Voda, sůl, kmín nestačí: Do vařených brambor vždy přidejte tuhle ingredienci. Jinak budou mdlé a bez chuti
Vařit brambory je pro většinu z nás rutinou – osolit, přidat kmín nebo libeček a doufat, že výsledek bude chutný. Jenže občas narazíte na brambory, které se při servírování rozpadnou a v ústech připomínají spíš bláto než lahodnou přílohu. Pokud hledáte způsob, jak tomu jednou provždy zabránit, zvažte menší alchymii.
Přidejte do vody obyčejný ocet. Právě tahle obyčejná surovina ze spíže zásadně změní nejen konzistenci, ale i chuť uvařených brambor.
Bramborová finta
Podstata celého triku spočívá v chemii vaření. Jakmile brambory začnete vařit, jejich struktura se rozvolňuje, protože teplo rozkládá pektin, což je látka odpovědná za „stavbu“ brambory. S každou další minutou v horké vodě začínají buňky měknout, praskat, uvolňují se a najednou je z pevného tvaru kašovitá hmota, která se při míchání nebo slévání rozpadá. Přidání octa ovšem funguje jako malý zázrak. Díky své kyselosti totiž zabrání rozkladu pektinu, čímž udrží strukturu brambor pohromadě – povrch brambory zůstane jemně zpevněný, vznikne tenká ochranná krusta a příloha si krásně drží svůj tvar.

Nepotřebujete žádné drahé kuchařské vybavení nebo speciální druh octa – postačí obyčejný bílý, vinný nebo jablečný. Osvědčená dávka je jedna čajová lžička na čtyři až pět středně velkých brambor. Tajemství úspěchu je nepřehánět to. Větší množství octa by nejen změnilo chuť brambor, ale mohlo by způsobit i nežádoucí hořkost. Pokud chcete, aby vaše příloha získala svěží nádech, můžete ocet nahradit citronovou šťávou, která plní stejnou „ochrannou“ funkci, a navíc vnesete do pokrmu lehce ovocný tón.
Tuhle „tajnou“ ingredienci má doma každý
Odborníci upozorňují, že tato kuchařská vychytávka neovlivní příliš chuť, pokud zvolíte správné množství octa. Výsledkem budou výraznější, trochu plnější brambory, které mají příjemnou texturu a jen velmi mírnou nakyslost, která podpoří celkovou chuťovou harmonii. Kyselina v octu působí nejen na strukturu brambor, ale pomáhá také zvýraznit a vyvážit jejich nasládlost. Sami kuchaři trik s octem doporučují nejen na varný typ C, u kterého jinak hrozí rozvaření, ale i na mladé, nové brambory ve slupce – ty díky octu při vaření tolik nepraskají.
Brambory tedy oloupejte nebo důkladně omyjte, vhoďte do studené vody a začněte vařit bez soli. Přibližně po deseti minutách, až začnou měknout, přidejte k nim sůl, kmín a čajovou lžičku octa. Díky tomu v posledních minutách získají onu kýženou „kůrčičku“ a ve výsledku se nebudou rozpadat. Tento způsob oceníte hlavně při přípravě bramborového salátu, když potřebujete, aby kostičky držely tvar, ale i při obyčejné příloze k masu. Kdo rád experimentuje, může místo octa zkusit i pár kapek citronu – ten zabrání rozvaření a poslouží jako zdravější chuťová alternativa.
Pro dokonalý chuťový zážitek
Díky této metodě budou brambory pokaždé lahodnější i stálého tvaru. Výhodou je, že ocet nebo citron máme v kuchyni všichni, takže nejde o žádný speciální trik, ke kterému byste potřebovali exotické suroviny nebo komplikovaný postup. Přitom právě jednoduchost tohoto kuchařského postupu dělá z vaření brambor pro mnohé znovu radost: Vaše jídlo bude vypadat dobře a chutnat ještě lépe.

Chcete-li tedy uvařit klasickou českou přílohu tak, aby byla vždy „al dente“, nelepila se a nepřekonávala hranici rozvaření, přihoďte k soli a kmínu tuto jednu tajnou ingredienci. Výsledek překvapí nejen vás, ale i každého gurmána u stolu. Naučte se tento trik a vaše brambory už nikdy nebudou jako bláto, ale lahodné, pevné a v chuti skutečně intenzivní.
zdroje: nasdum.eu, vareni.cz, fresh.iprima.cz