5 vitaminů, které chrání váš zrak: Podpořte své oči správnou stravou
Zdraví očí rozhodně není radno podceňovat. Moderní doba je spojená s častým hleděním do celé řady různých obrazovek, což dokáže naše oči poměrně dost potrápit. S přibývajícím věkem se potom náš zrak přirozeně zhoršuje, což rozhodně není příjemná záležitost. Kromě preventivních opatření ovšem existuje i několik vitaminů a živin, které pomohou ochránit Vaše oči a udržet tím Váš zrak na vysoké úrovni co nejdéle.
Dodržováním zdravých stravovacích návyků si dokážeme zajistit správné fungování celé řady našich orgánů. Jinak to není ani s očima. Ty potřebují ke svému správnému fungování nemalé množství vitaminů i jiných živin. Proto bychom měli dbát na jejich optimální příjem. Odvděčí se nám za to nejen ostrým zrakem, neboť konzumací určitých vitaminů dokážeme taktéž předejít celé řadě (nejen) očních onemocnění. Toto jsou vyvolené vitamíny a živiny, které pomohou Vašim očím.
Vitamin A
Jedním z nejčastěji skloňovaných vitaminů v oblasti zdraví očí je bezpochyby vitamin A. Ten se stará o čistotu naší rohovky, která slouží jako vnější kryt očí. Zrovna tak vitamin A zajišťuje správnou funkci očí za špatných světelných podmínek. Jeho nedostatek, který je ovšem ve vyspělých zemích velmi vzácný, může vést k vážnému stavu, kterému se říká xeroftalmie. Xeroftalmie je oční onemocnění, které se zpočátku projevuje šeroslepostí. Pokud se tento stav neléčí zvýšením přísunu vitaminu A, může vést až k úplnému vyschnutí rohovky a následně oslepnutí. Jak již bylo zmíněno, v našem prostředí se ho prakticky nemusíte obávat, ale pro jistotu na pravidelný příjem vitaminu A nezapomínejte. Jeho vynikajícím zdrojem jsou například sladké brambory, dýně, papriky nebo třeba zelená listová zelenina.
Vitamin E
Vitamin E je velmi silným antioxidantem, který pomáhá chránit buňky prakticky ve všech oblastech Vašeho těla. Platí to i o očních buňkách, které chrání před tzv. volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které jsou pro tělo škodlivé. V několika studiích bylo zjištěno, že optimální příjem vitaminu E pomáhá chránit oči před celou řadou onemocnění, které jsou spojené s přibývajícím věkem. Mezi nejvýznamnější zdroje vitaminu E patří například ořechy, semena a oleje na vaření. Jeho vysokým obsahem se však mohou pyšnit taktéž některé ryby, avokádo nebo listová zelenina.
Vitamin C
Stejně, jako je tomu u vitaminu E, i vitamin C se řadí mezi silné antioxidanty, které pomohou chránit Vaše oči před škodlivými volnými radikály. Aby toho nebylo málo, vitamin C je taktéž důležitým komponentem pro tvorbu kolagenu. Kolagen, který se spojuje především se zdravím pokožky, je důležitý i pro Vaše oči. Tento protein je totiž obsažen ve struktuře Vašich očí, zejména v rohovce a bělmu. Vitamin C můžete doplnit například konzumací citrusů, tropického ovoce, papriky, brokolice, třešní nebo šípku, který si můžete přidat do čaje spolu s těmito ingrediencemi.

Lutein a zeaxantin
Lutein patří společně se zeaxantinem do skupiny karotenoidů. To jsou látky, které se přirozeně nacházejí v mnoha rostlinách a jsou zdraví prospěšné. Najdete je například v makule nebo sítnicích vašich očí, kde pomáhají filtrovat potencionálně škodlivé modré světlo a chrání vaše oči před vnějším poškozením. Lutein i zeaxantin můžete do svých těl dostat prostřednictvím doplňků stravy, avšak není nutné je konzumovat tímto způsobem. Ve významném množství se totiž nachází i v mnohém ovoci nebo zelenině. Mezi nejbohatší zdroje těchto látek patří špenát, kapusta nebo zelený salát. Proto byste s jejich zařazením do jídelníčků rozhodně neměli váhat.

Vitamín B1
Thiamin neboli vitamín B1 zastupuje důležitou roli ve správném fungování buněk a přeměně potravy na energii. Jeho účinnost při léčbě očních onemocnění je stále ještě zkoumána, ale jeho významný nedostatek by údajně mohl poškodit oční nerv a způsobit ztrátu části zraku. Proto bychom jej měli pro jistotu pravidelně přijímat ze stravy. Postačí, když budeme jíst celozrnné potraviny, maso nebo ryby. Přidává se ale taktéž do jiných potravin, mezi něž patří třeba těstoviny, snídaňové cereálie nebo chléb.
Zdroje: Pubmed.gov Jakzdrave.cz Zdravopedie.cz Uspesna-lecba.cz