Tato česká retro pochoutka je v Americe naprostým hitem. Češi kroutí hlavou: Je to jen rozmočený chleba s cibulí
V poslední době zaplavují internet videa, ve kterých Američané nadšeně ochutnávají českou retro pochoutku. Tuhle jednoduchou večeři, kterou si většina Čechů připravuje ve chvílích, kdy není chuť nebo čas na něco složitějšího, si Američané zamilovali. A Češi? Ti jen nechápavě kroutí hlavou. Jak je možné, že tak prosté jídlo vzbudilo v zámoří takovou senzaci?
Pro nás je chleba ve vajíčku obyčejná rychlá večeře. Stačí starší krajíc chleba, vajíčko, trochu soli a šup s tím na pánev. Někdo přidá česnek, sýr, jiný cibuli nebo špetku majoránky. Ale Američané? Ti mají French toast, což je v podstatě totéž, až na to, že ho jedí nasladko! Posypaný cukrem, skořicí, politý javorovým sirupem nebo s hromadou ovoce.
Není divu, že když cizinci ochutnají českou verzi, čeká je kulturní šok. Místo sladké pochoutky dostanou něco, co připomíná toast, ale voní po česneku a smažené cibuli. Přesto jim to chutná! A nejen to, začínají se zajímat o české recepty a zkoušet slané varianty u sebe doma. Kdo by to byl řekl, že zrovna chleba ve vajíčku způsobí gastronomickou revoluci?

Proč je to takové terno?
Kouzlo chleba ve vajíčku spočívá v jednoduchosti. Z pár základních surovin vykouzlíte jídlo, které zasytí, chutná skvěle a navíc nevyžaduje žádné speciální kulinářské schopnosti. V Česku je to jídlo chudých studentů, rychlá večeře pracujících nebo nostalgická pochoutka, která připomíná dětství. Možná právě ta nostalgie je důvodem, proč si ho Američané tak oblíbili.
Další věc, která dává české verzi specifickou chuť, je samotný chleba. Zatímco v Americe je běžné používat lehký, sladký toastový chléb, v Česku máme k dispozici také pořádné krajíce tmavého, křupavého chleba. Žitný, kváskový nebo klasický konzumní chléb dává pokrmu jinou strukturu i chuť. A to je něco, co Američané doma jen tak nenajdou.
České restaurace v USA: Malá oáza domova
V posledních letech se česká kuchyně v Americe těší rostoucímu zájmu. V městech jako New York, Chicago nebo Los Angeles najdete české restaurace, které nabízejí tradiční pokrmy, od svíčkové až po smažený sýr. Mezi nejoblíbenější podniky patří newyorská restaurace Bohemian Spirit nebo chicagská Little Bucharest Bistro, kde si mohou zákazníci pochutnat na autentických českých specialitách.
Možná právě díky těmto podnikům se v USA postupně seznamují s českými chutěmi a tradičními pokrmy. Kdo ví, třeba se brzy na menu objeví i chleba ve vajíčku, a my se budeme moci podívat, jak ho Američané upraví k obrazu svému.

Z jednoduchosti vzniká mistrovství
Ať už slaná česká verze, nebo sladký americký French toast, chleba ve vajíčku se stal globálním hitem. Stačilo, aby pár nadšených influencerů zkusilo českou variantu, a najednou se z běžné nouzové večeře stala pochoutka, kterou chtějí ochutnat všichni.
Takže až si příště budete připravovat chleba ve vajíčku, vzpomeňte si, že zatímco vy ho berete jako běžnou rychlovku, někde za oceánem se lidé nad touhle pochoutkou rozplývají. Tak třeba se brzy dočkáme českého chleba ve vajíčku i v amerických restauracích, jen doufejme, že ho nepokazí javorovým sirupem!
Zdroje: kupi.cz, zpravy.aktualne.cz, seznam.cz