Ani lednička, ani pračka: Tento domácí spotřebič na jaře úplně vypněte. Snad na to nedoplatíte
Topná sezona se pomalu ale jistě blíží ke svému letošnímu cíli. Lidé už vyhlížejí teplé dny, kdy venkovní teploty a sluneční paprsky dokážou ohřát interiéry domů a bytů na příjemnou teplotu, a uživatelé topných zařízení je tak budou moci definitivně vypnout až do dalšího podzimu. Právě jaro je velmi zrádným obdobím, kdy se nám už tolik nechce utrácet za energie a volíme rychlé a dočasné způsoby ohřátí našich domovů.
Ani lednička, ani pračka. Tento domácí spotřebič byste měli na jaře raději úplně vypnout, protože představuje zvýšené riziko vzniku požáru a odborníci na vytápění před ním každoročně varují a apelují na to, aby jej lidé používali správně. V opačném případě se vystavují riziku vznícení a rozšíření požáru na celý objekt. A takových případů je i přes zvýšenou bezpečnostní osvětu stále hodně.
Přenosná topidla a elektrická kamna jsou rizikovými spotřebiči
Ačkoliv jsou přenosná topidla a elektrická kamna velmi oblíbená pro rychlé a okamžité vytápění, právě ony stojí za častými požáry rodinných domů i bytů. Zvláště na jaře je zvýšené riziko vzplanutí. Lidé je často používají jako alternativní zdroj vytápění v přechodových obdobích, kdy nechtějí topit celý den a pouze si přitápějí podle potřeby, jenže stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Topidla a elektrická kamna mají zvýšený odběr elektřiny a disponují topnou spirálou, která sálá takové horko, že se od ní mohou snadno vznítit hořlavé předměty v dosahu. Tyto spotřebiče byste pro jistotu měli na jaře raději vypnout.

Při použití topného spotřebiče dbejte na to, aby byl umístěn ve volném prostoru a aby v jeho dosahu nebyly hořlavé tkaniny, jakými jsou záclony, závěsy, utěrky, ale také čalouněný nábytek v podobě pohovek, křesel nebo jídelních židlí. Tuto bezpečnostní zásadu mějte na paměti i v případě, že je spotřebič zrovna vypnutý. Existují i případy samovolného spuštění v důsledku kolísání elektrického proudu v síti. To potvrzují i odborníci věnující se bezpečnosti elektrických přístrojů. A apelují na to, abychom u tepelného spotřebiče, který je připojený k elektrické síti, vždy počítali s rizikem nečekaného sepnutí.
Nebezpečí představují i elektrické sporáky
Vznícení potravin na elektrickém sporáku patří mezi nejčastější příčiny požárů, které musí následně likvidovat hasiči. Statistika z roku 2015 ukazuje, že pražští hasiči likvidovali 156 požárů, za nimiž stály právě vznícené potraviny. Škody se pohybovaly v řádu statisíců korun. Zvýšené riziko potvrzuje i vyšetřovatel příčin požárů Martin Kavka.
„Požár způsobený vznícením potravin připravovaných na elektrickém sporáku je velmi častý. Naštěstí jde většinou o malý požár, který se drží v místě vzniku.“ Někdy se však požár rozšíří i do bezprostředního okolí a dokáže rychle zlikvidovat celé kuchyňské vybavení.

Moderní spotřebiče dokážou nebezpečí eliminovat
Tradiční elektrické sporáky s ploténkami dokážou i po vypnutí ještě dlouhou dobu sálat horko, které může být nebezpečné. Poměrně bezpečnou alternativou je pořízení moderní indukční desky, která po úplném vypnutí velmi rychle chladne, v rámci několika málo minut. Moderní desky navíc disponují bezpečnostními zámky, čímž dokážou předcházet nehodám v podobě nechtěného sepnutí spotřebiče třeba i domácími mazlíčky nebo dětmi. Při vaření je nutné dodržovat zásady bezpečnosti, od zapnutého sporáku neodcházet a pravidelně kontrolovat, jestli je vše v pořádku. Konkrétně třeba vyvařená voda z hrnce a připálené jídlo dokážou velmi rychle založit požár.
Ať už jde o přímotopy, elektrické sporáky nebo kamna, vždy je namístě opatrnost. Všechny tyto přístroje dokážou vyzařovat velké teplo, které dokáže zažehnout hořlavé materiály v bezprostředním okolí. Všechny elektrické přístroje používejte jen tehdy, pokud je můžete kontrolovat, a nikdy na ně nic nepokládejte. Řiďte se pokyny výrobce a dbejte na správné zapojení a manipulaci.
zdroje: pozary.cz, hzscr.gov.cz