamatujte, že příliš tenké se mohou snadno přepéct. Nyní ale přichází na řadu ten důležitý krok. Nakrájené hranolky důkladně propláchněte studenou vodou. Nyní si připravte sladkokyselý nálev z 8 skleniček vody, 1/3 skleničky cukru, 3 polévkových lžíc soli a 1 čajové lžíce bílého octa. Hranolky nechte v nálevu odležet alepoň 2 hodiny v lednici, klidně i přes noc. Tím je zbavíte nadbytečného škrobu a při smažení nenasáknou tolik oleje. Poté je důkladně osušte pomocí papírových utěrek. Žádná vlhkost by na hranolkách neměla zůstat, jinak začne olej prskat a hranolky se neosmaží rovnoměrně.

Smažte jako profíci
Na smažení použijte kvalitní olej s vysokým bodem zakouření, například arašídový, řepkový nebo slunečnicový. Olej předehřejte asi tak na 170 °C a postupně v něm všechny hranolky smažte po dobu 5 minut. Měkké hranolky vyjměte z oleje a rozložte na papírové utěrky. Po vychladnutí rozehřejte olej na nejvyšší stupeň a smažte je dokřupava a dozlatova. Nechte je okapat na papírových utěrkách, ihned je osolte a podávejte. A jak přesně se smaží v McDonald’s sdělila Zuzana Svobodová ředitelka PR a komunikace: “Smažení hranolek u nás trvá přesně tři minuty při teplotě 168˚C. Po vytažení necháme hranolky okapat a přidáme sůl. Maximální doba, po kterou jsou hotové hranolky uchovávány, je sedm minut. Poté je kompostujeme.”
Jak udržet hranolky z fastfoodu křupavé, i když si je odnesete domů?
Jak udělat, aby hranolky cestou domů nebo do kanceláře neztratily křupavost, poradil pracovník, který pracoval v populárním fastfoodovém řetězci McDonald’s už jako teenager. Důležité je, abyste nechali pytlík s hranolkami otevřený, jinak se začnou vařit v páře. Hranolky tedy vysypte na dno krabičky tak, aby ležely vodorovně, čímž zpomalíte unikání tepla. Na hranolky poté položte krabičky s hamburgery, které je udrží teplé a zároveň nezvlhnou a nebudou gumové. Nechte ale hranolky volně dýchat.