Bez této bylinky si Češi nedovedou představit vývar. Pravdou ale je, že tahle její část je silně toxická
Máme ji doma všichni. Pro přípravu vývaru je neodmyslitelným pomocníkem. Pokud si ale chceme tuto silnou a prospěšnou bylinku vypěstovat i v domácích podmínkách, abychom zvýšili její užitek, měli bychom se mít na pozoru. Nevědomky se totiž můžeme dopustit obrovské chyby.
Maso, voda, kořenová zelenina, bylinky a čas. To jsou základní ingredience každého poctivého vývaru. I přesto, že se tento recept může jevit jako jednoduchý, jedním malým nedopatřením můžeme způsobit více škody než užitku. Nevědomky, ale za to s velkým dopadem. Skutečnost, kterou často přehlížíme, se nám může stát osudnou. A možná o tomto riziku ani nevíme. O to horší konečné dopady nevhodného použití této bylinky mohou být.
Když se vůně tradice změní v nebezpečnou past
Byť se to na první pohled takto nejeví, petržel je rostlina dvou tváří. Léčivé i jedovaté. Pokud se rozhodneme si tuto bylinku vypěstovat doma, měli bychom o ní něco vědět. Petržel je dvouletou rostlinou. První rok se můžeme těšit na svěží nať plnou vitamínů a prospěšných látek. Léčivou a voňavou bylinku. Druhý rok už ale tak bezpečná není. Její chemické složení se změní, její účinky také. Právě druhým rokem se totiž její síla přesouvá do květních stonků a semen. A to není prospěšné pro naše zdraví.

Odkvetlá petržel začíná tvořit apiol, nenápadný, ale velmi silný jed. Látku, která se dříve využívala k vyvolání potratu. Je tedy jasné, že síla tohoto esenciálního oleje je obrovská. V minulosti jej ženy využívaly cíleně. Jako přírodní, ale velmi bolestivou formu očisty celého těla. Apiol má totiž vliv nejen na dělohu, ale i střeva a močový měchýř. Petržel, která je na našem záhonu druhým rokem, tedy rozhodně na náš talíř nepatří. A to žádná její část.
Neochrání vás ani tepelná úprava
Rostlina se druhým rokem stává jedovatá celá, od semen až po samotný kořen. A to nejen v syrovém stavu, ale i po tepelné úpravě. Pokud by vám bylo líto bylinku vyhodit a rozhodli jste se alespoň usušit její nať, neuděláte dobře. I ta bude pro váš organismus toxická. Jakmile vidíte, že vaše rostlina odkvétá, je dobré se jí zbavit. Díky tomu budete mít jistotu, že se vám příští rok na zahradě neobjeví její jedovatá dvouletá kamarádka.
To ale není vše. Petržel obsahuje také myristicin, méně známou, ale neméně silnou látku. Ta má psychoaktivní účinky, ve vyšších dávkách může způsobit halucinace nebo intoxikaci. Obdobně jako je tomu u muškátového oříšku. U něj jsou ale tyto účinky dlouhodobě známé, lidé se tak při jeho používání mají na pozoru. To bohužel u petržele zatím neplatí. Pokud ale petržel budeme využívat první rok a pouze do vývaru, riziko nám nehrozí. Problém by mohl nastat při přípravě odvarů, nálevů nebo konzumaci bylinky po jejím odkvětu.
A riziko tato bylinka nepředstavuje jen pro těhotné. Pokud by látky v našem těle byly ve velkém množství, musely by se s nimi vypořádat i další orgány. Velkou zatěžkávací zkouškou by v tomto případě prošla játra a ledviny. A lidé, kteří trpí onemocněním některým z uvedených orgánů, by se snadno mohli dostat do velkých zdravotních problémů. Nadměrná konzumace petrželky ale může způsobit problémy i lidem trpícím trombózou.

V malém množství léčí, ve velkém ubližuje
Petržel v lidové medicíně využívaly již naše babičky. Samy ale věděly, že se to s ní nesmí přehánět, protože její síla je velká. A tuto skutečnost potvrzují i moderní výzkumy. Jejich závěr je jasný, ve vysokém množství je petržel škodlivá, obzvláště druhým rokem. Kromě toho bylo zjištěno, že apiol je karcinogenní. Z těchto důvodů němečtí vědci zařadili petržel na seznam nebezpečných rostlin. Upozorňují ale na to, že záleží na podmínkách její konzumace.
Překvapivé ale je, že se nejedná o jedinou nebezpečnou rostlinu, kterou můžeme na zahradě nevědomky mít. A nemusíme chodit ani daleko, vysoká rostlina, která je na první pohled vizuálně právě s petrželí zaměnitelná, může mít nečekaně negativní dopad na naše zdraví. Jedná se o bolehlav plamatý, obsahující nebezpečný koniin. Podobně zrádný je ale i ocún jesenní, rostlina na první pohled připomínající okrasný krokus. Jeho toxiny mohou způsobit selhání jater nebo ledvin. Rizikem ale může být také okrasný oleandr, který se při požití může stát smrtelným nebezpečím, hlavně pro malé děti.