Američané nechápou, že v Česku dáváme tento dezert dětem. U nich bychom za to šli rovnou do vězení
Každá země má své zvyklosti ve stravování, recepty a jídla, která jsou pro ni typická. U nás si děti běžně pochutnávají na domácím koláči, sladkém ovoci nebo třeba pečivu s čerstvou tvarohovou pomazánkou, v jiných státech jsou svačinky úplně jiné. Američany však zaujala jedna položka našeho jídelníčku. Jde o dezert, který běžně dáváme dětem, ale v jejich zemi by to mohlo způsobit pořádné problémy.
Zatímco celý svět se děsí americkou posedlostí ultrazpracovanými potravinami a slazenými nápoji, oni mezitím kroutí hlavou nad surovinou, která je v mnohých státech úplně běžná a v rozumné míře i zdravá. Nejde však jen o rozdílné chutě, ale i o zákony. Údiv Američanů nad zahraniční kuchyní jde ale často ruku v ruce s tím, že se snaží vlastní chyby ve stravování skrývat za „chyby“ ostatních. Co je tentokrát v diskuzích na Redditu tak fascinovalo?
Mák? Američané se diví
Americké svačinky se výrazně liší od těch českých. Zatímco české děti si dávají pečivo s šunkou, tvarohovou pomazánkou nebo jogurt s ovocem, v USA jsou oblíbené bílé toastové chleby s arašídovým máslem a džemem. Jde o kalorickou bombu plnou tuků a jednoduchých cukrů. Džemy jsou ve většině případů kupované a zdejší toastový chléb se řadí mezi průmyslově zpracované potraviny.
V některých svačinách dokonce najdeme chipsy, cookies, sladké pečivo a slazené nápoje, které jsou v USA bohužel často běžnější než voda. A zatímco my se děsíme jejich fastfoodové kultury, Američané si v nabídce evropského jídla hledají vlastní položky, které je doslova šokují. Jednou z nich je například mák.

Za makový závin rovnou do vězení
U nás je mák běžnou součástí různých koláčů, buchet, závinů i slaných pochutin. Běžně si na něm pochutnávají děti i dospělí. V USA je ale situace jiná. Kvůli neustálému boji s opiáty je ve většině amerických států mák úplně zakázaný, protože vláda se bojí jeho zneužití.
Důvodem je obsah alkaloidů, které jsou příbuzné opiátům. Podobné látky se však ve zralém máku objevují ve stopovém množství a jeho konzumace je bezpečná. Americké zákony jsou takto postaveny především kvůli pěstování této plodiny. Návykové látky se totiž z makovic získávají ještě v průběhu jeho dozrávání na polích.
Pro některé Američany je tedy naprosto nepředstavitelné, že podobnou potravinu dáváme dětem na svačinu a na internetových fórech se podivují nad tím, že v Česku se mák běžně konzumuje.
„Tohle bych nikdy nejedl. U nás by to bylo nelegální,“ píše jeden z uživatelů na Redditu. Jiný dodává: „To musí být vtip. Dáváte dětem něco, co je technicky vzato droga? Udělat to my, skončíme ve vězení“
Ve skutečnosti je však náš mák zcela bezpečný. V Evropě procházejí potraviny přísnými kontrolami kvality a mimo jiné se zkoumá i obsah opiátových látek. Maminky v Evropě se tak nemusejí bát zařadit tuto surovinu do jídelníčku už od jednoho roku věku dítěte.

Mák nebo hamburger? Proč jsou naše svačiny zdravější
Pokud bychom porovnali průměrnou českou a americkou svačinu, rozdíl je jasný. Domácí makový závin je vítězem. Těsto z kvalitní mouky, vajec a másla bez konzervantů společně s mákem plným zdravých tuků je mnohem lepším zdrojem živin, než balený muffin nebo bílý toastový chléb z obchodu.
Nelze však jen srovnávat dvě potraviny. I ten toastový chléb může být zdravější, pokud si jej upečeme doma z celozrnné mouky. Podobně na tom je i domácí džem z ovoce bez konzervantů. Oproti tomu může být naopak horší makový závin kupovaný v supermarketu. Tady už totiž mluvíme o zpracované potravině, která má do poctivého domácího pečiva daleko.
Při přípravě svačinek pro děti bychom se tedy neměli primárně zabývat tím, jaký druh jídla dítěti dáme, ale jeho kvalitou. Čerstvé a domácí potraviny bez zbytečných „éček“, konzervantů, barviv, rafinovaných cukrů nebo velkého množství nasycených tuků a soli jsou vždy výhodnější, než průmyslově zpracované pokrmy.
Zdroje: Reddit.com, Foodnet.com, iReceptar.cz